Skip to main content

Δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Δήμας 168 Παρών 132

Δεν συγκεντρώθηκαν οι 180 θετικές ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαλύεται η Βουλή, οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές.

Δεν συγκεντρώθηκαν οι 180 θετικές ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Διαλύεται η Βουλή εντός 10 ημερών και οδεύουμε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όπως αναμενόταν δεν επιτεύχθηκε η συναίνεση ούτε υπήρξε μεταστροφή βουλευτών με αποτέλεσμα ο κ. Σταύρος Δήμας να λάβει 168 ψήφους όπως και στην δεύτερη ψηφοφορία, δηλαδή 12 λιγότερες απ' όσες απαιτούνται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα κρίθηκε στα πρώτα λεπτά της ανάγνωσης του ονομαστικού καταλόγου καθώς δεν μετακινήθηκε κανείς επιπλέον βουλευτής από τους 12 ανεξάρτητους, τους 12 των ΑΝΕΛ και τους 9 της ΔΗΜΑΡ.

Υπερ του κ. Δήμα ψήφισαν 155 κυβερνητικοί βουλευτές (128 ΝΔ και 27 ΠΑΣΟΚ) καθώς και οι 13 από τους συνολικά 25 ανεξάρτητους. Με τον τρόπο αυτό η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς την παραμικρή έκπληξη και όπως είχε προεξοφληθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ανεξάρτητοι βουλευτές όπως οι Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Βύρων Πολύδωρας, Νίκη Φούντα, Πέτρος Τατσόπουλος και Βασίλης Καπερνάρος στην μεταστροφή των οποίων ήλπιζε το Μέγαρο Μαξίμου παρέμειναν στο «παρών». Από την άλλη οι: Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης, Παναγιώτης Μελάς, Βασίλης Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Σπύρος, Λυκούδης,  Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής ήταν οι μόνοι εκτός κυβερνητικού στρατοπέδου που στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα.

Ο Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την αντικατάστασή του, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο για τις 14:00, δηλαδή αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας. Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης εξέφρασε τα συλληπητήριά του για το θάνατο του άτυχου επιβάτη στο Norman Atlantic.

Εικόνες ντροπής με χρυσαυγίτες βουλευτές μετά την ψηφοφορία στη Βουλή

Σκηνές ντροπής εκτυλίχθηκαν στη Βουλή με πρωταγωνιστές χρυσαυγίτες βουλευτές μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

Αρχικά όλοι οι βουλευτές και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης χειροκροτούσαν στο άκουσμα του αποτελέσματος από τον πρόεδρο της Βουλής. Λίγα λεπτά αργότερα άρχισαν να ακούγονται φωνές από τα έδρανα των χρυσαυγιτών βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές της ΧΑ φώναζαν προς τους υπουργούς «σας περιμένουμε στη φυλακή», «ξεφτίλες είστε τελειωμένοι», ενώ απευθύνθηκαν και στον πρωθυπουργό φωνάζοντας «Ο Σαμαράς θα βρεθεί στη φυλακή». Ο Γιάννης Μίχος επιτέθηκε φραστικά στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τον σταμάτησε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας. Επίσης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος στράφηκε προς τον αξιωματικό ασφαλείας.

Νωρίτερα, η Ελένη Ζαρούλια σηκώθηκε από τη θέση της και έφτυσε τον Στάθη Μπούκουρα, ο οποίος ψήφισε  Σταύρο Δήμα.