Skip to main content

Δίκη για φονική παράσυρση Έμμας: Είχαν πρόθεση μόνο να σώσουν τα τομάρια τους, κατέθεσε η μητέρα της

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν όσα είδαν από το περιστατικό - Ένταση στο δικαστήριο λόγω αποχής των δικηγόρων

Με την κατάθεση της μητέρας της 21χρονης Έμμας καθώς και αυτοπτών μαρτύρων συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη θανατηφόρα παράσυρση στη Θεσσαλονίκη που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Νοέμβριο του 2022.

Η μάρτυρας κλήθηκε να μιλήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την τελευταία φορά που είδε την κόρη της αλλά και για τις λεπτομέρειες που έμαθε για τις συνθήκες θανάτου της. Υπενθυμίζεται πως η φοιτήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ παρασύρθηκε τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου του 2022 από το όχημα που οδηγούσε ένας 27χρονος στο ύψος της Καμάρας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτη στο σημείο. Μετά από πέντε ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, η 21χρονη κατέληξε, με τους γονείς της να επιδεικνύουν μεγαλείο ψυχής, δωρίζοντας τα όργανά της.

Ο κατηγορούμενος για επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, εγκατάλειψη τροχαίου ατυχήματος και οδήγηση χωρίς άδεια δεν είναι παρών στη σημερινή ακροαματική διαδικασία και εκπροσωπείται από τον δικηγόρο του.

Εκκίνηση με εντάσεις

Σημειώνεται πως η σημερινή ακροαματική διαδικασία άρχισε με εντάσεις, με αφορμή την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, ως αντίδραση στο φορολογικό νομοσχέδιο. Τόσο ο συνήγορος του κατηγορούμενου όσο και ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής δήλωσαν πως συμμετέχουν στην αποχή, ενώ οι δικηγορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης και Αθήνας, στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι αντίστοιχα, δεν τους χορήγησαν άδεια για να παρασταθούν.

Το δικαστήριο έκανε λόγο για κενά στο πλαίσιο που έχει οριστεί για τις δίκες που έχουν ξεκινήσει και έχουν ήδη εξεταστεί μάρτυρες (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πατέρας της άτυχης κοπέλας), με την πρόεδρο να υπενθυμίζει πως πριν από αυτήν την υπόθεση βγήκε απόφαση για άλλη. «Να είμαστε δίκαιοι», ανάφερε.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των γονιών της κοπέλας στο ενδεχόμενο μίας νέας διακοπής, τονίζοντας πως, εκτός από τον πόνο τους, πρέπει να ταξιδέψουν από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη σε κάθε δικάσιμο.  

Για την αυστηρή στάση των δικηγόρων περί αποχής μίλησε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, που κλήθηκε να περιγράψει το πλαίσιο, με την πρόεδρο να... δεσμεύεται στον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου πως οι ίδιοι οι δικαστές θα... καταθέσουν αν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό.

Τελικά ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών έδωσε άδεια στον δικηγόρο της οικογένειας να παραστεί, συμπαρασύροντας έτσι και τον δικηγόρο του κατηγορούμενου και η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση της μητέρας της 21χρονης.

«Την εικόνα του παιδιού μου δεν θέλω καν να τη φανταστώ»

Η Κέλλυ Καμπάκη, μητέρα της άτυχης φοιτήτριας, άρχισε την κατάθεσή της περιγράφοντας την τελευταία φορά που είδε την κόρη της, καθώς και πώς έμαθε για την παράσυρση, που τελικά έκοψε το νήμα της σύντομης ζωής της.

Η μάρτυρας είπε πως η Έμμα τούς είχε επισκεφτεί στα Χανιά και ότι επέστρεψε πίσω στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδαζε στις 21 Νοεμβρίου.

«Είχε καθυστέρηση το αεροπλάνο και έφτασε αργά. Με πήρε τηλέφωνο περίπου στις 12 που προσγειώθηκε. Πήγε κατευθείαν στην κλινική που ήταν το σκυλάκι της λόγω ενός θέματος υγείας. Δυστυχώς το τηλέφωνο το είχα στο αθόρυβο και δεν είδα τα βίντεο και τις φωτογραφίες που μου έστειλε από την κλινική. Περίπου στις 2, ήρθε η αδερφή μου για να μου πει ότι το παιδί είχε ένα ατύχημα», κατέθεσε η μητέρα της 21χρονης.

