Skip to main content

Δεν συναινεί σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ο Σαρκοζί

Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση κράτους – μέλους του ευρώ εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση κράτους – μέλους του ευρώ εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας ότι θεωρεί πως υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.

«Εάν αναδιάρθρωση σημαίνει ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα εξοφλήσει τα χρέη του τότε η λέξη δεν θα ανήκει στο γαλλικό λεξιλόγιο. Είναι σαφές, απλό, καθαρό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η οποία σηματοδότησε την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.

«Εάν η ερώτηση είναι '’μπορούμε να σκεφθούμε τον τρόπο, με τον οποίο ιδιώτες επενδυτές ή ιδιώτες εταίροι μπορούν να αναλάβουν μέρος του φορτίου;'’, τότε δεν είμαστε καθόλου μέσα στα όρια μιας αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν έτοιμες φόρμες, δεν υπάρχει πρόβλημα, σ' αυτήν την κατεύθυνση καθένας θα πρέπει να συγκλίνει», πρόσθεσε.

 Σύμφωνα με το Reuters ο Γάλλος πρόεδρος ρωτήθηκε πώς θα συμβιβαζόταν η γαλλική άρνηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους με το ενδεχόμενο οι άλλοι εταίροι να προχωρήσουν στην αντίθετη κατεύθυνση. «Το σπουδαίο είναι ότι θα υπερασπιστούμε και θα υποστηρίξουμε το ευρώ και την αλληλεγγύη στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Δεν θα υποχωρήσουμε καθόλου σ' αυτό το πεδίο της αξιοπιστίας», απάντησε.

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει μέσον για να επιτευχθεί, χωρίς όμως να θιγεί αυτή η αξιοπιστία. Σας βεβαιώνω, η Γαλλία δεν χρησιμοποιεί τον όρο αναδιάρθρωση, επειδή νομίζω ότι είναι μία λέξη, που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, μία πραγματικότητα, που δεν πρέπει να οραματιζόμαστε», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ευρώ δεν αποτέλεσε θέμα των επίσημων συνομιλιών στη σύνοδο του G8 στην Ντοβίλ, σημειώνοντας ότι η ισοτιμία του ευρώ παραμένει πολύ υψηλότερη από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν όταν εισήχθη και είναι ένα ισχυρό νόμισμα.

Όσον αφορά τις συζητήσεις που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, σημείωσε: «Για τι συζητήσαμε; Για την ολοκληρωτική, απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη στήριξή μας στο ευρώ, για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του».

Πρόσθεσε, δε, ότι, «δεν θα δηλώσει τίποτε, το οποίο να μπορεί να πλήξει την συνεργασία που η Γαλλία έχει με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, προσωπικά, και την κυβέρνηση της Γερμανίας».