Skip to main content

Διευθυντής Frontex: Η συμβολή της Βουλγαρίας απαραίτητη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα βουλγαροτουρκικά σύνορα

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) Χανς Λέιτενς επισκέφθηκε σήμερα για πρώτη φορά τα βουλγαροτουρκικά σύνορα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Λέιτενς δήλωσε ότι η Βουλγαρία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος, η συμβολή της είναι απαραίτητη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στη Σόφια.

Τον Λέιτενς συνόδευε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Καλίν Στογιάνοφ, ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με την οργάνωση και τα καθήκοντα που εκτελούνται για τη φύλαξη των συνόρων. Ο υπουργός ανέφερε ότι στη συνάντηση της Τετάρτης συζητήθηκαν το επίπεδο αλληλεπίδρασης, συγκεκριμένες δράσεις για το 2024, καθώς και οι δυνατότητες παροχής ενός μεγαλύτερου αριθμού αξιωματικών του Frontex που θα αναπτυχθούν στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία και τη Σερβία.

Ο Στογιάνοφ επισήμανε ότι η Βουλγαρία έλαβε θετική αξιολόγηση για τα επιτεύγματά της στον τομέα της παράτυπης μετανάστευσης. Υπήρξε μείωση κατά περίπου 70% του αριθμού αυτών που προσπάθησαν να διασχίσουν παράνομα τα βουλγαροτουρκικά σύνορα κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2024, σε ετήσια βάση, δήλωσε ο υπουργός. Υπογράμμισε την υποστήριξη του Λέιτενς στην ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν μέχρι το τέλος του 2024.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον Λέιτενς για την υποστήριξη που παρέχει ο Frontex στις βουλγαρικές κρατικές υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, κυρίως για τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων και την ενίσχυση της διαδικασίας επιστροφής στις χώρες προέλευσης των παράτυπων μεταναστών. Ο Λέιτενς ανέφερε ότι ο Frontex θα στείλει 500 με 600 μέλη του προσωπικού του στα σύνορα αυτά τον Μάρτιο για να συνεργαστούν με τη βουλγαρική συνοριοφυλακή. Δήλωσε ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ξένων πολιτών είναι ένα από τα βασικά θέματα και εξέφρασε ικανοποίηση που άκουσε από τον Στογιάνοφ και από τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Συνοριακής Αστυνομίας ότι λαμβάνουν μέτρα για να εγγυηθούν αυτά τα δικαιώματα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σε σχέση με τις έντονες ειδοποιήσεις για χρήση υπερβολικής βίας κατά μεταναστών στα σύνορα, ο Στογιάνοφ δήλωσε ότι τέτοιες περιπτώσεις ήταν πολύ λίγες το 2023, ειδικότερα σε σύγκριση με το 2021 και το 2022. Πέρυσι καταγράφηκαν πέντε τέτοιες περιπτώσεις, διευκρίνισε προσθέτοντας ότι ελήφθησαν για όλες πειθαρχικά και τιμωρητικά μέτρα.

Ο Λέιτενς επεσήμανε ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντικός. Διευκρίνισε ότι οι νέοι αξιωματικοί στα σύνορα θα περιλαμβάνουν ειδικούς σε θέματα συμμόρφωσης με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε περίπτωση που υπάρξουν νέοι συναγερμοί για το θέμα αυτό, θα ενημερώνονται οι βουλγαρικές αρχές.