Skip to main content

Διάσκεψη για Ουκρανία: Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο, είπε ο Μακρόν

Στόχος της συνάντησης είναι «η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία αλλά και η αποστολή μηνύματος προς τη Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι κουρασμένοι»

Συνολικά 17 αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και τέσσερις αντιπροσωπείες σε υπουργικό επίπεδο, συμμετέχουν στη διάσκεψη του Παρισιού που διοργανώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν – ο οποίος για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Στόχος της συνάντησης είναι «η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία αλλά και η αποστολή μηνύματος προς τη Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι κουρασμένοι, όπως συχνά η ρωσική προπαγάνδα αφήνει να εννοηθεί, αλλά αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που ίδια ξεκίνησε».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ένα μήνυμα όχι μόνο στην Ουκρανία, δηλαδή αυτό της αλληλεγγύης, με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά κυρίως προς τη Ρωσία. Επανέλαβε πολλές φορές ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο και πως «θα κάνουμε τα πάντα γιατί δεν απειλείται μόνο η ασφάλεια της Ουκρανίας».

Αναλυτικά ο Μακρόν δήλωσε πως: «Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την ίδια την Ουκρανία. Δεύτερον, είμαστε στη διαδικασία διασφάλισης της συλλογικής μας ασφάλειας για το σήμερα και το αύριο. Έτσι λοιπόν, ξεκάθαρα και λαμβάνοντας υπόψη τις επιθέσεις  που έχουμε υποστεί, μιλάμε επίσης για τη δική μας ασφάλεια. Τρίτον, όλοι συμφωνούμε στο γεγονός ότι δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε πόλεμο εναντίον του ρωσικού λαού
και ότι είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε υπό έλεγχο την κλιμάκωση, όπως κάναμε με επιτυχία από την έναρξη της σύγκρουσης».

Στο τέλος της διάσκεψης, θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα αναφορικά με την Ουκρανία, κυρίως απασχολεί του ηγέτες να υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία και να μπορεί η ευρωπαϊκή βοήθεια να καλύπτει το έλλειμμα της αμερικανικής βοήθειας, αν χρειαστεί.

Τι αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός στη Διάσκεψη

Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει πως η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει στο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να «απαντήσει» στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά της. Μια σημαντική πρόκληση, είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον.

Ήδη έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη της Ουκρανίας με 50 δις ευρώ. Αυτό που έχει σημασία σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είναι να διασφαλιστεί ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική και πως θα υπάρξει η εφαρμογή των κυρώσεων προς τη Μόσχα.