Skip to main content

Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι και οι συνδυασμοί

Οι εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας θα γίνουν στις 28 Νοεμβρίου - Οι υποψηφιότητες για τη Θεσσαλονίκη

 Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη του νέου πρόεδρου, αλλά και του νέου διοικητικού συμβουλίου στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, καθώς η προθεσμία κατάθεσης ψηφοδελτίων έληξε χθες τα μεσάνυχτα.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας θα γίνουν στις 28 Νοεμβρίου και όπου χρειαστεί θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 5 Δεκεμβρίου. Στο ΔΣΘ όπως και σε Δικηγορικούς Συλλόγους οι οποίοι έχουν περισσότερα από δύο χιλιάδες μέλη η ψηφοφορία παρατείνεται και την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου και στις 6 Δεκεμβρίου, εφόσον υπάρχει επαναληπτική ψηφοφορία.

Με βάση τους σχετικούς φακέλους οι οποίοι είχαν κατατεθεί έως αργά χθες το βράδυ, στις εκλογές του ΔΣΘ θα λάβουν μέρος οι εξής:

1. Στάθης Κουτσοχήνας, νυν πρόεδρος του ΔΣΘ, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορία ΜΠΡΟΣΤΑ». Ο κ. Κουτσοχήνας, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι υποψήφιοι, δηλώνει ανεξάρτητος. Το πολιτικό στίγμα του είναι στον κεντρώο χώρο. Στις εκλογές του 2017 είχε λάβει 16,15% και τέσσερις έδρες.

2. Δημήτρης Φινοκαλιώτης, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορική Πρωτοπορία». Ο κ. Φινοκαλιώτης στις εκλογές του 2017 είχε αναδειχθεί μακράν πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος (310) με το συνδυασμό του Χρήστο Ράπτη. Το πολιτικό στίγμα του συνδυασμού βρίσκεται στο χώρο της κεντροδεξιάς. Στις εκλογές του 2017 ο συνδυασμός υπό τον κ. Ράπτη είχε λάβει 18,46% και πέντε έδρες.

3. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2017 με το συνδυασμό της Γιάννας Παναγοπούλου «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που είχε έρθει τρίτος. Το πολιτικό στίγμα του συνδυασμού βρίσκεται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Στις εκλογές του 2017 ο συνδυασμός υπό την κ. Παναγοπούλου είχε λάβει 12,85% και τρεις έδρες.

4. Παναγιώτης Γεωργιάδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι» ο οποίος πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2017, υπό τον Θανάση Αλεξόπουλου, ο συνδυασμός είχε λάβει 7,06% και δύο έδρες.

5. Πέτρος Σαμαράς, νυν γενικός γραμματέας του ΔΣΘ. Είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονο Ρεύμα Δικηγόρων» ο οποίος στις εκλογές του 2017 είχε λάβει 10,59% και δύο έδρες. Το πολιτικό στίγμα του είναι στο χώρο της κεντροδεξιάς.

6. Στέλιος Μαυρίδης, νυν αντιπρόεδρος του ΔΣΘ. Είναι επικεφαλής του συνδυασμού ACTUS ο οποίος στις εκλογές του 2017 είχε συγκεντρώσει 12,34%, καταλαμβάνοντας τρεις έδρες. Βασική δεξαμενή των ψήφων του, τουλάχιστον στις προηγούμενες εκλογές ήταν οι νέοι δικηγόροι.

7. Γιάννης Στεφάνου, νυν μέλος του δ.σ. του ΔΣΘ. Το 2017 είχε εκλεγεί στο δ.σ. με τον συνδυασμό ACTUS, τώρα επικεφαλής δικού του συνδυασμού.

8. Παντελής Ραδίσης, επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ και το 2017 είχε λάβει 4,12% χωρίς να καταλάβει έδρα στο δ.σ.

9. Χαράλαμπος Κουρουνδής, επικεφαλής του συνδυασμού «Εναλλακτική Πρωτοβουλία» που στηρίζεται από τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

10. Nίκος Παπαδόπουλος, επικεφαλης του συνδυασμού «Δικαιοσύνη για όλους, Δικηγορία Εμπρός», ο οποίος αυτοπροσδιορτίζεται  ως υπερκομματικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες αργά το βράδυ επρόκειτο να καταθέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, άλλοι δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι. Πρόκειται για τους Πάρη Νιφλή και Ζωή Μιζέλη  οι οποίοι δεν διαθέτουν συνδυασμό.

Ο Νίκος Αντωνιάδης ο οποίος στις εκλογές του 2017 είχε ηγηθεί του συνδυασμού «Σύγχρονη Δικηγορία» και είχε λάβει 8,13%, καταλαμβάνοντας δύο έδρες, δεν κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές.

Τα αποτελέσματα το 2017

Οι εκλογές γίνονται σε δύο κάλπες. Στην πρώτη επιλέγεται ο συνδυασμός, μαζί και η σταυροδοσία για την εκλογή των μελών του δ.σ. του ΔΣΘ. Στη δεύτερη κάλπη επιλέγεται ο πρόεδρος. Όπου απαιτηθεί δεύτερος γύρος, όπως με βεβαιότητα θα συμβεί στον ΔΣΘ, εκεί θα υπάρχει μόνον μία κάλπη για την επιλογή προέδρου, μεταξύ των δύο οι οποίοι πλειοψήφησαν στον πρώτο γύρο. Στις εκλογές του 2017 ο κ. Κουστοχήνας είχε εκλεγεί πρόεδρος στο δεύτερο γύρο με διαφορά 93 ψήφων, λαμβάνοντας 51,87% έναντι 4,13% του Χρήστου Ράπτη.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2017 είχαν ψηφίσει 3.649 σε σύνολο 5.834 εγγεγραμμένων (ποσοστό συμμετοχής 62,55%). Στο δεύτερο γύρο συμμετείχαν 2.661 (ποσοστό συμμετοχής 45,61%). Φέτος οι εγγεγραμμένοι υπερβαίνουν τις έξι χιλιάδες.