Skip to main content

Δήμος Καλαμαριάς: Αναδεικνύει τους «Ανώνυμους Ήρωες» με το Hellenic Mosaic

Το «Hellenic Mosaic» αποτελεί καινοτόμο πρόταση δημιουργίας ενός ψηφιακού αποθετηρίου με τη συμμετοχή των απανταχού Ελλήνων, σύμφωνα με τον δήμο

Τη συμμετοχή του στους επίσημους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ανακοινώνει ο δήμος Καλαμαριάς με ένα μνημειώδες έργο, το Hellenic Mosaic.

Το «Hellenic Mosaic» αποτελεί καινοτόμο πρόταση δημιουργίας ενός εθνικού ψηφιακού αποθετηρίου και φωτοθήκης, με τη συμμετοχή των απανταχού Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας. Η πρόταση κατατέθηκε για τον δήμο Καλαμαριάς με την έμπνευση και τον σχεδιασμό του Μουσείου Φωτογραφίας Καλεμκερή του δήμου Καλαμαριάς, βεβαιώθηκε επίσημα από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και αναμένεται η οριστική έγκριση χρηματοδότησης του μέσω Πρόσκλησης (ΑΤ-14) του Αναπτυξιακού Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” με τίτλο «Ελλάδα 1821 - Ελλάδα 2021», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

Το «Hellenic Mosaic» είναι ένα δημιουργικό και καλλιτεχνικό έργο που φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία, πολυμορφία και αλληλοσύνδεση των προσώπων που συνέβαλαν στη δημιουργία και την πρόοδο του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό μωσαϊκό, το οποίο θα δημιουργηθεί ψηφιακά, μέσω πληθοπορισμού (crowdsourcing), με τη σύνθεση πορτρέτων αλλά και ντοκουμέντων ώστε να σχηματιστεί μία «εικόνα από εικόνες» των ανθρώπων (Ελλήνων και ξένων, ανδρών και γυναικών, διάσημων και «άσημων»), οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όχι μόνο από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή του ελληνικού έθνους, όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση του δήμου.

Aνώνυμοι ήρωες που στο πέρασμα των χρόνων αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι σήμερα, από το δικό τους μετερίζι, για να οργανώσουν, να στηρίξουν, να εμπλουτίσουν και να αλλάξουν το κράτος και την ελληνική κοινωνία. Το «Hellenic Mosaic» έρχεται να συμπληρώσει τον επίσημο μέχρι σήμερα εικονογραφικό πλούτο που κοσμεί τις αίθουσες των μουσείων και τωνσχολικών βιβλίων. Ένα δημιουργικό, απροσδόκητο και πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων και ιστοριών το οποίο θα συμβάλει στον εμπλουτισμό αλλά και στην ανανέωση της οπτικής προσέγγισης της Ιστορίας της Ελλάδας, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Ένα εθνικό έργο που ξεκινά από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ορόσημο των «χαμένων πατρίδων» δίνοντας φωνή σε αυτούς που κέρδισαν και κερδίζουν άγνωστες μάχες στον πόλεμο, στην προσφυγιά, στην ξενιτιά, στις ακριτικές περιοχές, στα νοσοκομεία ή τα πανεπιστήμια, σε αστικές ή αγροτικές κοινότητες, στο θέατρο, τον αθλητισμό ή στα εργοστάσια, σύμφωνα με τον δήμο.

«Ανακαλύπτοντας τις ρίζες μας διανθίζουμε το μέλλον μας...»

Η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου θα διαρκέσει 18 μήνες από την έναρξη του και θα συνοδεύεται με συναυλίες, προβολές σε δημόσια κτήρια, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία.