Skip to main content

Διαβεβαιώσεις Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ

Στόχος των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός είναι να σταματήσει η «απίστευτη επίθεση» που δέχεται η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο MEGA ο υπουργός Oικονομικών
Στόχος των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός είναι να σταματήσει η «απίστευτη επίθεση» που δέχεται η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές, δήλωσε σε συνέντευξη του στο MEGA ο υπουργός Oικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Αν η χώρα μας είχε την πολυτέλεια του χρόνου να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σταθερότητας με διαφορετικούς ρυθμούς αλλά με το ίδιο πλαίσιο, τότε δεν θα υπήρχε τα έκτακτα μέτρα. Όμως η χώρα έχει να δανειστεί τους επόμενους μήνες 40 δισ. ευρώ. Αυτά θα τα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Οι αγορές αυτές έχουν τους κανόνες τις οι οποίοι είναι πολλές φορές άγριοι και ψάχνουν να δουν ποιοι είναι οι ευάλωτοι και εκεί επιτίθενται», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ διότι, όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, κάτι τέτοιο δεν θα συνεισέφερε στην αύξηση των εσόδων. Αντίθετα, μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός, είναι η ανάταξη των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και το άγριο κυνήγι της παραοικονομίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε επίσης ότι για τους συνταξιούχους θα ισχύσει κανονικά η αύξηση στα όρια του πληθωρισμού. Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση των χαμηλόμισθων δημοσίων υπάλληλων, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι οι περικοπές κατά 10% των επιδομάτων αντιστοιχούν σε μικρότερες μειώσεις στα συγκεκριμένα εισοδήματα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ότι όλα αυτά θα αποφασιστούν στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός απλώς έθεσε το πολύ σημαντικό ζήτημα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 9.89» ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης εκτίμησε ότι αν αυτά τα μέτρα είχαν ληφθεί πριν από καιρό, πιθανότατα δεν θα είχαν επιτρέψει στις αγορές να εξακολουθούν να έχουν αυτό το μέγεθος της αμφισβήτησης. «Αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι οι αγορές δε θα συνέχιζαν να μας αμφισβητούν», πρόσθεσε ο υφυπουργός.