Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
x

ΔΕΝ... ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 6 ΣΤΙΣ 10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχρά τα εφετινά Χριστούγεννα για το λιανεμπόριο - Ποιοι ήταν οι μεγάλοι χαμένοι - Η πρώτη εικόνα για τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος

Χαμηλότερος ήταν ο χριστουγεννιάτικος τζίρος για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (51%), σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 10% έως 20%. Αυτό προκύπτει από την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, στην οποία επισημαίνεται ότι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι η ένδυση/υπόδηση, ενώ εκείνος των τροφίμων ποτών είχε τις μικρότερες απώλειες.

Αύξηση στις πωλήσεις κατέγραψε μόλις το 18% των επιχειρήσεων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 24% για όσες επιχειρήσεις απασχολούν μισθωτή εργασία και σε 28,6% για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρουσιάστηκαν πάντως και μεταξύ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που βρίσκονται στις εμπορικές πιάτσες και οι οποίες συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο του τζίρου.

Σύμφωνα με την έρευνα, την υποτονική σε τζίρο έναρξη της εορταστικής περιόδου ακολούθησε η πολύ έντονη αγοραστική κίνηση των τελευταίων ημερών. Έτσι, φαίνεται ότι η καλύτερη περίοδος των εορτών από άποψη αγοραστικής κίνησης, ήταν η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα (45%), ενώ για ένα σημαντικό ποσοστό (32%), η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Καλύτερα ή χειρότερα ένα είναι σίγουρο, κατά την ΕΣΕΕ: κινήθηκαν περισσότερο τα πιο φτηνά προϊόντα (46,8%) σε αντίθεση με τα πιο ακριβά (3,7%).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το εύρημα του τρόπου κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό. Η πλειοψηφία 74,5% αναγκάστηκαν να καλύψουν οι ίδιοι το διευρυμένο ωράριο και 22,3% επέλεξαν να διευρύνουν το ωράριο των μισθωτών τους.

Σχεδόν οι 4 στους 10 επιχειρηματίες πραγματοποίησαν προσφορές στα καταστήματά τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Τέλος, τα ¾ των επιχειρήσεων φαίνεται ότι κατάφεραν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

6 στις 10 επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος δεν... χαμογέλασαν

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, 6 στις 10 επιχειρήσεις (60,4%) δήλωσαν ότι οι πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο κινήθηκαν χειρότερα σε σχέση με πέρυσι. Μία στις τέσσερις (26,4%) δεν είδε διαφορά, ενώ μόλις 1 στις 10 (11,3%) εκτίμησε ότι τα πράγματα πήγαν καλύτερα.

 

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, ΕΔΩ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