Skip to main content

Διεθνής ελληνική πατέντα ανιχνεύει σε δευτερόλεπτα τις «μπόμπες»

Η καινοτομία του χημικού μηχανικού Ραφαήλ Κουρμουλάκη για την άμεση ανίχνευση νοθευμένων ποτών – Σε αναζήτηση επενδυτή για μαζική παραγωγή του τεστ

Η περίοδος των γιορτών αποτελεί για τους περισσότερους ευκαιρία για ξεφάντωμα. Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης γεμίζουν ασφυκτικά από κόσμο, κυρίως νεαρής ηλικίας, που διασκεδάζει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Απαραίτητο «εφόδιο» για τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα πάρτι αποτελούν τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία, εφόσον είναι «καθαρά» και καταναλωθούν σε λελογισμένες ποσότητες, μπορούν να ανεβάσουν στα ύψη το κέφι. Τι γίνεται, όμως, με τα νοθευμένα ποτά, γνωστά και ως «μπόμπες»; Ίλιγγος, αναγούλα και πονοκέφαλος είναι τα ήπια συμπτώματα από την κατανάλωσή τους, καθώς μπορούν να προκαλέσουν παροδική ή μόνιμη τύφλωση, σοβαρές ηπατικές βλάβες, ακόμη και θάνατο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΔΟΕ, στη χώρα μας διακινούνται ετησίως περί τις 9 εκατ. φιάλες λαθραίων και αμφιβόλου ποιότητας ποτών. Από αυτές κατάσχονται περίπου 11.000, ενώ δείγματα μόλις 1.000 φιαλών εξετάζονται στο χημείο του κράτους. Άρα, το μεγαλύτερο μέρος τους κυκλοφορεί ελεύθερο στην αγορά. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό στην «πιάτσα» ότι στα μαγαζιά που προσελκύουν άτομα νεαρής ηλικίας υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να σερβίρονται «μπόμπες», κατά κύριο λόγο ποτά ευρείας κατανάλωσης, όπως η βότκα.

Ένα επαναστατικό τεστ ελληνικής κατασκευής έρχεται να λύσει άμεσα και εύκολα τις οποίες αμφιβολίες ενός καταναλωτή για το εάν το ποτό που πίνει είναι καθαρό ή νοθευμένο. Ο λόγος για το Clear Drink, την παγκόσμια πατέντα του χημικού μηχανικού, Ραφαήλ Κουρμουλάκη, που υπόσχεται ανίχνευση υψηλών επιπέδων μεθανόλης, της ουσίας που καθιστά το ποτό «μπόμπα», μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Όπως λέει ο ίδιος στη Voria.gr η πρώτη ιδέα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου τεστ του ήρθε από το 2010, όταν ως πρωτοετής φοιτητής στην Πάτρα κατανάλωσε νοθευμένο ποτό. «Ήπια μόλις μισό ποτό από βότκα που ήταν εμφιαλωμένη. Έπαθα ιλίγγους και θόλωσε η όρασή μου, ενώ όταν πήγα στο νοσοκομείο μου είπαν ότι είχα καταναλώσει “μπόμπα”. Είχα αντίστοιχη εμπειρία το 2011 και τότε αποφάσισα να δημιουργήσω το Clear Drink», σημειώνει.

Από την άνοιξη του 2017, ως τελειόφοιτος χημικός μηχανικός και έχοντας αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις, ξεκίνησε να σχεδιάζει το τεστ στον υπολογιστή και να «τρέχει» προσομοιώσεις, ενώ λίγο αργότερα αγόρασε εργοστασιακό εξοπλισμό και ξεκίνησε τα πειράματα. «Ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία που κράτησε αρκετούς μήνες, αλλά στο τέλος επετεύχθη η ανίχνευση της μεθανόλης», αναφέρει ο κ. Κουρμουλάκης.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η μεθανόλη επιτρέπεται αν υπάρχει στα αλκοολούχα ποτά σε χαμηλές τιμές, που κυμαίνονται ανάλογα με το είδος του ποτού (πχ έως 0,2% στη βόκτα και έως 0,75% στο τσίπουρο). Στα νοθευμένα ποτά τα επίπεδα μεθανόλης που ανιχνεύονται κυμαίνονται από 1,8% έως και 8%, που θεωρείται θανάσιμο, με συνηθέστερη τιμή το 4%.

Το Clear Drink λειτουργεί με απλό και εύκολο τρόπο: αποτελείται από δύο φιαλίδια, στο ένα γίνεται η έκχυση του δείγματος και στο άλλο εμφανίζονται τα αποτελέσματα, εάν αποχρωματιστεί σημαίνει ότι πρόκειται για «μπόμπα». Μπορεί να λειτουργήσει για όλα τα είδη ποτών και έτσι ένας θαμώνας ενός μαγαζιού θα μπορέσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να γνωρίζει με ακρίβεια εάν το ποτό του είναι «μπόμπα» και σε μια τέτοια περίπτωση να απευθυνθεί άμεσα στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να γίνει επιτόπιος έλεγχος και να αποδοθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στον καταστηματάρχη.



Το τεστ του κ. Κουρμουλάκη έχει κατοχυρωθεί στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ως παγκόσμια καινοτομία, καθώς τόσο η διεθνής προέρευνα που πραγματοποίησε ο ΟΒΙ και η αναζήτηση που έκανε το European Patent Office στη βάση δεδομένων του δεν εντόπισαν αντίστοιχη ευρεσιτεχνία.

Ο στόχος του νεαρού εφευρέτη είναι να μπει το Clear Drink σε μαζική παραγωγή και για αυτόν τον λόγο έχει συνεχείς επαφές με ελληνικές και διεθνείς εταιρείες που εκφράζουν ενδιαφέρον για την καινοτομία του. Όπως λέει ο ίδιος, σύμφωνα με business plan που έχει καταρτίσει, απαιτείται μία επένδυση της τάξης των 5,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας που παράγει περίπου 3 εκατ. τεστ ετησίως. Αυτά θα πωλούνται σε μικρές συσκευασίας, στο μέγεθος σπιρτόκουτου, έναντι 3-4 ευρώ έκαστο. «Τα νοθευμένα ποτά, λόγω του χαμηλού τους κόστους και της αποφυγής φορολόγησης, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Έχω μία μοναδική συνταγή που θα μπορούσε να μπει σε όλα τα φαρμακεία του κόσμου», λέει.