Skip to main content

Δήμος Καλαμαριάς: Το παγκόσμιο ιστορικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει το «The Hellenic Mosaic»

«Η Καλαμαριά σήμερα γράφει τη νεότερη ιστορία, με τα έργα των ανθρώπων που βλέπουν μπροστά, οραματίζονται, δημιουργούν», ανέφερε ο απερχόμενος δήμαρχος

Σήμερα το πρωί έκανε στον δήμο Καλαμαριάς την επίσημη πρώτη του το «The Hellenic Mosaic», το φωτογραφικό μωσαϊκό, το οποίο θα δημιουργηθεί ψηφιακά, μέσω πληθοπορισμού (crowdsourcing), με τη σύνθεση πορτρέτων αλλά και ντοκουμέντων, ώστε να σχηματιστεί μία «εικόνα από εικόνες» των ανθρώπων (Ελλήνων και ξένων, ανδρών και γυναικών, διάσημων και «άσημων»), οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όχι μόνο από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή του ελληνικού έθνους.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί η υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ ήταν μονόδρομος σε μία πόλη που τα τελευταία χρόνια επιλέξαμε να την οδηγήσουμε στον δρόμο της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Ένα εθνικό έργο που ξεκινά από την Καλαμαριά, ορόσημο των αλησμόνητων πατρίδων. Η Καλαμαριά σήμερα γράφει τη νεότερη ιστορία, με τα έργα των ανθρώπων που βλέπουν μπροστά, οραματίζονται, δημιουργούν. Και είμαι περήφανος γιατί μ’ αυτούς του ανθρώπους συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε εντατικά και θέσαμε τα θεμέλια για την Καλαμαριά του αύριο», τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

 

 

Το «Hellenic Mosaic» έρχεται να συμπληρώσει τον επίσημο μέχρι σήμερα εικονογραφικό πλούτο που κοσμεί τις αίθουσες των μουσείων και των σχολικών βιβλίων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, πρόκειται για ένα δημιουργικό, απροσδόκητο και πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων και ιστοριών το οποίο θα συμβάλει στον εμπλουτισμό αλλά και στην ανανέωση της οπτικής προσέγγισης της Ιστορίας της Ελλάδας. Aνώνυμοι ήρωες, που στο πέρασμα των χρόνων αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι σήμερα, από το δικό τους μετερίζι, για να οργανώσουν, να στηρίξουν, να εμπλουτίσουν και να αλλάξουν το κράτος και την ελληνική κοινωνία.

«Το "The Hellenic Mosaic" φιλοδοξεί να μετατραπεί σε αυτή τη «φωνή» των πολλών άγνωστων Ηρώων, που κουβαλούν ιστορίες πόνου, θαυμασμού, συγκίνησης ή περηφάνιας, που είχαν θαμμένα στα κιτάπια του και καρτερούσαν κάποια στιγμή να τις πουν και να τις αναδείξουν. Αποδίδει ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» σε αυτού που διαμόρωσαν το παρελθόν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν το μέλλον της Ελλάδας. Προσφέρει επίσης και μια ελάχιστη «συγγνώμη» σε όλους αυτούς του ανθρώπους που έπρεπε να αναγνωριστούν και δεν τα κατάφεραν μέχρι τώρα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φωτογραφικού Μουσείου Καλαμαριάς και εμπνευστής της ιδέας, Παύλος Καλεμκερής.

 

 

Η υλοποίηση του έργου θα διαρκέσει 18 μήνες από την έναρξη του και θα συνοδεύεται με συναυλίες, προβολές σε δημόσια κτήρια, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία κ.α.