Skip to main content

Διήμερο δενδροφυτεύσεων στο βρώσιμο δάσος του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαρτίου

Έχοντας ολοκληρώσει τα στάδια του συμμετοχικού σχεδιασμού, ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με τη Μαμαγαία, το Cob.gr, το 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης και τη Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, καλούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν στο διήμερο φυτεύσεων για το Βρώσιμο Δάσος. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαρτίου και θα λάβει χώρα στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Ελ. Βενιζέλου στην περιοχή Στρεμπενιώτη.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, θα πραγματοποιηθούν δενδροφύτευσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Περμακουλτούρα. Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί συλλογικό μαγείρεμα.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 03/03 θα είναι ανοιχτές προς το κοινό, ενώ τη Δευτέρα 04/03 στο οικόπεδο θα “επιχειρήσει” η Σχολική Κοινότητα του 5ου Γυμνασίου Νεάπολης σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και άλλα σχολεία και ομάδες της περιοχής.  

Αναλυτικό πρόγραμμα 1ης ημέρας - Κυριακή 03 Μαρτίου (Δράση ανοιχτή στο κοινό):

Διάρκεια δράσης: 09.00-18.00

09.00 - 09.30
Προσέλευση

09.30-11.00
Εργαστήριο εισαγωγής στην Περμακουλτούρα με τον Χρήστο Κοντομάνο

11.00-11.15
Διαχωρισμός σε Ομάδες εργασίας

11.15-15.00
Εργασίες φύτευσης

15.00 - 16.00
Διάλειμμα Μεσημεριανού

16.00-18.00
Εργασίες φύτευσης, Κλείσιμο δράσης

Δηλώστε συμμετοχή στη δράση συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

https://forms.gle/F8hp1FBBMe2kPYVN8

Όσοι και όσες θα λάβουν μέρος θα χρειαστούν ρούχα και παπούτσια που δεν πειράζει να λερωθούν, και καλούνται να φέρουν τα δικά τους σπιτικά σνακ για να τα μοιραστούν με την κοινότητα στη διάρκεια των εργασιών. Στις πράσινες δράσεις είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε και να υιοθετούμε τρόπους για να περιορίζουμε όσο περισσότερο γίνεται την παραγωγή απορριμμάτων. Έτσι, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες παροτρύνονται να φέρουν μαζί τους το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού τους, καθώς και ένα επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος για να σερβιριστούν στο συλλογικό γεύμα.

Οι δράσεις που θα λάβουν χώρα είναι ανοιχτές σε μικρούς και μεγάλους πολίτες από όλη τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να είναι αναγκαία η συμμετοχή σε προηγούμενα εργαστήρια ή συναντήσεις που έχουν υλοποιηθεί. Ειδικά, οι δημότες και οι κάτοικοι του Δήμου Νεάπολης-Συκεών καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στο εγχείρημα «αγκαλιάζοντας» το νέο αστικό τροφοπαραγωγικό αλσύλλιο που θα στολίσει την περιοχή τους.

Το Βρώσιμο Δάσος δημιουργείται από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών και τη Μαμαγαία σε συνεργασία με το cob.gr, στο πλαίσιο του έργου “Green Sustainable Paths / Πράσινα Βιώσιμα Μονοπάτια: Συνδέοντας το Σχολείο και τη Γειτονιά μέσω της συνδημιουργίας ενός κοινοτικού Βρώσιμου Δάσους”. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός αστικού αλσυλλίου με καρποφόρα δέντρα και φυτά που θα λειτουργήσει ως σημείο σύνδεσης και αλληλεπίδρασης της τοπικής σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς. Ο χώρος όπου θα δημιουργηθεί το δάσος θα αποτελέσει, επίσης, τόπο βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εξοικείωσης των μαθητών και μαθητριών με την πορεία της διατροφικής αλυσίδας και την οικοσυστημική διαχείριση.  

Οι κάτοικοι και τα μέλη της σχολικής κοινότητας συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα στάδια προετοιμασίας, σχεδιασμού, υλοποίησης και φροντίδας του δάσους ακολουθώντας τις αρχές της αειφορικής καλλιέργειας (ή περμακουλτούρας), μέσω εκπαιδευτικών και συμμετοχικών εργαστηρίων, σεμιναρίων και δράσεων πεδίου.

*Η δημιουργία του Βρώσιμου Δάσους υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου "GREEN SUSTAINABLE PATHS: Connecting school and neighborhood through the cocreation of a community food forest” με την υποστήριξη του EU Staff Fund for a Fair and Sustainable Future, το οποίο διαχειρίζεται το King Baudouin Foundation.