Skip to main content

Δεν απεδέχθη τη θέση στο ΔΝΤ ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ

Για τον ορισμό του στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε βρει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Δεν δέχτηκε τελικά τον ορισμό του ως Αναπληρωτή Εκτελεστικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ.

H απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να αντικαταστήσει την μέχρι πρότινος εκπρόσωπο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κυρία Μιράντα Ξαφά, βρήκε αντιδράσεις από τον χώρο της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ το οποίο σε σχετική ανακοίνωσή του εξέφρασε την αντίθεσή του στο γεγονός.

«Καθώς βρισκόμαστε πλέον στο μέσον προεκλογικής περιόδου και η δημοσιοποίηση της εν λόγω απόφασης κατέστη αμέσως αντικείμενο οξείας πολιτικής εκμετάλλευσης, σας δηλώνω ότι υπό την παρούσα συγκυρία δεν είμαι σε θέση να αποδεχθώ τον ορισμό μου», τονίζει ο Χ. Χατζηεμμανουήλ.

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε πως στην πραγματικότητα, το μόνο που του καταλογίζεται είναι η πολιτική του τοποθέτηση και πως δε θα μπορούσε να υποθέσει ότι η αποστολή, η οποία του προτάθηκε να αναλάβει, θα ξεκινούσε εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Εκτός αυτού όμως, ο κ. Χατζηεμμανουήλ αναφέρθηκε κυρίως στους, εκ μέρους του κ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρισμούς της ανάθεσης της θέσης ως «ανήθικης ενέργειας» και «αποκορυφώματος της λογικής της παρέας» καθώς διακόπηκε η θητεία του ήδη υπάρχοντος εκπροσώπου για να «μπει ένας «κολλητός» της κυβέρνησης».

«Υπήρξα καθηγητής σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το London School of Economics – το οποίο μάλιστα και ο ίδιος επέλεξε για την διδακτορική του διατριβή. Η δε ειδικότητά μου είναι απολύτως συναφής με τις δραστηριότητες του ΔΝΤ.», δήλωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηεμμανουήλ επεσήμανε πως δύο φορές κατά το παρελθόν το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον τίμησε, πρώτα επιλέγοντάς τον ως ειδικό σύμβουλο – εμπειρογνώμονα για θέματα τραπεζικών κρίσεων και κατόπιν προτείνοντάς του να αναλάβει σε μόνιμη βάση.

«Αντ΄ αυτού επέλεξα να επιστρέψω στη χώρα, αναλαμβάνοντας τεχνοκρατική θέση του ελληνικού κράτους. Επίσης, τις υπηρεσίες μου έχω παράσχει και συνεχίζω να παρέχω αμισθί και στα Ηνωμένα Έθνη (Γνωμοδοτική Επιτροπή του Regional Center for Public Administration Reform του UNDP)», προσέθεσε.

Ο ορισμός του κ. Χατζηεμμανουήλ ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, έγινε λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών καθώς η κ. Ξαφά ενημέρωσε τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, ότι θέλει να αποχωρήσει από την θέση της προκειμένου να αναλάβει υψηλή θέση στο "Fund IJ Partners" στην Γενεύη.

Δημήτρης Τσάκωνας