Skip to main content

Οργή δήμου Καλαμαριάς κατά ΕΤΑΔ: Το Κυβερνείο και το παραλιακό μέτωπο δεν θα γίνουν λεία φθηνών αγοραπωλησιών

«Η ΕΤΑΔ αγνοεί και προσβάλλει βάναυσα τις τοπικές κοινωνίες, τα συλλογικά τους όργανα και τις Κινήσεις Πολιτών που παλεύουν να διασώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς»

«Oι σημερινές εξελίξεις αναφορικά με το Κυβερνείο και τα σχέδια της ΕΤΑΔ να μετατραπεί σε «πολυτελές ξενοδοχείο και πολυχώρο διασκέδασης και πολιτισμού, δεν μπορούν παρά να μας προκαλέσουν οργή και να υπενθυμίσουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πώς η ΕΤΑΔ παλινωδεί ξανά και ξανά κατά περίπτωση», επισημαίνει ο δήμος Καλαμαριάς μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού εγγράφου σχετικά με την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «για ακόμα μία φορά, η ΕΤΑΔ κρύβει τις πραγματικές προθέσεις της και αρνείται να καταθέσει ένα ουσιαστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της. Στην περίπτωση του Κυβερνείου, ένα σχέδιο που οφείλει να λαμβάνει υπόψη του το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί το "Παλατάκι"», ενώ προστίθεται πως «τέτοιες ενέργειες και στάσεις είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν σε δημοκρατίες, οι οποίες, μάλιστα, υποτίθεται πώς επενδύουν στο συμμετοχικό σχεδιασμό».

Μάλιστα τονίζεται πως «με τα όσα αποκαλύπτονται μετά από κοινοβουλευτικό έλεγχο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ΕΤΑΔ αγνοεί και προσβάλλει βάναυσα τις τοπικές κοινωνίες, τα συλλογικά τους όργανα και τις Κινήσεις Πολιτών που παλεύουν να διασώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών ολόκληρης της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η ΕΤΑΔ "ξέχασε" βολικά και την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να δημιουργηθεί στον χώρο του Κυβερνείου Μουσείο Διασποράς».

«Ως δήμος Καλαμαριάς επιμένουμε πως το Κυβερνείο πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες για χρήσεις κοινωφέλειας και πολιτισμού και καλούμε την ΕΤΑΔ σε μία ανοιχτή, δημόσια συζήτηση για την προοπτική της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να συνεχίσει την προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο αποτελεί ανάσα για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνει λεία φθηνής αγοραπωλησίας», καταλήγει ο δήμος Καλαμαριάς.