Skip to main content

Διάγγελμα Τραμπ: Δεν είχαμε καμία απώλεια και είμαστε έτοιμοι για όλα

Αν εκτιμάτε τις ζωές σας δεν θα απειλήσετε τους δικούς μας ποτέ ξανά. Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις επί τους ιρανικού καθεστώτος, σημείωσε ο Τραμπ

«Στη δική μου προεδρία το Ιράν ποτέ δεν θα επιτραπεί να έχει πυρηνικά. Αμερικανοί δεν επλήγησαν στις χθεσινοβραδινές επιθέσεις, δεν υπήρχε καμία απώλεια, μόνο μικρές ζημιές υποστήκαμε στις στρατιωτικές μας βάσεις. Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες για όλα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τους βομβαρδισμούς του Ιράν εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ σε διάγγελμα που απηύθυνε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι «κανείς Αμερικανός ή κανένας Ιρακινός δεν απώλεσε τη ζωή του. Χαιρετίζω όλους τους Αμερικανούς που φορούν τη στολή. Την προηγούμενη εβδομάδα αναλάβαμε δράση να σταματήσουμε έναν τρομοκράτη υπό δικές μου οδηγίες οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν τον νούμερο ένα τρομοκράτη στον κόσμο, τον Κασέμ Σουλεϊμανί»

«Αν εκτιμάτε τις ζωές σας δεν θα απειλήσετε τους δικούς μας ποτέ ξανά. Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις επί τους ιρανικού καθεστώτος και θα παραμείνουν έως ότου το Ιράν αλλάξει συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση εξόντωσης του Σουλεϊμανί, ο Τραμπ έκανε λόγο για «αποφασιστική δράση να σταματήσει έναν αδίστακτο τρομοκράτη. Την περασμένη εβδομάδα εξουδετερώσαμε τον μεγαλύτερο τρομοκράτη του κόσμου».

«Θα έπρεπε να εξοντωθεί εδώ και καιρό», είπε για τον Σουλεϊμανί, λέγοντας ότι σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών και ότι ευθύνεται για τις ζωές πολλών Αμερικανών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περαιτέρω στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής, ενώ όσον αφορά το πετρέλαιο, ξεκαθάρισε τα εξής:

«Είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι. Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής». «Θα επιδιώξουμε την ειρήνη με όλες τις χώρες που το επιθυμούν» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Το προεδρικό διάγγελμα ήταν προγραμματισμένο για τις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος), αλλά ξεκίνησε περίπου μισή ώρα αργότερα.

Φωτογραφία: The New York Times