Skip to main content

Διαξιφισμοί στη Βουλή μεταξύ Τσίπρα-Παπανδρέου

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και τα σκληρά μέτρα.
Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσαν στη Βουλή η απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης (και στο ΔΝΤ) και τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Η συζήτηση, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» με αντικείμενο την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενόψει των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν, πυροδότησε το διάλογο, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι στα θέματα προστασίας του πολίτη και των δικαιωμάτων στην υγεία θα επενδύσουμε, παρά τις δυσκολίες, γιατί είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ζητεί τη στήριξη όλων για να φύγουμε μία ώρα αρχύτερα από την επιτήρηση και την κηδεμονία, που επιβλήθηκε λόγω των εγκληματικών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην αποδεχθεί την καταστροφή της χώρας με την προσφυγή στο ΔΝΤ και είτε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα είτε σε νέα λαϊκή εντολή, γιατί δεν ήταν αυτή που πήρε η σημερινή κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε στην πρωτολογία του ότι «το ΕΣΥ είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ και θλίβεται για την κατάσταση στην οποία το έφερε η πελατειακή πολιτική της διαφθοράς και της αδιαφάνειας της προηγούμενης κυβέρνησης».

Παρ’ όλα αυτά, προσέθεσε, δεν φταίει για τη σημερινή εικόνα το ΔΝΤ. Η επίκλησή του, είπε, συνιστά εύκολο άλλοθι για να μην αλλάξει τίποτε και είναι απλώς επαναστατική ρητορική.

Στόχος της σημερινής κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός, είναι μια πραγματική επανάσταση στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας: «Θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερα νοσοκομεία, δεν μας φταίει το ΔΝΤ για τις προκλητικές σπατάλες, τη διαφθορά και τις ρουσφετολογικές προσλήψεις».

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις προτεραιότητες είναι «να αναστήσουμε το κράτος πρόνοιας, το βάρος να δοθεί στις βασικές ανάγκες του πολίτη και να χτυπηθεί αλύπητα, υπό τις παρούσες συνθήκες, η σπατάλη, η διαφθορά και η κερδοσκοπία» .

Αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί ή λαμβάνονται, με τις αυξήσεις των κλινών ΜΕΘ, την αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων, τη θεσμοθέτηση μέτρων για την αποτροπή σπατάλης στο χώρο του φαρμάκου, στους ελέγχους για τις προμήθειες και επανέλαβε τη δέσμευση για άμεση πρόσληψη 3000 νοσηλευτών και 915 γιατρών.

Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε ο πρωθυπουργός και την προσπάθεια που καταβάλλεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: «Για μας το ΕΣΥ είναι προτεραιότητα και καμία επιτήρηση και κανένα ΔΝΤ δεν θα το αλλάξει».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έξι μήνες τώρα παίρνει διαζύγιο από την ιστορία και την εντολή της» κι ότι αντίθετα από αυτά που λέει, πράττει, «μειώνοντας τις κρατικές ενισχύσεις, περικόπτοντας λειτουργικές δαπάνες και μειώνοντας μισθούς. Και λέτε ότι αυτά δεν είναι επιλογές του ΔΝΤ;».

«Έχετε καταλάβει τι πάτε να κάνετε, με αυτά τα μέτρα καταστροφής που η χώρα έχει να ζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Μήνες σας λέμε να αλλάξετε πορεία και να στρίψτε το τιμόνι για να μη πέσουμε στο παγόβουνο. Και τώρα που πέσαμε στο παγόβουνο, λέτε να πέσουμε όλοι στη θάλασσα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε διερωτώμενος αν οι δύο μισθοί μπορούν να κοπούν από τους νοσηλευτές ή τους δασκάλους και τους συνταξιούχους και αν εκείνοι θα χρειαστεί να κόψουν το φαί ή το νοίκι.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν νοείται να λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι δεν βάζουμε εμείς κόκκινες γραμμές: «Αν τα έλεγε επί Ανδρέα Παπανδρέου θα τον κρατούσε; Η διαπραγμάτευση προϋποθέτει και διεκδικήσεις. Πού είπατε εσείς «όχι»; Ή ζητήστε δημοψήφισμα ή άλλη λαϊκή εντολή».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι οι σημερινοί σύμμαχοι της κυβέρνησης - στους οποίους ονομάτισε τους κ.κ. Καρατζαφέρη, Μητσοτάκη και τον ΣΕΒ - «που ζητούσαν αίμα, μη νομίσετε ότι θα συνεχίσουν πολύ να σας σέβονται. Όταν θα κάνετε τη βρώμικη δουλειά, θα τους είστε άχρηστος και θα σας πετάξουν έξω».

Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι «το παγόβουνο ήταν πριν την 4η Οκτωβρίου», αποδίδοντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μικροκομματική σκοπιμότητα στο σχολιασμό ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την κατάσταση επιτήρησης.

Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που προβλέπει τη θέση σε επιτήρηση, αν το έλλειμμα υπερβεί το 3%, ενώ για μία ακόμη φορά επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν επεσήμανε τους κινδύνους, αν και γνώριζε την κατάσταση νωρίτερα.

«Εμείς στρίψαμε το τιμόνι και έχουμε βάλει κόκκινη γραμμή να φύγουμε το ταχύτερο δυνατό από την κηδεμονία και την επιτήρηση που μας έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό ζητάμε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με πολλά «όχι» για να προστατεύσουμε τον αδύναμο. Όχι όμως στο δρόμο με πέτρες, αλλά σκληρές διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Αντιπαράθεση Καρατζαφέρη- Τσίπρα

Στο πλαίσιο της συζήτησης των αρχηγών, παρενέβη μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Α. Τσίπρα ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, για όσα τον κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό το ‘θέλουμε να πιούμε το αίμα του λαού’ είναι σκληρή και επιπόλαια έκφραση. Βαμπίρ στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν, υπάρχουν, όμως, στις συνιστώσες εκείνες που φέρνουν σε επαφή τους τρομοκράτες με το οργανωμένο έγκλημα. Περιμένω τη δική σας πρόταση κι αν είναι καλύτερη, θα την στηρίξουμε. Αλλά επιτέλους σοβαρότητα», είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ζητώντας από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τη λογική του χάους.

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ως εκ νέου «αυτόκλητο υποστηρικτή του πρωθυπουργού», που αλλάζει συνεχώς γραμμές και κανείς δεν μπορεί να τον πιάσει πουθενά. Είπε ότι ο κ. Καρατζαφέρης ετίθετο αρχικά με το ΔΝΤ και μετά άλλαξε: «Το χάος δεν είναι στους αγώνες των εργαζομένων», κατέληξε.