«Η φίλη της που φρόντιζε το σκυλάκι της είχε γενέθλια στις 22 Νοεμβρίου και μετά την κλινική θα πήγαινε να της κάνει έκπληξη για να την ευχαριστήσει», ανέφερε και περιέγραψε στο δικαστήριο ότι τη στιγμή της παράσυρσης η 21χρονη διέσχισε την οδό Εγνατία για να πάρει κεράκια και τούρτα.

«Μάρτυρες μας είπαν πως ο κατηγορούμενος έτρεχε πολύ, ότι είχε χάσει τον έλεγχο και μάλιστα νωρίτερα. Πήγαινε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Άκουγαν έναν τρομακτικό θόρυβο. Αφού χτύπησε το παιδί, χτύπησε σε έναν κάδο και, για να ξεφύγει, έκανε όπισθεν και την ξαναπάτησε. Την εικόνα του παιδιού μου δεν θέλω καν να τη φανταστώ», είπε στην κατάθεσή της η μητέρα της άτυχης νεαρής.

«Υπήρχε συνοδηγός, τα έζησε και τα είδε όλα. Ήταν μέσα από την αρχή μέχρι το τέλος», ανέφερε η μάρτυρας και εξέφρασε την οργή της για το γεγονός ότι η κόρη της εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτη στον δρόμο.

Υπενθυμίζεται πως η συνοδηγός του οχήματος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες περί συνέργειας βάσει βουλεύματος, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας.

«Το αμάξι ήταν πειραγμένο. Αφού χτύπησε το παιδί και δεύτερη φορά και εξαφανίστηκαν, έχασαν και πάλι τον έλεγχο, αφαίρεσαν τις πινακίδες, άφησαν το αυτοκίνητο σε έρημη τοποθεσία και έκαναν οτοστόπ για να πάνε σε ξενοδοχείο», πρόσθεσε.

«Η συνοδηγός πήγε στο σπίτι της, άλλαξε τα ρούχα της, βάφτηκε και πήγε στη δουλειά της. Συνελήφθη στην εργασία της. Δεν έκανε τίποτα να βοηθήσει το παιδί μας. Είχαν πρόθεση μόνο να σώσουν τα τομάρια τους, που νόμιζαν ότι είναι πιο σημαντικά από τη ζωή του ανθρώπου που ήταν εκεί. Ο κατηγορούμενος είναι παράνομος από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Δεν σκότωσαν μόνο έναν άνθρωπο, σκότωσαν μια κόρη, μια αδερφή, μια φίλη, μια αγαπημένη. Έχουν σκοτώσει και έχουν καταστρέψει πάρα πολλές ζωές», είπε στο τέλος της κατάθεσής της.

«Πετάχτηκε αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος»

Για τη μοιραία νύχτα που η 21χρονη φοιτήτρια παρασύρθηκε από το όχημα που οδηγούσε ο 27χρονος μίλησαν μάρτυρες που βρίσκονταν στο σημείο.

Μεταξύ άλλων κατέθεσε η μια νεαρή που είδε το επίμαχο αυτοκίνητο πριν παρασύρει την κοπέλα, σημειώνοντας πως έγραψε την πινακίδα γιατί είδε την ταχύτητα.

«Μαζεύτηκε πολύς κόσμος, καθώς πλησίασα αντιλήφθηκα τι έγινε. Τα είχαμε χάσει όλοι. Είδα τα μποτάκια της πιο πέρα, κοντά στο φανάρι. Μου έδωσε την αίσθηση ότι δεν ζει. Όταν έφευγε το αυτοκίνητο δεν είχε σταθερή πορεία και με παραξένεψαν οι ήχοι», είπε μεταξύ άλλων.

Συγκλονιστική ήταν η εικόνα που περιέγραψε ένας άλλος μάρτυρας, που, όπως κατέθεσε, είδε τη στιγμή της παράσυρσης.

«Πετάχτηκε αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος», είπε για την άτυχη κοπέλα.

Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση των υπόλοιπων μαρτύρων.