Skip to main content

Δείπνο γνωριμίας με τους οίνους και τη γαστρονομία της Χαλκιδικής

Εκδήλωση γεμάτη από άρωμα και γεύσεις της Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκης από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.
Εκδήλωση γεμάτη από άρωμα και γεύσεις της Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και με την συμβολή του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής. 
 
Η εκδήλωση ήταν ένα δείπνο γνωριμίας με τους οίνους και τη γαστρονομία της Χαλκιδικής. Πραγματοποιήθηκε για την προώθηση της εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων της Χαλκιδικής και την τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, διπλωμάτες, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, γνωστά ονόματα της ελληνικής γαστρονομίας, επιχειρηματίες του τουρισμού, πολιτικοί, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και φυσικά οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής οι οποίοι διέθεσαν τα προϊόντα τους για να πραγματωθεί αυτή η λαμπερή βραδιά.
 
Οι αρχιμάγειρες της Λέσχης Βόρειας Ελλάδας με τον Πρόεδρο της κ. Γιώργο Μαστροδημήτρη και τον Χαλκιδικιώτη chef του ξενοδοχείου κ. Δημήτρη Τσανανά ήταν οι υπεύθυνοι για την προετοιμασία των μοναδικών εδεσμάτων που προσφέρθηκαν στους καλεσμένους της βραδιάς. Οι βραβευμένοι chef, Λευτέρης Λαζάρου, Βασίλης Καλλίδης, Βησσαρίων Παρθένης, Δόξης Μπεκρής, Μαρία Εκμεκτσίογλου και η Στέλλα Σπανού, εντυπωσιάστηκαν από την ποικιλία και την άριστη ποιότητα των εδεσμάτων και των οίνων της Χαλκιδικής. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του Αγιορείτη Πατέρα Επιφάνιου του Μυλοποταμινού που μαγείρεψε ζωντανά για τους προσκεκλημένους τα εξαιρετικά μύδια Ολυμπιάδας με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
 
Ο οικοδεσπότης της βραδιάς Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής σε μία εποχή πολύ δύσκολη οικονομικά αποφάσισε να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση του Νομού και να βοηθήσει στην εξωστρέφεια της.
 
Πράγματι πριν από 2 χρόνια ακριβώς ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή, όταν για πρώτη φορά θελήσαμε να φέρουμε στον ίδιο χώρο, παραγωγούς αγροτικών προϊόντων με τουριστικούς φορείς του νομού ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα της μεταξύ τους συνεργασίας. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πραγματική ανάγκη και από τις δύο πλευρές για μία τέτοια συνεργασία. 
 
Στηρίξαμε όλες τις προσπάθειες προβολής των αγροτικών προϊόντων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπως συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων, αγροτικών προϊόντων, τουριστικές ή και άλλες εκδηλώσεις.
 
Κάθε φορά που ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής συμμετείχε σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις μέσα στις βαλίτσες μας κουβαλούσαμε προϊόντα τα οποία μύριζαν Ελλάδα και ιδιαίτερα Χαλκιδική γιατί πιστεύουμε στην παράλληλη ανάπτυξη των δύο κλάδων στην Χαλκιδική.
 
Και έτσι φτάσαμε στην σημερινή εκδήλωση που σκοπός της είναι οι εκπρόσωποι επίσημων κρατικών αντιπροσωπειών, επιμελητηρίων, τουριστικοί φορείς, γνωστοί σεφ, εμπορικοί αντιπρόσωποι, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εκπρόσωποι του τύπου αλλά και παραγωγοί της Χαλκιδικής από όλους τους κλάδους, να περάσουμε καλά όλοι μαζί δοκιμάζοντας τις μοναδικές και εκπληκτικές γεύσεις της Χαλκιδικής και να ταξιδέψουμε νοερά στις εκπληκτικές της παραλίες, στα δροσερά της βουνά με τα αρχέγονα δάση τους, να μυρίσουμε το άρωμα των μοναστηριών του Αγίου Όρους την μυρωδιά της ρίγανης και του πεύκου που ακουμπά την θάλασσα.
 
Τα προϊόντα της Χαλκιδικής είναι πολλά και διαφορετικά και σε πολλές περιπτώσεις μοναδικά και χάρη στο μεράκι και την δουλειά κάποιων ανθρώπων έχουν κατακτήσει τα πέρατα του κόσμου με εξαγωγές και στις πέντε ηπείρους όπως η επιτραπέζια ελιά, το κρασί, το μέλι, τα μεταποιημένα προϊόντα, τα ψάρια, το λάδι, τα μοναδικά γαλακτοκομικά της προϊόντα κ.α.»
 
Ο κύριος Γιώργος κατέληξε: «Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης αλλά περισσότερο τους παραγωγούς που στηρίζουν τις προσπάθειες μας καθώς και όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας.»
 
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας υποστήριξε ότι η Χαλκιδική, φέτος, θα δεχτεί διπλάσιο αριθμό τουριστών από τα Βαλκάνια, ενώ καλά πηγαίνουν και οι αγορές της δυτικής Ευρώπης. Η Κεντρική Μακεδονία, πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας, πρώτη περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, μπορεί να υποστηρίξει με επιτυχία ένα ολοκληρωμένο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. 
 
Ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος αναφέρθηκε στη συνεργασία των τουριστικών φορέων με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, στην πρόσφατη βράβευση του Οργανισμού στα Tourism Awards 2014 και αποκάλυψε την έκδοση του πρώτου οδηγού γαστρονομίας της Χαλκιδικής.
 
Η καθηγήτρια χημείας τροφίμων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κα. Μαρία Τσιμίδου στην εισήγησή της εξήγησε το λόγο για τον οποίο αξίζει να γνωρίσει κανείς καλύτερα τα ελαιοκομικά προϊόντα του Νομού Χαλκιδικής, ενώ η γεωπόνος - οινολόγος των Οίνων Βόρειας Ελλάδας κα. Σταυρούλα Λιάπη έδωσε με ακρίβεια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Χαλκιδικιώτικων οίνων και εστίασε στην ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές τους.