Skip to main content

Διαδικτυακή πολιτιστική δράση από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Όταν το επιτρέψουν οι ελληνικές αρχές, θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου όπως εκθέσεις, συναυλίες, συνέδρια, πολιτιστικές συναντήσεις

Μετά από δύο μήνες εγκλεισμού και αναστολής κάθε καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο επιθυμεί να εκφράσει την αλληλεγγύη του σε όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Όπως επισημαίνεται, όταν το επιτρέψουν οι ελληνικές αρχές, θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου όπως εκθέσεις, συναυλίες, συνέδρια, πολιτιστικές συναντήσεις στους χώρους του «Maison de France».

Μέχρι τότε το Ινστιτούτο προτείνει την πολιτιστική δράση 15+1 Carrés D'Art.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την 24plus1 που αποτελείται από δύο δημιουργούς του κινηματογραφικού χώρου, την Βάγια Δανιηλίδου και τον Κωνσταντίνο Τοπάλη, σας προσκαλεί να ανακαλύψετε καθημερινά και διαδικτυακά έναν καλλιτέχνη, μέσω του έργου του, του κειμένου που το συνοδεύει και το βιογραφικό του σημείωμα.

Η πρώτη φάση της δράσης έχει τίτλο «15+1 Καρέ Τέχνης» και θα σας αποκαλύπτει καθημερινά και για 15+1 ημέρες, ένα διαφορετικό χώρο τέχνης και τον καλλιτέχνη που τον εκπροσωπεί.

Η δράση θα ξεκινήσει στις 25 Μαίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουνίου 2020.

Απότερος σκοπός είναι να υπάρξει στη δεύτερη φάση της δράσης, δηλαδή την διοργάνωση μιας εικαστικής έκθεσης κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα στους χώρους του Ινστιτούτου, με την ελπίδα ότι θα είναι εφικτό ότι θα παρουσιαστεί σε μορφή έκθεσης και δράσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόξενος Φιλίπ Ρέι, «στις 28 Φεβρουαρίου βρισκόμουν στο Παρίσι με μια ομάδα που ονομάζεται Επίμονη Τέχνη και αποτελείται από είκοσι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες οι οποίοι παρουσίασαν τα έργα τους σε μια γκαλερί κοντά στο Λούβρο, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την καλλιτεχνική ζωντάνια της Θεσσαλονίκης, παρά τις δυσκολίες. Η επιδημία του κορωνοϊού είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτά που θα συνέβαιναν τις εβδομάδες που ακολούθησαν.

Σήμερα, μετά από δύο μήνες εγκλεισμού, το επάγγελμα του καλλιτέχνη και του δημιουργού είναι, για άλλη μια φορά, ανάμεσα στα κύρια θύματα αυτού του εγκλεισμού. Τα θέατρα, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αίθουσες συναυλιών και θεαμάτων παραμένουν κλειστές για το κοινό, αλλά οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν και ανυπομονούν να συναντήσουν το κοινό τους.

Αυτό το πνεύμα επιμονής της τέχνης και αντίστασης των καλλιτεχνών, θέλουμε να χαιρετίσουμε μέσω αυτής της δράσης, με τη βοήθεια ορισμένων από τους φίλους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Προέρχονται από διαφορετικούς τομείς, σκηνοθέτες, εικαστικοί, συγγραφείς, μουσικοί, σχεδιαστές, φωτογράφοι οι οποίοι θα εκφραστούν "online" και εικονικά τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, αυτή η δράση δεν θα είχε νόημα παρά μόνο αν την ακολουθούσαν πραγματικές συναντήσεις με τον καθένα από τους καλλιτέχνες αυτούς. Επειδή οφείλουμε να τους εκφράσουμε την υποστήριξή μας και την ευγνωμοσύνη μας, οι πολιτιστικές αυτές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση πριν το καλοκαίρι, στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης».