Skip to main content

Οι δεξαμενές από όπου βγαίνουν νέα στελέχη για τις δημοτικές εκλογές

Ο άλλος δρόμος για την ένταξη των νέων στην πολιτική και στα κοινά. Το παράδειγμα του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης και οι υποψήφιοι από αυτό.

Από πού ξεπηδούν τα νέα στελέχη της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής; Πέρα από τους κομματικούς... σωλήνες, πλέον έχουν δημιουργηθεί και οργανισμοί, think tank και συλλογικότητες, οι οποίες τροφοδοτούν τις παρατάξεις τόσο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και τις κομματικές, με νέα στελέχη, τα οποία ενδιαφέρονται για τα κοινά, πλην όμως είναι εκτός των παραδοσιακών διαδικασιών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία είναι το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης, το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει παραρτήματα σε άλλες πόλεις της χώρας.

Το ΚΕΑΣΜ έχει πλέον πενταετή πορεία, αριθμεί πάνω από 500 μέλη, όλα ηλικίας από 18 έως 28 ετών και πρόεδρος αυτής της ομάδας ενεργών νέων, όπως αυτοαποκαλούνται, είναι ο πτυχιούχος φιλόλογος και φοιτητής νομικής, Ιωάννης Χουντής, ο οποίος εμπλέκεται με τα «γαλάζια» κομματικά δρώμενα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, ενώ γενικός διευθυντής είναι ο οικονομολόγος και στέλεχος της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Από το ΚΕΑΣΜ στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν προκύψει τουλάχιστον τέσσερις υποψηφιότητες για τις φετινές δημοτικές εκλογές:

-Κωνσταντίνα Νταγκίνη: Είναι φοιτήτρια Νομικής του ΑΠΘ και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Ηλία Ζάχαρη στον δήμο Νεάπολης – Συκέων. «Σε μια δύσκολη εποχή για μας τους νέους και την πολιτική, αποφασίζω να λάβω μέρος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στη Νεάπολη. Έχω ζήσει πολλές πλευρές της και έχω γνωρίσει πολλά από τα προβλήματά της. Αυτά τα καθημερινά προβλήματα πρέπει να λύνει η Αυτοδιοίκηση. Και σε αυτό θέλω να προσφέρω. Οι νέοι πρέπει να δουλεύουμε σε δημιουργική συνύφανση με τους πιο έμπειρους».

-Δημοσθένης Κόλλιας: Είναι φοιτητής Οικονομικού ΕKΠΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αγίας Παρασκευής με το συνδυασμό του Βασίλη Ζορμπά. Γεννημένος στις 3 Μαΐου 1999 είναι γέννημα θρέμμα Αγίας Παρασκευής, όπως και η οικογένειά του. Σπουδάζει την Οικονομική Επιστήμη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν ένας εκ των τριών που ηγήθηκαν της προσπάθειας 45 δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων για να αποτραπεί η κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων στις Πανελλήνιες, από τον κ. Γαβρόγλου το 2016. Ήταν ο νεότερος προσκεκλημένος ομιλητής στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το 2017.

-Μιχάλης Θεοχαράκης: Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κιλκίς με το συνδυασμό του Δημήτρη Β. Τσαντάκη. Γεννήθηκε στη Φλώρινα και έζησε τα μαθητικά του χρόνια στο Κιλκίς. Είναι 25 χρόνων και μέλος της φιλαρμονικής του Δήμου Κιλκίς και του Συλλόγου Θρακική Εστία. Μεταπτυχιακός Φοιτητής, σήμερα, στον Τουρισμό και την Τοπική Ανάπτυξη, στο ΑΠΘ.

-Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος: Επικοινωνιολόγος, τελειόφοιτος μεταπτυχιακού στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κιλκίς με τον συνδυασμό του Δημήτρη Β. Τσαντάκη. «Είναι άξιο προσπάθειας να αφυπνίσω, με δράσεις και πράξεις, το συναίσθημα ''αγαπώ-στηρίζω τον τόπο μου'' μέσα στο νου του κάθε συμπολίτη μου. Πρέπει (και μπορώ) να αναδείξω στα δημοτικά όργανα τους προβληματισμούς και τα θέλω των πολιτών της ηλικίας μου. Οφείλω, ως επιστήμονας επικοινωνιολόγος, να προσπαθήσω ώστε το Κιλκίς ''να ανεβεί στα μάτια'' των συμπατριωτών μας σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο). Αξίζει να προσπαθήσω, ώστε να αναδειχθούν όλα τα θετικά που έχει το Κιλκίς. Σε επίπεδο πολιτιστικό, ιστορικό και τουριστικό. Θέλω να τρέξω, να εργαστώ για την αναβάθμιση του ΤΕΙ της πόλης μας. Αγαπώ και πιστεύω αυτή την προοπτική».