Skip to main content

Δήμος Αριστοτέλη: Τα Νέα Ρόδα επίκεντρο του προσφυγικού Ελληνισμού για τη Χαλκιδική

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός Πολυχώρου Πολιτισμού και εκθεσιακού χώρου στην Κοινότητα Νέων Ρόδων

Ένα όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους των Νέων Ρόδων, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με εντολή του δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου και σχετική απόφαση που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα με την απευθείας αγορά οικοπέδου της Ενώσεως Δασικών και Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρναίας, εκτάσεως 1.020,30 τ.μ. και του επ` αυτού κτίσματος, έναντι ποσού 100.000€, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός Πολυχώρου Πολιτισμού και εκθεσιακού χώρου στην Κοινότητα Νέων Ρόδων, με στόχο να αποτελέσει επίκεντρο αναφοράς στη σύνδεση των Νέων Ρόδων και συνολικά του Δήμου Αριστοτέλη, με τον προερχόμενο από τη Μικρά Ασία προσφυγικό Ελληνισμό.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, υπογράμμισε: «Σε μια ακόμα περίπτωση, αποτυπώνεται η διαφορά αυτής της διοίκησης, σε σχέση με εκείνους που έλεγαν πολλά και δεν έκαναν τίποτα. Εμείς προτιμήσαμε να μιλήσουμε λίγο πριν φέρουμε το αποτέλεσμα. Πέρσι τον Αύγουστο, με αφορμή την παράσταση “Φωνές” που ήταν αφιερωμένη στην Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση των πρώτων προσφύγων στα Νέα Ρόδα, δεσμεύτηκα δημόσια να δημιουργήσουμε σε χώρο κατάλληλο ένα σταθερό σημείο αναφοράς στον ρόλο της κοινότητας ως ιστορικής πύλης του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη βορειοελλαδική περιφέρεια. Ένα Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης, που θα ανεγερθεί σε έκταση την οποία θα διαθέσει ο Δήμος Αριστοτέλη για το σκοπό αυτό. Η έκταση μόλις εξασφαλίστηκε. Είναι αυτή που κρίθηκε κατάλληλη και με την αγορά του ακινήτου, ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του στόχου. Τη δημιουργία ενός Πολυχώρου Πολιτισμού, που θα συμπεριλάβει την ιστορική μνήμη και σύνδεση των Νέων Ρόδων του Δήμου Αριστοτέλη με τη Μικρά Ασία και τη δραματική φυγή  μα και τη δημιουργική αφετηρία των Ελλήνων από τις αλησμόνητες πατρίδες στην μητέρα Ελλάδα».