Skip to main content

Δήμος Καλαμαριάς: Αύξησε κατά 30% τα ανταποδοτικά τέλη με αιχμές στην προηγούμενη διοίκηση

Μονόδρομο χαρακτήρισε την αύξηση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών καταγγέλλοντας τη διοίκηση Δαρδαμανέλη για κακή διαχείριση των οικονομικών

Σε σημαντική αύξηση των ανταποδοτικών τελών προχώρησε η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς, προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τη δημοτική αρχή να τονίζει ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την πρόταση, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των οικονομικών από την απελθούσα διοίκηση του Γιάννη Δαρδαμανέλη.

Μετά τη χθεσινή απόφαση η τιμή για τις κατοικίες διαμορφώθηκε από 1,24 ευρώ το τ.μ. σε 1,61, στο ποσό που ήταν το 2020, μία αύξηση που αγγίζει το 30%. Για τα καταστήματα η αύξηση φτάνει περίπου το 23%, από 2,80 σε 3,44 το τ.μ., ποσό χαμηλότερο σε σχέση με το 2020, ενώ σταθερό στα 0.58 το τ.μ. παρέμεινε το τίμημα για τους κοινωφελείς χώρους.

Τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα παρουσίασε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ζαχαρίας Κώστας. Για την πορεία εισπράξεων σημείωσε πως από το 2011 μέχρι το 2020 ήταν περίπου σταθερές στα 9 με 10 εκ. τον χρόνο, τα έτη ’21, ‘22 και ‘23 έπεσαν στα 7 με 8 εκ. και τη φετινή χρονιά φτάνουν στα 8,750 εκ. Αντίστοιχα, το λειτουργικό κόστος από 7,285 εκ. το 2021, 8 εκ. το ’22 και 8,744 εκ το ’23, για φέτος προϋπολογίζεται στα 12,123 εκ.

«Έχουμε τεράστια αύξηση του λειτουργικού κόστους σε διαχείριση των αποβλήτων», τόνισε, αναφέροντας ενδεικτικά την αύξηση κατά περίπου 270% στα ανακυκλώσιμα που από 195.000 ευρώ ο δήμος θα κληθεί να πληρώσει 500.589 ευρώ και κατά 45,5% για τα σύμμικτα, ποσό που αποδίδει στον ΦΟΔΣΑ. Σε όλα αυτά προστίθεται το τέλος ταφής που ανέρχεται σε 1,4 εκ. και η αύξηση της μισθοδοσίας που ανέρχεται σε 88 χιλ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν αυξήσεις για σε συντηρήσεις και επισκευές (πάνω από 106.000), σε καύσιμα και λιπαντικά, όπως επίσης και σε ανταλλακτικά βάσει διαγωνισμών που τρέχουν και φτάνουν τις 498.000 ευρώ. Επιβάρυνση, σημείωσε, υπάρχει και εξαιτίας του Flyover και του διπλάσιου κόστους που χρειάζονται τα απορριμματοφόρα για να φτάσουν στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Ευκαρπίας, που συνεπάγεται επιπλέον αύξηση του κόστους των καυσίμων, της μισθοδοσίας, χώρια η φθορά των οχημάτων.

Ο κ. Κώστας επισήμανε ότι από το 2014 μέχρι το 2019 οι συντελεστές ήταν σταθεροί και τα επόμενα χρόνια έγιναν σημαντικές μειώσεις. Έτσι, το χρηματικό υπόλοιπο των 10,253 εκ που υπήρχε την 1η/1/21 έπεσε στα 3.056.000 ευρώ στις αρχές του ’24, δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια το «μαξιλαράκι» ασφαλείας μειώθηκε κατά 7 εκ. Και πρόσθεσε πως την περσινή χρονιά αντλήθηκαν ποσά της τάξης των 796.000 από τα ανταποδοτικά σε άλλα έξοδα.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως όλο το ποσό που θα εισπράξει ο δήμος στα ταμεία του το ’24 από την αύξηση είναι 1.187.000 ευρώ, όμως και με αυτή τη διαμόρφωση αυτή υπάρχει ένα έλλειμμα 3,11 εκ. στα ανταποδοτικά, το οποίο θα ισοσκελιστεί μέσα από άλλους πόρους. «Τις αυξήσεις των ανταποδοτικών δεν τις επέλεξε η νέα διοίκηση, αλλά τις επέβαλε η παλιά διοίκηση με την κακή διαχείριση των οικονομικών στα ανταποδοτικά και με τη σπατάλη. Για μας αυτή η αύξηση ήταν μονόδρομος. Έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να βρεθούν αυτοί οι πόροι, περιορίζοντας άλλες δαπάνες. Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα του νόμου να αντλήσουμε ποσά από άλλους κωδικούς θα αναγκαζόμασταν να κάνουμε αυξήσεις κοντά στο 100%», τόνισε.

Απαντώντας ο τέως δήμαρχος υπενθύμισε ότι η πλειονότητα των παρατάξεων ψήφισαν τις μειώσεις, επιχαίροντας μάλιστα ότι έσυραν την τότε διοίκηση στην απόφαση αυτή. «Στα θετικά όλοι είναι νονοί και όταν έρχεται το κακό είναι του Δαρδαμανέλη», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου παραδέχτηκε ότι η μείωση των ανταποδοτικών τελών τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρόταση της αντιπολίτευσης, όμως η απελθούσα διοίκηση τη χρησιμοποίησε προεκλογικά. Τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα δεν λύνεται φέτος με την αύξηση, εξηγώντας ότι, αν καταναλωθεί το αποθεματικό, δεν θα υπάρχει την επόμενη χρονιά. Ανέφερε πως γίνεται μία σημαντική προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών, ενώ στις σχετικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης δήλωσε πως αποδέχεται την κλιμάκωση των τελών για ευάλωτες ομάδες.