Skip to main content

«Δεν τίθεται θέμα κρυφού δανεισμού», δηλώνει ο Παπαθανασίου

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών παραδέχθηκε σήμερα επιπλέον δανεισμό 4 δισ. ευρώ αλλά τον χαρακτήρισε «τεχνική διευκόλυνση» κι όχι «κρυφό χρέος».
"Δεν τίθεται θέμα κρυφού δανεισμού". Με τον τρόπο αυτό διέψευσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό  "Αθήνα 984", δημοσιεύματα περί κρυφού δανεισμού ύψους τεσσάρων δισ.ευρώ.  Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών παραδέχθηκε σήμερα επιπλέον δανεισμό  4 δισ. ευρώ αλλά τον χαρακτήρισε «τεχνική διευκόλυνση» κι όχι ως «κρυφό χρέος»
Πρόσθεσε ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχουν χρήματα. «Το ταμείο δεν στέγνωσε, έχει μέσα περίπου 8 δισ και ο έως τώρα δανεισμός μας καλύπτει μέχρι το τέλος του χρόνου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας. Πάντως παραδέχθηκε πολύ μεγάλη υστέρηση εσόδων ύψους περίπου 5 δισ από μεταβιβάσεις, τελωνεία και εισαγωγές, ωστόσο το χαρακτήρισε φυσιολογικό αποτέλεσμα της κρίσης.
Αναφορικά με το έλλειμμα ο κ. Παπαθανασίου επεσήμανε ότι αν εισπραχθούν τα χρήματα που προβλέπονται από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, το έλλειμμα θα είναι στο 6% του ΑΕΠ, αλλιώς μπορεί να φτάσει το 8%.
Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μαζέψει τα χρήματα που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα και για να εφαρμόσει τις εξαγγελίες του. "Αν το έλλειμμα φτάσει φέτος το 8% χρειάζονται 12,5 δισ για να μειωθεί στο 3% ενώ οι εξαγγελίες του κοστίζουν σχεδόν 11 δισ. Που θα βρει 23 δισ;", αναρωτήθηκε ο κ. Παπαθανασίου.