Skip to main content

«Δεν θα κάνουμε χρήση του μηχανισμού στήριξης»

«Η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εξερχόμενος σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας παράλληλα πως τα επιτόκια δεν αντικατοπτρ
«Η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εξερχόμενος σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας παράλληλα πως τα επιτόκια δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας.

«Προχωράμε με γρήγορα βήματα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, αλλά και για να βάλουμε τη χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού, αλλά, όπως σημείωσε, είναι σημαντικό να υπάρχει το δίχτυ ασφάλειας και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε πως τα επιτόκια δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της οικονομίας, ούτε τα αποτελέσματα που έχει πράξει η κυβέρνηση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το έλλειμμα μειώθηκε στο α’ τρίμηνο του 2010 κατά 40% σε σχέση με πέρυσι και τόνισε: «Τίποτα δεν έχει κερδηθεί, αλλά κερδίζουμε την αξιοπιστία μας μέρα με τη μέρα».

Επίσης, ο υπουργός γνωστοποίησε πως σε υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης «να πατήσει γκάζι».

«Στόχος είναι να πατήσουμε το γκάζι όσο γίνεται για να βάλουμε ένα στέρεο ανάχωμα στην ύφεση», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «το κάνουμε αυτό και με τις επενδύσεις και με μεγάλες ρυθμιστικές τομές».

Η κ. Κατσέλη γνωστοποίησε ακόμη ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων καθώς και βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, την οποία χαρακτήρισε πάρα πολύ ικανοποιητική και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της απορρόφησης του 15% το 2010.

Η κα Κατσέλη σημείωσε ότι προγράμματα βγαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα και ότι ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πρώτη φάση, ενώ ξεκινά και η δεύτερη φάση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ τη στήριξη της μεταποίησης και τη ψηφιακή σύγκλιση.

Θα υπάρξουν, είπε, ανακοινώσεις για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών με τη συμμετοχή  και της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη ενημέρωσαν λεπτομερώς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.