Skip to main content

Θεοχάρης για ανάπλαση ΔΕΘ: Συνεννόηση και με τον νέο δήμαρχο - Δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση

Η ερώτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου για την πορεία της ανάπλασης της ΔΕΘ Helexpo και η απάντηση στη Βουλή του Χάρη Θεοχάρη

Ερώτηση στη Βουλή για την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ Helexpo αλλά και τη φημολογία που αναπτύχθηκε γύρω από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας η οποία ανήκει στο Υπερταμείο όπου βασικός μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο, κατέθεσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η βουλευτής ανέφερε ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης «είναι ανάστατοι καθώς μέχρι και πέρσι το έργο το οποίο ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, φαινόταν πως προχωρούσε». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα 4 πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, φαινόταν ότι υποστήριζε το έργο. Ωστόσο, όπως είπε, φέτος ο πρωθυπουργός «τηρεί σιγήν ιχθύος». 

Τόνισε επιπλέον πως «είναι σημαντικό να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας του εκθεσιακού φορέα, διότι στηρίζει μία σειρά από κλάδους της οικονομίας που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην έβρισκαν χώρο να κάνουν μία έκθεση».

Απαντώντας στην ερώτηση, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατέστησε σαφές ότι η ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ θα προχωρήσει, δίχως ωστόσο να παραθέσει το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του έργου, το οποίο συνέδεσε με την αλλαγή σκυτάλης από τη 1η Ιανουαρίου 2024, στον δημαρχιακό θώκο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο υφυπουργός είπε συγκεκριμένα ότι «η ανάπλαση και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΘ αποτελεί μία υποχρέωση στην πόλη και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ως ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειάζεται ώστε να υλοποιηθεί η ανάπλαση» και πως «είναι αδιαπραγμάτευτη η βούλησή της για αυτήν», καθώς όπως υπογράμμισε πρόκειται για ένα έργο το οποίο «χρωστάμε στη Θεσσαλονίκη».

Τόνισε ωστόσο ότι «έχουμε αλλαγή σκυτάλης στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης και κανείς δεν θέλει, ακόμη κι αν είναι τέλειες όλες οι αποφάσεις, προτού να διαβουλευτεί και με τη νέα ηγεσία του δημαρχείου να φέρει προ τετελεσμένων με τις αποφάσεις και ανακοινώσεις», τη νέα δημαρχία.

«Συνεπώς», είπε, «νομίζω ότι είναι εύλογο τώρα πια που ωριμάζουν οι αποφάσεις αυτές να γίνουν οι όποιες ανακοινώσεις αφού γίνει και μία συνεννόηση με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης».

Σε ό,τι αφορά επιπλέον στην ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε πως για να γίνει κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να είναι μόνο ώριμο μελετητικά, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, αλλά «να είναι ώριμο και ως προς την υλοποίησή του, ώστε να μπορεί να βγει σε συγκεκριμένους διαγωνισμούς».

Άρα, όπως είπε, «μόνο έργα τα οποία μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Η ερώτηση της κ. Νοτοπούλου ήρθε σε συνέχεια των μηνυμάτων που είχαν σταλεί από τη διοίκηση του φορέα υπέρ της υφιστάμενου σχεδίου ανάπλασης και του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΘ Helexpo, την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για τις εκθέσεις Kosmima και «Thessaloniki Boat & Fishing Show 2023 και Sea and Tourism Expo 2023».

Διαβάστε σχετικά: ΔΕΘ Helexpo: Μηνύματα υπέρ της ανάπλασης και του δημόσιου χαρακτήρα του φορέα

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υφυπουργό Οικονομικών να «δεσμευτείτε πως δεν θα ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΘ Helexpo» κι εκείνος απάντησε από το βήμα της Βουλής πως «δεν μίλησε κανείς, για καμία ιδιωτικοποίηση» της ΔΕΘ.

«Η ποινικοποίηση οποιασδήποτε σχέσης με την ιδιωτική πρωτοβουλία, νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός έχει ωριμάσει και έχει δει ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δεν είναι πια ‘’ποινικό αδίκημα’’, όπως θέλετε να μας πείσετε εσείς». Συμπλήρωσε ακόμη πως «οι δυο τομείς μπορούν κάλλιστα να πραγματοποιήσουν χέρι με χέρι όχι μόνο αυτό (σ.σ. την ανάπλαση της ΔΕΘ), αλλά και πάρα πολλά άλλα έργα και δράσεις», καθώς η ανάπλαση της ΔΕΘ αποτελεί έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Φορέα), αφού μέρος του προϋπολογισμού θα καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια.

Η κ. Νοτοπούλου επέμεινε ότι ο ίδιος και οι ιθύνοντες της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν σκοπό «να ιδιωτικοποιήσετε ή και να ξεπουλήσετε τη δημόσια περιουσία και όλους τους φορείς που εγγυώνται το συμφέρον των πολιτών».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι δεν εντάσσει σκόπιμα το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και ότι αυτό δεν έχει ενταχθεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, «παρά το γεγονός ότι όλες οι μελέτες έχουν παραδοθεί ήδη εδώ και έναν χρόνο και το έργο κρίνεται μελετητικά ώριμο». Στον ίδιο τόνο μάλιστα είπε ότι «δημιουργείτε ένα κενό το οποίο φοβόμαστε ότι θα καλέσετε κάποιον φίλο, επενδυτή ή εργολάβο για να το καλύψει».