Skip to main content

Διάλεξη για τη συνοικία των Εξοχών και τη Νέα Παραλία την Τρίτη στο Τελλόγλειο

Τη διάλεξη θα παρουσιάσει ο αρχιτέκτονας και ιστορικός ερευνητής Γιάννης Επαμεινώνδας

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, στις 18:30, ο αρχιτέκτονας και ιστορικός ερευνητής Γιάννης Επαμεινώνδας παρουσιάζει την τέταρτη διάλεξη στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου, με θέμα: «Η συνοικία των Εξοχών και η Νέα Παραλία».

Πιο συγκεκριμένα θα αναλυθούν σε συνδυασμό με πλούσιο εικονογραφικό υλικό, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, χάρτες διαγράμματα:

·         Η επέκταση της πόλης μετά την κατεδάφιση των ανατολικών τειχών, το εμπόδιο των νεκροταφείων και των στρατοπέδων.

·         Τα όρια, η έκταση, τα ρέματα, οι ονομασίες, η πληθυσμιακή και κοινωνική σύνθεση της νέας συνοικίας των Εξοχών, από τον Λευκό Πύργο μέχρι τη βίλα Αλλατίνι.

·         Τα εκπαιδευτήρια, τα νοσοκομεία και οι τόποι λατρείας.

·         Οι πρώιμες βιομηχανικές εγκαταστάσεις μέσα στον κατοικημένο ιστό.

·         Η αρχιτεκτονική της νέας συνοικίας και οι επιρροές από την Ευρώπη. Ο νεοκλασικισμός κι ο εκλεκτισμός. Τα πώς και τα γιατί της παρακμής και της εξαφάνισης.

·         Η επιχωμάτωση της Νέας Παραλίας από τις απαρχές (1885) έως την ολοκλήρωσή της (δεκαετία 1970).

Η διάρκεια της ομιλίας υπολογίζεται στη μία ώρα. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Συνιστάται η προκράτηση θέσης στο τηλέφωνο της Υποδοχής του Ιδρύματος 2310247111 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά).

Η διάλεξη θα μαγνητοσκοπηθεί και θα αναρτηθεί στο κανάλι του Τελλογλείου στο YouTube.

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να ενημερωθείτε για τις υπόλοιπες διαλέξεις: https://www.teloglion.gr/announcement/giannis-epameinondas-elassones-istories-tis-thessalonikis/?fbclid=IwAR2c-7Bslc7v8Q8l9teGjY9ZdzE5QYMnuHQzi9mkErO3D2Qyx383BrHchsQ