Skip to main content

Δερμεντζοπούλου: Η Περιφέρεια μπορεί να συμφιλιώσει πολίτες με κράτος

Άρθρο στη Voria.gr της υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης» και τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

της Μελίνας Δερμεντζοπούλου*

Ως λαός είχαμε πάντα την αίσθηση ότι το κράτος είναι απέναντί μας. Πολύ μακριά από μαςκαι ξένο, ιδιαίτερα για όσους έχουμε την «ατυχία» να ζούμε έξω από το κέντρο των αποφάσεων της Αθήνας. Το νιώθαμε αντίζηλο της επιτυχίας μας, συνέταιρο της επαγγελματικής μας δραστηριότητας,  αδιάφορο για την καθημερινότητά μας. Μας την είχε… στημένη στη γωνία, περιμένοντας πότε θα χαλαρώσει η προσοχή μας για «να μας τη φέρει».

Και στην τρέχουσα κρίση,όσες σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών είχαν απομείνει, διερράγησαν: οι πολίτες νιώθουμε ότι έχουμε έναν αντίπαλο πλέον απέναντί μας, που καθημερινά αναμετριέται με την αγωνία και τις αντοχές μας, και μας πιέζει ακόμη περισσότερο: περισσότεροι φόροι, λιγότερη υγεία, χειρότερη εκπαίδευση, καμία ασφάλεια, νέες μορφές φτώχειας. Υπάρχει άραγε διαδρομή για να ξεφύγουμε; Δρόμος που να περνάει μέσα από τις ανάγκες της δικής μας καθημερινότητας, της δικής μας ζωής, του δικού μας τόπου;

Η Περιφέρεια, η Περιφερειακή Διακυβέρνηση, μπορεί να ισορροπήσει τις σχέσεις των πολιτών με το κράτος. Μπορεί να γεφυρώσει την ένταση και να ανοίξει μια προοπτική εμπιστοσύνης.

Η Περιφέρεια και οι Περιφερειακές Ενότητες λειτουργούν ως κόμβος δικτύωσης και αλληλεγγύης, προσφέροντας ελπίδα και ανακούφιση σε όσους βιώνουν τη σκληρότητα της ζωής και τις συνέπειες της νέας φτώχειας.

Την πενταετία που πέρασε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο πλευρό των πολιτών. Ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την υλοποίηση του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους), δίνοντας ουσιαστική βοήθεια σε περισσότερους από 60.000 συμπολίτες μας. Υποστήριξε δεκάδες χιλιάδες γονείς και παιδιά που με αγωνία αναζητούσαν θέσεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Ανακούφισε εκατοντάδες οικογένειες παιδιών με αναπηρία, προσφέροντας γι΄ αυτά θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Λειτούργησε δεκάδες δομές για κακοποιημένες γυναίκες, ηλικιωμένους, άστεγους, άπορους και ασθενείς.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι μπορούμε. Μπορούμε να εμπιστευτούμε θεσμούς και ανθρώπους και να δημιουργήσουμε την κοινωνία που έχουμε ανάγκη και θέλουμε για μας και τα παιδιά μας. Μπορούμε στο πλαίσιο της περιφερειακής διακυβέρνησης να αντιμετωπίσουμε τη γυναικεία ανεργία, με ενθάρρυνση, ενδυνάμωση, κατάρτιση, ανάδειξη επαγγελματικών ευκαιριών και δημιουργία κινήτρων. Μπορούμε να προστατεύσουμε τη μητρότητα και να βάλουμε τις βάσεις για την αντιμετώπιση του τεράστιου εθνικού μας προβλήματος, του δημογραφικού. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και να τις αποκαταστήσουμε με όρους αξιοπρέπειας, ξεδιπλώνοντας απλόχερα, υπεύθυνα και συστηματικά τη φροντίδα μας  προς τους άνεργους, τους πρόσφυγες και τους εξαρτημένους.

Μπορεί, τελικά, το κράτος να γίνει σύμμαχός μας. Αρκεί να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που δίνει η περιφερειακή διακυβέρνηση και να εμπιστευτούμε όσους με αλήθεια την υπηρετούν.

*Η Μελίνα Δερμεντζοπούλου είναι δικηγόρος και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης» και τον Απόστολο Τζιτζικώστα.