Skip to main content

Δια βίου εργασία για το 43% των ελεύθερων επαγγελματιών

Τον μόχθο της εργασίας συνεχίζουν τέσσερις στους δέκα συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της καθημερινότητας, ενώ μόλις δύο στους δέκα θεωρούν τη σύνταξη που λαμβάνουν ικανοποιητική,
Τον μόχθο της εργασίας συνεχίζουν τέσσερις στους δέκα συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), λόγω των αυξημένων καθημερινών απαιτήσεων, ενώ μόλις δύο στους δέκα θεωρούν τη σύνταξη που λαμβάνουν ικανοποιητική, σύμφωνα με έρευνα  για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Παράλληλα, και με δεδομένη την ανασφάλεια που επικρατεί λόγω της οικονομικής συγκυρίας και των αλλαγών στο ασφαλιστικό που βρίσκονται προ των πυλών, έξι στους δέκα ενεργούς επιχειρηματίες, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, συμφωνούν με την καθιέρωση από το 2018 μία βασικής για όλους σύνταξης (περίπου 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα συν την ανταποδοτική), ενώ περισσότεροι από επτά στους δέκα τάσσονται υπέρ μιας σταθερής και θεσμοθετημένης χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ από τον δημόσιο κορβανά σε ποσοστό 0,64% του ΑΕΠ (κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ).

Κατά την παρουσίαση της έρευνας ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήριος Μαγόπουλος, αναφερόμενος στα προβλήματα διαδοχικής ασφάλισης, υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητο να μην μπορούν να πάρουν σύνταξη άνθρωποι με 37 χρόνια εργασίας και άλλοι να παίρνουν μετά από 20 χρόνια». Υποστήριξε δε ότι το σύστημα του ΟΑΕΕ, το οποίο προβλέπει συνταξιοδότηση μετά τα 60 έτη ηλικίας και έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια δουλειάς, «είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα έπρεπε να γενικευτεί για όλους τους εργαζόμενους».

Επιπλέον, ο κ. Μαγόπουλος προτείνει τη δημιουργία ταμείου ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς π.χ. «σε περίπτωση ατυχήματος, για να πάρεις αποζημίωση, θα πρέπει να κλείσεις το κατάστημά σου, μένοντας ουσιαστικά εκτός αγοράς και χάνοντας την πελατεία σου». Επίσης προτείνει τη δημιουργία Οργανισμού στα πρότυπα της Εργατικής Κατοικίας και για του ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και μιας τράπεζας ασφαλιστικών ταμείων, (π.χ.  το ρόλο αυτό θα μπορούσε να διαδρματίσει το Ταχυδρομικό Ταμιεύτηριο), η οποία θα διαχειρίζεται τα χρήματα του Ταμείου Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Κατά των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Πρόβλημα βιωσιμότητας πιστεύουν ότι δημιουργείται στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εννέα στους δέκα (88%) ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, ενώ εετικοί στη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι επτά στους δέκα (70%), έναντι δύο στους δέκα (18%) που δηλώνουν ότι διαφωνούν.

Ακόμα, έξι στους δέκα (58%)συμμετέχοντες στην έρευνα διαφωνούν με την εξομοίωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών, ενώ τέσσερις στους δέκα (40%) συμφωνούν. Το 59% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι συμφωνεί με την καθιέρωση από το 2018 μία βασικής για όλους σύνταξης (περίπου 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα συν την ανταποδοτική), ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το 34%.

Το 75% δηλώνει ότι συμφωνεί με μία σταθερή και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον προϋπολογισμό του κράτους σε ποσοστό 0,64% του ΑΕΠ (όπως χρηματοδοτείται το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ). Διαφορετική γνώμη στη σχετική ερώτηση δηλώνει ότι έχει το 17%. Υπέρ της ένταξης στον ΟΑΕΕ όσων δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων τάσσεται το 81%, ενώ κατά δηλώνει το 15%.

Εξάλλου, άμεση ψήφιση νόμου για τον υπολογισμό της διαδοχικής ασφάλισης με ενιαίο τρόπο ζητά το 90% των ερωτηθέντων με μόλις το 6% να διαφωνεί. Στην ερώτηση «συμφωνείτε με τη δημιουργία λογαριασμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας» το 80% δηλώνει ότι συμφωνεί, ενώ στην ερώτηση «συμφωνείτε για τη δημιουργία λογαριασμού ανεργίας» το 77% απαντά θετικά, ενώ αντίθετο εμφανίζεται το 19%. Σύμφωνο με τη δημιουργία Τράπεζας Ασφαλιστικών Ταμείων εμφανίζεται το 64%, ενώ αντίθετο με το πάγωμα των μισθών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το 79% των ερωτηθέντων.

Το 60% των συνταξιούχων ασφαλισμένο και σε δεύτερο Ταμείο

Ασφαλισμένο και σε άλλο Ταμείο πλην του ΟΑΕΕ δηλώνει το 60% των συνταξιούχων που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ λίγο έως καθόλου ευχαριστημένο από τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες  του Ταμείου του δηλώνει το 59% ενώ αρκετά έως πολύ το 33%. Για καλύτερες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στον ΟΑΕΕ πριν την συνταξιοδότηση κάνει λόγο η συντριπτική πλειοψηφία (90%) των συμμετεχόντων, ενώ μόλις το 10% απαντά ότι έχει καλύτερες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στο ΙΚΑ όντας στη σύνταξη.

Ακόμα, ο μέσος όρος της σύνταξης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ οριοθετείται στα  1.107 ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο συνταξιοδοτούνται στα 61,8 έτη. Χαμηλή χαρακτηρίζει τη σύνταξη του το 69%, ‘αυτή που πρέπει’ το 20%, ενώ μόλις το 1% δηλώνει ότι είναι υψηλή. Σημαντικό είναι το ποσοστό (10%) εκείνων που δεν απάντησαν στην ερώτηση.

Χειρότερη απαντά ότι έγινε η ζωή του από τη στιγμή που συνταξιοδοτήθηκε, σε σχέση με το παρελθόν το 43%, καλύτερη το 23%, ενώ το 27% απαντά ότι παρέμεινε η ίδια.

Τέλος, αρνητική στο πάγωμα των μισθών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εμφανίζεται η μερίδα του λέοντος των συμμετεχόντων, καθώς το 82% απαντά ότι διαφωνεί και μόλις το 15% ότι συμφωνεί.

Την έρευνα διενέργησε η εταιρείας «Interview», για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), σε δείγμα 705 ατόμων (ενεργών μελών και συνταξιούχων), στο διάστημα 12-16 Μαρτίου.