Skip to main content

Δένδιας: Επιζήμια αλλά όχι προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών

«Εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη συγκυρία το να μιλάμε για προδοσία, δεν νομίζω ότι είναι σωστό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικων Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας σε συνέντευξη του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, εξήγησε πού διαφωνεί με τη Συμφωνία που υπεγράφη υπογραμμίζοντας ότι θα άλλαζε τα δύο σημεία της Συμφωνίας που επιτρέπουν στους Σκοπιανούς να επικαλούνται «μακεδονική» γλώσσα και εθνικότητα.

«Θα σας προσέθετα ακόμη και την δυνατότητα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου να χρησιμοποιεί τον τίτλο «μακεδονικός» χωρίς να μπορώ εγώ να το σταματήσω. Αυτά τα τρία πράγματα θα ήθελα να μπορούσα να τα είχα αλλάξει. Όμως είναι εκεί τώρα. Τι μπορώ να κάνω;» παραδέχτηκε ο υπουργός των Εξωτερικών.

Κατά την άποψη του υπουργού των Εξωτερικών «αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν χώρα είναι μέσα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, να πείσουμε την άλλη πλευρά ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και μόνο με αυτόν. Παράδειγμα, να γίνει απολύτως αποδεκτή από την άλλη πλευρά, ότι ο τίτλος του πολίτη της κάθε χώρας είναι πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό όμως είναι μια διαδικασία υλοποίησης η οποία περνάει μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Θα το επιχειρήσουμε, αλλά εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν».

«Επιζήμια ναι, προδοτική…» ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανατρέπει το deal με τα Σκόπια, μια συμφωνία που χαρακτήρισαν προδοτική. «Δεν πρόκειται να αποδώσω τον τίτλο του προδότη στη χώρα εγώ σε κανέναν. Με εξαιρέσεις, για να είμαστε και ειλικρινείς. Αλλά εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη συγκυρία το να μιλάμε για προδοσία, δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Έχουμε ακούσει εμείς από το ΣΥΡΙΖΑ τέτοια, θυμάστε, την εποχή των μνημονίων. «Προδότες», «δοσίλογους» μας λέγανε, «γερμανοτσολιάδες». Αυτά γίνονται στο πλαίσιο ενός πολιτικού λόγου οξύτατου. Κατά την άποψή μου όχι παραδεκτού, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί ούτε να τα διατηρεί ως πολιτική παρακαταθήκη» τόνισε ο υπουργός των Εξωτερικών.