Skip to main content

Δέσμη προτάσεων της ΕΕ για εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα

Πέντε νομοθετικές προτάσεις για το συντονισμό των κρατών μελών με στόχο τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τη σύσταση Επιτροπών για ανάλυση συστημικού κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό τομέα, Ευρωπαϊκού Συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας καθώς και τριών ευρωπαϊκών αρχών για την εποπτεία της λειτουργίας: α) τωντραπεζών, β) των ασφαλιστικών εταιρειών, γ) των αγορών κινητών αξιών, προωθεί η ΕΕ μέσω  δέσμης προτάσεων που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από σχετική εντολή των 27 Ευρωπαίων ηγετών. Οι αρμόδιοι επίτροποι, Τσάρλι Μακρίβι (εσωτερική αγορά) και Χοακίν Αλμούνια (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις), παρουσίασαν από κοινού πέντε νομοθετικές προτάσεις για το συντονισμό των κρατών μελών με στόχο τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η προτεινόμενη Επιτροπή Ανάλυσης συστημικού κινδύνου θα απαρτίζεται από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών και εκπροσώπους των εθνικών εποπτικών αρχών.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα χρηματοπιστωτικής εποπτείας θα έχει ως αντικείμενο την επίβλεψη της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα κράτη μέλη.

Οι τρεις Ευρωπαϊκές Αρχές που θα συσταθούν στην ουσία θα αναβαθμίσουν το ρόλο επιτροπών που υπήρχαν σήμερα, οι οποίες, όμως, είχαν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα στους τομείς των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και της αγοράς κινητών αξιών.

Οι κ.κ. Μακρίβι και Αλμούνια δήλωσαν από την πλευρά τους ότι οι προτάσεις θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να καλύψει τα κενά που υπήρχαν σήμερα στη νομοθεσία για τη λειτουργία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ θα αποτρέψουν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωβουλή να υιοθετήσουν το συντομότερο την προτεινόμενη δέσμη μέτρων, ώστε να τεθεί σε ισχύ εντός του 2010.

Οι εκτιμήσεις του κ. Μπαρόζο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η δέσμη των νέων κοινοτικών προτάσεων αποσκοπεί στην προστασία των Ευρωπαίων φορολογούμενων από χρηματοπιστωτικές κρίσεις, όπως η πρόσφατη, οι οποίες υποχρέωσαν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών με δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Πορτογάλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα εμπνεύσουν τους ηγέτες της ομάδας των 20 σημαντικότερων οικονομιών του πλανήτη ώστε να ληφθούν ανάλογα μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα.