Skip to main content

Διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο: Βρετανικές ειδικές δυνάμεις φέρονται να επιχειρούν στην Ουκρανία

«Ως και 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού ήταν ανεπτυγμένα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φέτος στην εμπόλεμη χώρα»

Ισχυρισμοί πως μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων έχουν δράσει στην Ουκρανία δημοσιεύεται σε μερίδα του Τύπου, που επικαλείται απόρρητα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν, χωρίς να είναι ακόμα σαφές το πώς ή από ποιον. Χθες το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι «ανακριβείς» και μπορεί να αποτελούν μέρος προσπάθειας για τη διασπορά «παραπληροφόρησης».

Ωστόσο μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το δημόσιο δίκτυο BBC και η εφημερίδα The Guardian, αναφέρουν πως κάποια από τα έγγραφα, που μοιάζουν αυθεντικά, υποδεικνύουν ότι ως και 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού ήταν «ανεπτυγμένα» τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φέτος στην Ουκρανία, μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους άλλων δυτικών κρατών. Ήταν σχεδόν διπλάσια από τα μέλη του προσωπικού των αμερικανικών (14) και των γαλλικών (15) ειδικών δυνάμεων.

Τα έγγραφα, επισημαίνει η Guardian, δεν ξεκαθαρίζουν ούτε πού ακριβώς ήταν ανεπτυγμένα τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, ούτε τι ακριβώς έκαναν. Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, η Βρετανία συνεισέφερε στην εκπαίδευση ουκρανικού προσωπικού.

Σύμφωνα με το AΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται αμερικανικά ΜΜΕ, τα έγγραφα ενδέχεται να αναρτήθηκαν αρχικά σε εξυπηρετητή της πλατφόρμας Discord, που είναι δημοφιλής μεταξύ των θιασωτών βιντεοπαιχνιδιών, και να παρέμειναν εκεί χωρίς να τα προσέξει κανείς ώσπου άρχισαν να κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν φέρει σε αμηχανία αρκετές κυβερνήσεις στη Δύση, ιδίως αυτή των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν η Ουάσιγκτον αναμένει να κυκλοφορήσουν κι άλλα τέτοια έγγραφα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως «η αλήθεια και η τίμια απάντηση στην ερώτησή σας είναι: δεν ξέρουμε. Κι αν μας ανησυχεί αυτό; Εσείς τι λέτε;».

Το μυστήριο της διαρροής και οι παρενέργειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μείζον ζήτημα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη διεθνή κοινότητα, με συμμάχους και εχθρούς ανακύπτει με την τελευταία διαρροή προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεγάλου αριθμού απόρρητων εγγράφων από το Πεντάγωνο, δηλαδή την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση. Το αμερικανικό κράτος επί του παρόντος εμφανίζεται σε σύγχυση και αμηχανία, τόσο ως προς το περιεχόμενο των εγγράφων, όσο και γύρω από το πώς αυτά δημοσιοποιήθηκαν, δεδομένων των εξαιρετικά αυστηρών μέτρων ασφαλείας και εμπιστευτικότητας. Η εγκυρότητα των εγγράφων, ωστόσο, δεν αμφισβητείται, καθώς κανείς δεν τα θεωρεί πλαστά.

Στα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνονται στρατιωτικές πληροφορίες σχετικές με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και για μια σειρά από τρίτα κράτη, όπως η Κίνα, η Νότιος Κορέα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Καναδάς κ.α. Τα ερωτήματα που γεννά η διαρροή είναι πολλά, όμως ένα από τα θεμελιώδη έχει να κάνει με τη σκοπιμότητα εκείνου που κοινοποίησε έγγραφα με τη σήμανση «Άκρως Απόρρητο» στο διαδίκτυο. Πρόκειται για πληροφόρηση ή για παραπληροφόρηση -όπως το θέτουν τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως οι New York Times.

 

 Γενικώς και πέρα από τις επιμέρους πληροφορίες, τα έγγραφα της διαρροής αποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί πράκτορες έχουν διεισδύσει βαθιά στον ρωσικό κρατικό και στρατιωτικό μηχανισμό. Έτσι, είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα σχέδια των Ρώσων και να προειδοποιούν εγκαίρως την Ουκρανία, για επικείμενες επιθέσεις κ.λπ. Αυτό αφ' ενός εξασφαλίζει μια πολύτιμη, ακριβέστατη καταγραφή των ρωσικών δυνάμεων, αφ' ετέρου όμως αποκαλύπτει στους Ρώσους τις πηγές των πληροφοριών, οπότε εκείνοι θα σπεύσουν να κλείσουν τις όποιες «κερκόπορτες».

Επιγραμματικά, το τμήμα εκείνο των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρόλον ότι δεν περιέχουν σχέδια μάχης για τις πολεμικές επιχειρήσεις της πρώτης γραμμής, αποκαλύπτουν με λεπτομέρειες το μυστικό σχέδιο των Αμερικανών, από κοινού με το ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Επίσης, η εικόνα που αποτυπώνουν τα έγγραφα για την κατάσταση του ουκρανικού στρατού, είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από ό,τι παρουσιάζει συνήθως η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της διάλυσης και χωρίς την εξωτερική ενίσχυση με πολεμοφόδια, η αεράμυνα θα καταρρεύσει σύντομα, κάτι που θα επιτρέψει στη Ρωσία να αναπτύξει τη δική της αεροπορία και να καταφέρει θανάσιμα πλήγματα στις χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας.

