Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πορεία κατά της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία (vid)

Κούρδοι με καταγωγή από διάφορα μέρη κρατούν πανό κατά του Ερντογάν. Στο σημείο και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Σχηματίζοντας το σήμα της νίκης και φωνάζοντας πως ο «Ερντογάν είναι τρομοκράτης», Κούρδοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να διαμαρτυρηθούν για την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και το αιματοκύλισμα που διαπράττεται από την περασμένη εβδομάδα.

Κούρδοι με καταγωγή από τη Ροζάβα, την Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ είχαν στα χέρια τους χάρτινα πανό με μηνύματα υπέρ της σωτηρίας της Συρίας και κατά του Ερντογάν, ζητώντας να σταματήσει ο πόλεμος. Αρχικά συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, όπου είχαν στήσει και ηχεία από τα οποία ακουγόταν παραδοσιακή κουρδική μουσική, ενώ παράλληλα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, στο άγαλμα Βενιζέλου.

Η πορεία των Κούρδων κινήθηκε μέχρι το άγαλμα Βενιζέλου, όπου ενώθηκε με τη συγκέντρωση των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και μαζί κατευθύνθηκαν προς το αμερικανικό προξενείο. Εκεί φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια, περνώντας από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, κατευθύνθηκαν προς το Τουρκικό προξενείο. Φραγμός των ΜΑΤ είχε αποκλείσει τη διέλευση προς το σημείο και οι Κούρδοι αφού φώναξαν συνθήματα υπέρ της Συρίας στη συνέχεια διαλύθηκαν. «Λευτεριά στο Κουρδιστάν» φώναζαν στα ελληνικά καθόλη τη διάρκεια της πορείας.

Αξιοσημείωτο είναι πως στη Θεσσαλονίκη μετέβησαν για τη διαδήλωση Κούρδοι και από το καμπ της Αλεξάνδρειας, στην Ημαθία, ενώ τη στήριξή του, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση εκφράζει και ο Τούρκος ακτιβιστής κατά των γενοκτονιών, Αλί Αρτέμ. Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

«Είμαστε αδέλφια σας, είστε αδέλφια μας»είπε από βήμα που έχει στηθεί στο κέντρο της πλατείας ο κ. Δανιηλίδης και απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την ΕΕ συμπλήρωσε:

«Θα είμαστε μαζί σας και θα παλεύουμε μέχρι την ανακήρυξη του αυτόνομου κουρδικού κράτους».

Υπενθυμίζεται ότι πορεία κατά της τουρκικής εισβολής είχε πραγματοποιηθεί και το περασμένο Σάββατο.