Skip to main content

Διεύρυνση του ρόλου του EFSF θα προτείνει ο Γκάιτνερ

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ αναμένεται να προτείνει σήμερα στους Ευρωπαίους ομολόγους του τη μόχλευση του EFSF ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

Τη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αναμένεται να προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ σήμερα ο Τίμοθι Γκάιτνερ. Ενδεχομένως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ενδεχομένως θα προτείνει ο EFSF να λειτουργεί και ως ένας μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε πως μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες και την FED, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, προχωρεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια εφοδιασμού των ευρωπαϊκών τραπεζών με αμερικανικά δολάρια ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας λόγω των κρίσεων χρέους. Στην πρωτοβουλία αυτή, διάρκειας τριών μηνών, συμμετέχουν η Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία.

Ο Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει ο EFSF, που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2010, να χρησιμοποιηθεί ως εγγυητικός μηχανισμός με τρόπο ανάλογο με ένα έκτακτο ταμείο που είχαν δημιουργήσει το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών και η FED το 2008 ώστε να συνεχίσουν οι τράπεζες να παρέχουν δάνεια.

«Ο Γκάιτνερ πιθανώς θα επιμείνει στην σημασία της ενίσχυσης (του EFSF) ώστε να υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για να προστατευθούν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία και η Ισπανία, και να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα», ανέφερε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εν όψει της συνόδου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ο Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει τη χρήση του EFSF κατά τρόπο ανάλογο με το Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF), που η Ουάσινγκτον είχε χρησιμοποιήσει για να διευκολυνθεί ο δανεισμός στις ΗΠΑ.

Χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η κοινή πρωτοβουλία για τον εφοδιασμό των τραπεζών με δολάρια είναι «ακριβώς αυτό που χρειάζεται», καθώς όπως είπε η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «επικίνδυνη νέα φάση» της κρίσης, κι επανέλαβε την έκκλησή της στις Ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.

Ωστόσο μια δυσκολία όσον αφορά την ενίσχυση του EFSF θεωρείται το ότι θα αυξηθούν οι εγγυήσεις που θα παρέχουν από κοινού οι μεγάλες χώρες της Eυρωζώνης, θέτοντας δυνητικά υπό πίεση την αξιολόγηση AAA για χώρες όπως είναι η Γαλλία. Η συζήτηση περί ενίσχυσης του EFSF γίνεται ενώ παράγοντες στις αγορές συνεχίζουν να αναμένουν την έκδοση ευρωομολόγων παρότι η Γερμανία επαναλαμβάνει ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί σύντομα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απέρριψε εκ νέου χθες την έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας ότι η «το να καταστούν τα χρέη συλλογικά» δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. «Για να επιτύχουμε κοινά επιτόκια χρειαζόμαστε παρόμοια επίπεδα ανταγωνιστικότητας, παρόμοιες καταστάσεις όσον αφορά τους προϋπολογισμούς. Δεν επιτυγχάνονται με το να γίνουν συλλογικά τα χρέη», επέμεινε.