Skip to main content

Η κυβέρνηση έτοιμη να σπάσει... αβγά - Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός έχει στείλει τα κατάλληλα μηνύματα ζητώντας να προωθηθεί το 60% του κυβερνητικού έργου που έμεινε πίσω εξαιτίας της πανδημίας

Όλα δείχνουν ότι σε 48 ώρες ξεκινάει μια εβδομάδα έντονων πολιτικών εξελίξεων. Τουλάχιστον σε κυβερνητικό επίπεδο. Συνεπώς, προσδεθείτε και να είστε σίγουροι ότι δεν θα πλήξουμε. Οι μέρες που πέρασαν ήταν κρίσιμες και μάλλον τις δρομολόγησαν. Προσέξτε:  

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δύο κινήσεις μέχρι το τελος Ιουλίου, δείχνοντας αποφασισμένη να σπάσει... αβγά. Σημειώστε:  

Α) Προώθηση προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νόμου για την νέα επικουρική ασφάλιση  

Β) Το ίδιο και σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.

Υπάρχει στο τραπέζι και η κύρωση μνημονίων που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή, αλλά γι' αυτό το τελευταίο ζήτημα, μετά και τις τελευταίες προκλήσεις από τους γείτονες, οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι πάει γι αργότερα τον Σεπτέμβριο.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο σύνολο τους, οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα έχουν έντονο ιδεολογικό χαρακτήρα και θα πολώσουν κι άλλο το κλίμα. Κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επιδιώκει σε αυτή τη φάση. 

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως για το διάστημα έως τον προσεχή Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα ζητώντας να προωθηθεί το 60% του κυβερνητικού έργου που έμεινε πίσω εξαιτίας της πανδημίας. Ο χρόνος τρέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι κλείνει τον δεύτερο χρόνο και μπαίνει στον τρίτο της διακυβέρνησης με τα περιθώρια να αρχίσουν να στενεύουν.  

Ο κανόνας αυτός δεν ισχύει μόνο για τα νομοσχέδια που έμειναν πίσω, αλλά και για τα projects που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, αλλά παραμένουν στάσιμα.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτό υπάρχει πλέον ως δεδομένο το γεγονός ότι η κινεζική Cosco εξαγοράζει και το επιπλέον 16% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Κι έτσι, μια ακόμα εκκρεμότητα, που για διάφορους λόγους «τράβηξε» αρκετούς μήνες, κλείνει.  

Υπάρχει ανάμειξη του Μεγάρου Μαξίμου; Μάλλον ναι. Κι αυτό γιατί όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα το περασμένο φθινόπωρο κορυφαίος κινέζος αξιωματούχος, από ελληνικής πλευράς είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει «τρίτος παράγοντας» που εμποδίζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας (το μυαλό όλων πήγαινε στην ΕΕ). Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών για να βάλει την υπογραφή του, έπρεπε να μεσολαβήσει αρκετό διάστημα. Όπως είχε συμβεί και με την περίπτωση της Fraport.  

Τώρα, προχωρούν και τα δυο, γρήγορα. Οι λόγοι εξηγήθηκαν...