Skip to main content

Δάνειο από την Ασία προτείνει ο Καρατζαφέρης

Η πρόταση Καρατζαφέρη συνδυάζεται με τη συνάντηση που είχε το πρωί στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Ali Ahani.
Τον εναλλακτικό δρόμο του δανεισμού από τις ασιατικές οικονομικές δυνάμεις ως λύση στο αδιέξοδο που διαμορφώνουν για τη χώρα μας η εκτίναξη των spread και η ολοένα και πιο ορατή απειλή του ΔΝΤ δείχνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προσκολλημένη στην Ευρώπη και στην Αμερική. Όπως εξήγησε ο κ. Καρατζαφέρης, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να μας δανείσει, ενδεχομένως να πρέπει να προσεγγίσουμε άλλες χώρες στην Ασία, που έχουν πλεόνασμα και θέλουν να μας βοηθήσουν.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μια λίστα των υποψήφιων δανειστών μας θα περιελάμβανε εκτός από την Κίνα, σενάριο το οποίο έχει εξετάσει, ήδη, η κυβέρνηση, και την Ιαπωνία αλλά και τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του Κόλπου, όπως τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ ή και το Ιράν.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η πρόταση Καρατζαφέρη συνδυάζεται με τη συνάντηση που είχε το πρωί στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Ali Ahani. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συγκεκριμένη παραίνεση του προέδρου του ΛΑΟΣ είναι κάθε άλλο παρά τυχαία.

Ο κ. Καρατζαφέρης υπογράμμισε ακόμη στη συνέντευξη Τύπου ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά παρά ποτέ στο δανεισμό της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Έχει φύγει το χέρι από το παντελόνι και το δάχτυλο βρίσκεται λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι του ΔΝΤ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Δεν λέω ότι το ΔΝΤ είναι μονόδρομος. Πρέπει, όμως, να συζητήσουμε τους όρους με τους οποίους θα μας δανείσει και μετά να το χρησιμοποιήσουμε ως διαπραγματευτικό όπλο στις αγορές».