Skip to main content

CityVeg: Ο κηπουρός-ρομπότ από τη Θεσσαλονίκη για το αστικό μας μποστάνι

Δύο φίλοι έφτιαξαν, με στόχο την αστική γεωργία, το CityVeg, ρομποτικό σύστημα που υποστηρίζει τα φυτά με άρδευση, λίπανση και ζιζανιοκτονία ακριβείας

Συνδυάζουν την αστική γεωργία με την πληροφορική και προσφέρουν στον καθέναν από εμάς τη δυνατότητα να έχει ένα αυτοσυντηρούμενο αστικό «μποστάνι» στο μπαλκόνι ή την ταράτσα του, όπου άγρυπνος… κηπουρός είναι ένα μικρό ρομπότ. Δύο φίλοι, ο 28χρονος Κωνσταντίνος Βαϊόπουλος και ο 27χρονος Μιχάλης Μωραΐτης, που εργάζονται στο Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, δημιούργησαν ένα ρομποτικό σύστημα, το CityVeg, που προσαρμόζεται σε κάθε παρτέρι και υποστηρίζει τα φυτά με στοχευμένη άρδευση, λίπανση και ζιζανιοκτονία ακριβείας, με βάση τις ανάγκες τους και το στάδιο ανάπτυξής τους. Με έμπνευση από τη φιλοσοφία του καρτεσιανού ρομπότ –που βρίσκει εφαρμογή στον 3D εκτυπωτή- κατασκεύασαν την τρισδιάστατη ρομποτική πλατφόρμα τους και ανέπτυξαν το απαραίτητο λογισμικό για να της δώσουν σάρκα και οστά.

Το πρότζεκτ βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, ξεκινώντας σε πρώτη φάση με τη στοχευμένη άρδευση και αντικείμενο των δοκιμών τα μαρούλια. Σε επόμενη φάση θα προστεθούν οι λειτουργίες της λίπανσης και της βιολογικής ζιζανιοκτονίας, ενώ θα δημιουργηθεί εφαρμογή, ώστε ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα εποπτείας του κήπου του από μακριά, αλλά και πρόσβαση σε ένα ιστορικό όλων των κινήσεων που έχει κάνει το CityVeg.

Πώς λειτουργεί όμως πρακτικά το ρομπότ… κηπουρός; Το CityVeg ξυπνά μία φορά το 24ωρο, για να παρακολουθήσει τον κήπο. Μέσω μιας κάμερας λαμβάνει την κάτοψή του, αλλά και στοιχεία για την υγρασία του χώματος και την ευρωστία του κάθε φυτού. Τα στέλνει στο λογισμικό προς επεξεργασία, που με τη σειρά του και αφού υπολογίσει πόση άρδευση χρειάζεται και πόση λίπανση για το στάδιο της ανάπτυξής του, θα δώσει εντολές στο ρομποτικό σύστημα να δράσει ανάλογα. Έτσι γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες των φυτών, εξοικονομώντας μάλιστα πόρους, αφού η ακρίβεια διέπει κάθε στάδιο της διαδικασίας.

«Το CityVeg δεν είναι ένα αυτόματο πότισμα, άλλα ένα ρομπότ που αισθάνεται τι γίνεται γύρω του, αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και μπορεί έτσι να δράσει ανάλογα. Παράλληλα, δεν αποκλείει τον χρήστη από το να ασχοληθεί με το μποστάνι του, απλώς του εξοικονομεί χρόνο. Μάλιστα, στην περίπτωση που ο χρήστης ποτίσει για παράδειγμα μόνος του, το CityVeg το αντιλαμβάνεται, ώστε να προσαρμόσει τις επόμενες κινήσεις του» λέει στη Voria.gr ο Μιχάλης Μωραΐτης.

Όταν γεωπονία και πληροφορική συναντήθηκαν

Ο Μιχάλης Μωραΐτης, έχοντας σπουδάσει Γεωπονία στην Αθήνα, ήρθε το 2018 στη Θεσσαλονίκη για ένα μεταπτυχιακό στα προηγμένα συστήματα υπολογιστών και επικοινωνιών. Εκεί ο δρόμος του διασταυρώθηκε με αυτόν του Κωνσταντίνου Βαϊόπουλου, ο οποίος, προερχόμενος από αγροτική οικογένεια της Καρδίτσας, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών και στη συνέχεια να κάνει ένα μεταπτυχιακό στην τεχνητή νοημοσύνη. Τα κοινά τους ενδιαφέροντα τούς έφεραν κοντά, ενώ οι κοινές τους ανησυχίες άρχισαν να γεννούν ιδέες. Κάπως έτσι προέκυψε και η ιδέα του CityVeg. Σε μια συζήτησή τους για το αν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος γι’ αυτά που καταναλώνει, κατέληξαν πως αν δεν τα παράγει ο ίδιος, δεν μπορεί ποτέ να ξέρει τι έχει προηγηθεί μέχρι να φτάσουν στο πιάτο του. Αναρωτήθηκαν λοιπόν πώς θα μπορούσε ένας αστός να παράγει τα δικά του λαχανικά σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο πίεσης, άγχους και περιορισμένου χρόνου της καθημερινότητας, όπου και το τελευταίο λεπτό έχει αφιερωθεί σε κάποια υποχρέωση. Αποφάσισαν έτσι, αξιοποιώντας τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις στη γεωπονία και τις τεχνολογίες πληροφορικής, να δημιουργήσουν ένα ρομποτικό σύστημα που να προσφέρει στον σύγχρονο αστό τη δυνατότητα να παράγει τα οπωροκηπευτικά του στο μπαλκόνι του, χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθεί ο ίδιος.

Μάλιστα, με την ιδέα τους αυτή οι δύο φίλοι συμμετείχαν τον Ιούλιο του 2020 στο Trophy Challenge του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, όπου κέρδισαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ιδέα», που συνδυάζει το agritech με το foodtech, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για την υλοποίηση του σχεδίου τους και συμβουλευτική για το επιχειρηματικό και το εμπορικό του σκέλος.

Τα οφέλη του CityVeg

Το CityVeg, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, έχει πολλά πλεονεκτήματα σε μια σειρά από πεδία, όπως η υγεία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση. Όσον αφορά στην υγεία δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να παράγει ασφαλή και υψηλής ποιότητας λαχανικά, με απόλυτη γνώση για το τι χρησιμοποιήθηκε κατά την καλλιέργειά τους.

Όσον αφορά στο περιβάλλον, μειώνει τα πολλά logistics και δη την αλυσίδα συσκευασίας και μεταφοράς των λαχανικών, με σημαντική περιβαλλοντική ελάφρυνση, ενώ πρασινίζει τα μπαλκόνια, συμβάλλοντας στην πράσινη ανάπτυξη. Τέλος, σε εκπαιδευτικό επίπεδο, αφυπνίζει την οικολογική συνείδηση στα παιδιά, που μαθαίνουν ήδη από το σπίτι τους να σκέφτονται πιο πράσινα.

«Άτομα που ενδιαφέρονται για το τι καταναλώνουν, που θέλουν να υιοθετήσουν έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής, αλλά δεν έχουν χρόνο, που βρίσκονται μακριά από το εξοχικό τους και θέλουν να έχουν μια εποπτεία, ακόμα και άτομα με κινητικές δυσκολίες, μπορούν να αξιοποιήσουν το CityVeg» λέει στη Voria.gr ο Κωνσταντίνος Βαϊόπουλος.