Skip to main content

Αβέβαιο ακόμα αν οι υψηλές θερμοκρασίες εξαφανίζουν τον κορωνοϊό

Δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, ξεκαθάρισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Πρόωρη χαρακτήρισαν την όποια συζήτηση για το τουριστικό άνοιγμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. Όπως είπε συγκεκριμένα, υπολογίζεται από τους περισσότερους ανθρώπους που κοιτούν τα μαθηματικά μοντέλα ότι υπάρχει μια μείωση το καλοκαίρι, από 20 ή 30%.

«Θεωρείται ότι σύμφωνα με δεδομένα από άλλους κορωνοϊούς, θα υπάρχει μια μείωση της διασποράς τους, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο. Χώρες όπως η Σιγκαμπούρη, ο Ισημερινός και κάποιες άλλες που έχουν υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζουν να καταγράφουν κρούσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης ότι «φαίνεται ότι δεν είναι μόνο η υψηλή θερμοκρασία, είναι και τα ποσοστά υγρασίας. Όλα αυτά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Για παράδειγμα χαμηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν τη διασπορά του ιού, πολύ υψηλές θερμοκρασίες με υψηλά ποσοστά υγρασίας, δεν βοηθούν τη διασπορά του ιού, τον καταγκρεμίζουν. Ίσως ο συνδυασμός των δύο, πολύ υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλά ποσοστά υγρασίας να έχουν αρνητική επίδραση. Πάντως υπολογίζεται από τους περισσότερους ανθρώπους που κοιτούν τα μαθηματικά μοντέλα ότι υπάρχει μια μείωση το καλοκαίρι, από 20 ή 30%. Δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της παρουσίας του ιού. Κάτι τέτοιο δεν είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε, αλλά υπάρχει μια αβεβαιότητα, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξαφανίσει τον ιό».

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι μπορεί να εισαγάγει κάποια χώρα τον ιό από άλλες που έχουν διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας. «Κάθε χρόνο έχουμε εισαγωγή περιστατικών γρίπης από το Νότιο Ημισφαίριο. Έρχονται επισκέπτες στην Ελλάδα και έχουν διαγνωστεί και κρούσματα γρίπης το καλοκαίρι».

Ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας που έχουμε ως χώρα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, θα συζητηθεί μια στρατηγική η οποία θα αφορά τον τουρισμό.

«Ήδη γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Τουρισμό και με τους Εμπειρογνώμονες. Θα γίνουν ανακοινώσεις. Είναι νωρίς να μιλάμε γι΄ αυτό. Ας εξακολουθήσουμε να έχουμε καλή εικόνα, πριν αρχίσουμε να μιλάμε για μια ευρεία τουριστική κίνηση το καλοκαίρι. Οι περισσότερες χώρες μάλλον το αποκλείουν. Εμείς αισθανόμαστε μια αισιοδοξία για την πορεία του ιού στη χώρα και θα δούμε με ποια κριτήρια θα γίνει η επάνοδος. Κάποιες χώρες υιοθετούν στρατηγικές ελέγχου στα αεροδρόμια», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως είπε, θα συζητηθούν κάποιες στρατηγικές και «θα μπουν και οι τεχνικοί της κρίσεως αντισωμάτων, τα οποία αντισώματα εφόσον τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι 100% των ανθρώπων που έχουν περάσει την ίωση αυτή μετά τις 19 μέρες έχουν θετική παρουσία αντισωμάτων, θα βοηθήσουν στο να υλοποιηθεί κάποιο πρόγραμμα περιορισμένης τουριστικής κίνησης. Τα δεδομένα είναι μπροστά, η πορεία της επιδημίας αξιολογείται μέρα με τη μέρα, είναι νωρίς να μιλήσουμε γι΄ αυτό».

Ο καθηγητής συμπλήρωσε επίσης ότι «απομονωμένες περιοχές ή περιοχές με μικρότερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, εξακολουθούν να μας απασχολούν για το ποια θα είναι τα κριτήρια επανεκκίνησης κάποιας κίνησης σε αυτές τις περιοχές».

«Δεν νομίζω να μιλάμε για μαζικές τύπου εκδηλώσεις για τον τρόπο που γνωρίζαμε έως σήμερα, μέχρι να έχουμε καλύτερα δεδομένα για την πορεία του ιού. Για την εστίαση μιλάμε μόνο για εξωτερικούς χώρους, διαδικασίες και συναθροίσεις μικρές σε εξωτερικούς χώρους θα αυξάνονται περισσότερο. Τώρα αν θα φτάσουμε σε μια πλήρη απελευθέρωση σε εξωτερικούς χώρους είναι νωρίς».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η κατάσταση αξιολογείται βήμα - βήμα. «Είναι σημαντική αλλά και πρόωρη η συζήτηση. Το πολύ σημαντικό είναι ότι οποιοδήποτε άνοιγμα τουριστικό θα πρέπει να γίνει με όρους ασφάλειας και για τους επισκέπτες και για τους πολίτες που θα τους υποδεχθούν», τόνισε.