Skip to main content

Δήμος Καλαμαριάς: Η κινητικότητα στο επίκεντρο της 3ης δημόσιας διαβούλευσης για το ΣΒΑΚ

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η καταγραφή απόψεων φορέων και πολιτών σχετικά με το προσχέδιο του ΣΒΑΚ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η Δημόσια Διαβούλευση που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς (Καραμαούνα 1 και Σκρά), την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η καταγραφή απόψεων φορέων και πολιτών σχετικά με το προσχέδιο μέτρων /παρεμβάσεων του ΣΒΑΚ.

Τα μέλη της ομάδας μελέτης του Αναδόχου Σχήματος προχώρησαν αρχικά σε μια σύντομη ανασκόπηση αναφορικά με τις έως τώρα πραγματοποιηθείσες δράσεις του έργου, ενώ ανέλυσαν ενδελεχώς το προσχέδιο μέτρων- παρεμβάσεων καθώς και την ποσοτική αξιολόγηση αυτού μέσω του συγκοινωνιακού προτύπου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ Δήμου Καλαμαριάς.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά η αναγκαιότητα εκπόνησης ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την κινητικότητα στον Δήμο Καλαμαριάς, το οποίο θα υποδεικνύει με σαφήνεια και όρους βιωσιμότητας τα μέτρα και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να αναπτύξει ο Δήμος κατά την επόμενη δεκαετία.

Image

Τα βασικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν σχετίζονται με την καθολική προσβασιμότητα όλων των ομάδων πολιτών και τα προβλήματα που απαντώνται στις υφιστάμενες υποδομές βαδισιμότητας, τις δυσκαμψίες και τα εμπόδια που επιφέρει το ισχύον πολεοδομικό πλαίσιο, την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών από/ προς τις σχολικές μονάδες με ήπια μέσα μετακίνησης και την ανάγκη για συμπεριφορική αλλαγή των μετακινουμένων σε μέσα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Τέλος, όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη για ολιστικό σχεδιασμό μέσα από ιεράρχηση των προβλημάτων/ αναγκών και όχι μεμονωμένες παρεμβάσεις, καθώς και σε ένα κυκλοφοριακό σχεδιασμό που λαμβάνει υπόψη τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της ευρύτερης περιοχής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του ΟΣΕΘ, της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών – Παράρτημα Μακεδονίας / Θράκης, της Δ/νσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, καθώς και του Α.Τ. Καλαμαριάς, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, μέλη της νυν Δημοτικής Αρχής και νεοεκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και τέλος μέλη της διατμηματικής και διεπιστημονικής ομάδας εργασίας ΣΒΑΚ, καθώς και αρκετοί ενεργοί Δημότες.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΣΒΑΚ Δήμου Καλαμαριάς στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://svak-kalamaria.hub.arcgis.com/