Skip to main content

Δεν αποσύρει το βέτο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. η Κύπρος

Δεν θα συναινέσουμε στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Η Κύπρος δεν θα συναινέσει σε άρση του βέτο επί των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

«Έχω ήδη προειδοποιήσει τους συναδέλφους στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που έγινε πριν από δέκα μέρες, ότι δεν θα συναινέσουμε στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή, δεν θα συναινέσουμε» δήλωσε ο κύπριος ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στα δύο κεφάλαια που αφορούν σε θεμελιώδη δικαιώματα, την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Τα κεφάλαια αυτά έχει μπλοκάρει από το 2009 η Λευκωσία λόγω άρνησης της Αγκυρας να συμμορφωθεί με το Πρωτόκολλο 10, δηλαδή τη συμφωνία που υπεγράφη κατά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και προβλέπει την ένταξη του συνόλου της κυπριακής επικράτειας, αλλά την ισχύ του κοινοτικού κεκτημένου μόνο στις ελεύθερες περιοχές μέχρι να λήξει η κατοχή.

Το θέμα της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας άνοιξε στο πλαίσιο των συζητήσεων της Αγκυρας με την ΕΕ για την αντιμετωπίση του προσφυγικού προβλήματος και τον έλεγχο των ροών εντός της τουρκικής επικράτειας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Ερντογάν με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντιούπολη, ο τούρκος πρόεδρος συζήτησε με την καγκελάριο το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων που αφορούν στην εναρμόνιση των κανόνων για την ενέργεια, την οικονομική πολιτική, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε πως η Γερμανία είναι έτοιμη για το άνοιγμα φέτος του κεφαλαίου της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής παράλληλα με την προετοιμασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων για τα θεμελιώδη δικαιώματα και την δικαιοσύνη.