 Στα διαρρεύσαντα έγγραφα περιλαμβάνονται, επιπλέον, στοιχεία όπως η αξιολόγηση του Πενταγώνου για ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ουκρανών, όπως οι σκληρές μάχες στην πόλη Μπαχμούτ ή απόφαση των στρατηγών του Ζελένσκι να στείλουν εκεί επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων για να απωθήσουν τους Ρώσους, αντί για συμβατικά στρατιωτικά τμήματα.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα, οι Ρώσοι προσφέρουν μπόνους, ένα χρηματικό έπαθλο, σε όσους στρατιώτες θα καταφέρουν να προξενήσουν ζημιές σε άρματα μάχης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ή και να τα αχρηστεύσουν εντελώς.

Εντούτοις, πέραν των αποκαλύψεων για την πραγματική κατάσταση του ουκρανικού στρατού σήμερα, η διαρροή επιβεβαιώνει τους φόβους και τις υποψίες πολλών από τους συμμάχους τους ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν συστηματικά διάφορες χώρες του πλανήτη, ανεξαρτήτως συμμαχιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν ήδη εκκινήσει την προσπάθεια να πείσουν κυβερνήσεις κρατών όπως πχ της Νότιας Κορέας που εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις τακτικές των ΗΠΑ, ότι η κατασκοπεία είναι κάτι σύνηθες και μη επιλήψιμο, γίνεται για λόγους αμοιβαίας ασφάλειας κ.λπ. Παρόλ' αυτά, εκφράζονται φόβοι ότι οι σύμμαχοι των Αμερικανών θα δυσκολεύονται στο εξής να μοιράζονται ευαίσθητες αμυντικές πληροφορίες με υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να επηρεαστεί η συσπείρωση του αντι-ρωσικού μετώπου και η συντονισμένη διεθνής στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστική μια αναφορά στρατιωτικού αξιωματούχου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα διαρρεύσαντα έγγραφα. Σε αυτήν τονίζεται ότι οι Νοτιοκορεάτες ανησυχούν ότι τα δικά τους όπλα θα καταλήξουν στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ, κατά παράβασιν της πάγιας πολιτικής της Νότιας Κορέας να μην προμηθεύει οπλισμό σε εμπόλεμες χώρες.

Μια άλλη σημαντική αποκάλυψη των εγγράφων είναι ότι μια ομάδα από χάκερ που δρα για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, ενδέχεται να πραγματοποίησε ψηφιακή εισβολή σε μια καναδική εταιρεία διαχείρισης αγωγών καυσίμων, στην οποίαν και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Σε σχέση με το Ισραήλ, τα έγγραφα επισημαίνουν ότι η Μοσάντ (δηλαδή η μυστική υπηρεσία της χώρας) μπορεί να έχει υποκινήσει τις πρόσφατες, μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Μπένγιαμιν Νετανιάχου, όπως επίσης ότι οι Αμερικανοί θα παρασύρουν εν τέλει τους Ισραηλινούς στην αποστολή πολεμοφοδίων στην Ουκρανία.

Περαιτέρω, για δύο από τους πιο πιστούς συμμάχους των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα διαρρεύσαντα έγγραφα εκφράζουν την καχυποψία ότι τα δύο αυτά κράτη ετοιμάζονται να προσχωρήσουν στο ρωσικό στρατόπεδο.

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι θεωρούν ότι η όλη υπόθεση της διαρροής είναι άλλο ένα τέχνασμα των Αμερικανών, οι οποίοι επιδιώκουν πάση θυσία να εμφανίζουν τους Ουκρανούς σαν απελπιστικά αδύναμους, στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης κ.λπ. -κάτι που ουδόλως ισχύει στην πραγματικότητα.

Πάντως, η διαρροή μαθεύτηκε τις τελευταίες ημέρες, παρόλο που τα έγγραφα κυκλοφορούν σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από την αρχή του Μαρτίου. Πρόκειται για δεκάδες αναφορές, αρκετές εκ των οποίων άκρως απόρρητες, οι οποίες έχουν φωτογραφηθεί, πιθανότατα εκτός του Πενταγώνου. Σε αυτή την εκδοχή τείνουν να καταλήξουν οι ερευνητές του FBI που έχουν αναλάβει τον εντοπισμό του ενόχου γι' αυτή τη σκανδαλωδώς εκτεταμένη δημοσιοποίηση κρατικών μυστικών. Κι αυτό διότι στις φωτογραφίες, τα έγγραφα φαίνονται να έχουν διπλωθεί βιαστικά και να έχουν τσαλακωθεί, σαν κάποιος να τα έκρυψε όπως όπως στις τσέπες του.

Το παράδοξο είναι ότι τα έγγραφα που μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ανατροπή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, κυκλοφόρησαν σε social media όπως το Twitter, το 4chan και το Telegram, το Reddit κ.α. -κυρίως όμως στο Discord, μια πλατφόρμα που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους οι μανιώδεις με τα computer games, τα χιουμοριστικά meme. Επίσης, μέρος των εγγράφων από το Πεντάγωνο, εμφανίστηκαν στο κανάλι των οπαδών μιας μυστηριώδους διασημότητας, γνωστής με το ψευδώνυμο wow_mao. Υποτίθεται πως πρόκειται για έναν Βρετανο-Φιλιππινέζο φοιτητή, ο οποίος ζει στη Βρετανία. Και που, όλως αιφνιδίως, εμπλέκεται στην πιο σοβαρή διαρροή απόρρητων πληροφοριών του αμερικανικού κράτους, τουλάχιστον από το σκάνδαλο Σνόουντεν και εξής.