Skip to main content

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Τα βραβεία για το ομορφότερο Πράσινο Μπαλκόνι

Σκοπός του διαγωνισμού που ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες ήταν εξαρχής η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος

Με λουλούδια στα χέρια και τα απαραίτητα σύνεργα για τη φροντίδα των φυτών τους, αναχώρησαν από την Τελετή απονομής βραβείων στο Κλειστό Θέατρο της Νεάπολης οι συμμετέχοντες στον 17ο διαγωνισμό για το Ομορφότερο Πράσινο Μπαλκόνι Ταράτσα και Κήπο του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Η εκδήλωση, που παρουσίασε η προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος Ειρήνη Καλάκου κύλησε σε οικογενειακό κλίμα με πολλούς από τους συμμετέχοντες να προσέρχονται με μέλη της οικογένειάς τους, παιδιά αλλά και εγγόνια.

Σκοπός του διαγωνισμού που ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες ήταν εξαρχής η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αύξησης του αστικού πρασίνου, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης συγχαίροντας κατά τον χαιρετισμό του όλους όσοι συμμετείχαν, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, την προϊσταμένη του αρμόδιου τμήματος και την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη.

«Η προσπάθεια αύξησης του πρασίνου αποτελεί για εμάς ζήτημα ζωής και γι΄ αυτό ως δήμος επιμένουμε» επεσήμανε ο Σίμος Δανιηλίδης και υπενθύμισε ότι 850 θάνατοι ετησίως στην πόλη αποδίδονται στην αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Μιλώντας εξάλλου για το περιορισμένο πράσινο στο πολεοδομικό συγκρότημα επανέλαβε το κοινό αίτημα για απομάκρυνση των χώρων της ΔΕΘ από το κέντρο για να αναπτυχθεί στη θέση της ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου για την πόλη.

Αναφορικά με την αύξηση του πρασίνου στο δήμο μας μίλησε για τις 25 χιλιάδες φυτεύσεις που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή των Πεύκων, τις 13 χιλιάδες φυτεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει παράλληλα με τα έργα ανάπλασης πεζοδρομίων και της οδού Επταπυργίου και φυσικά το Βρώσιμο δάσος στην περιοχή Στρεμπενιώτη στο οποίο αρχίζουν οι φυτεύσεις την Κυριακή με ολοήμερη δράση.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παρή Γενίτσαρη καλωσόρισε τις νέες συμμετοχές στο θεσμό υπενθυμίζοντας ότι σε αυτόν αποτυπώθηκε πριν πολλά χρόνια το όραμα του δημάρχου να πρασινίσει ο δήμος με γνώμονα τη διατήρηση του υφιστάμενου πρασίνου αλλά και την αύξησή του τόσο με φυτεύσεις όσο και με αντίστοιχες διαμορφώσεις σε μπαλκόνια, ταράτσες, κήπους. Στη συνέχεια απαρίθμησε τις δράσεις του δήμου για την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών με την ενεργό συμμετοχή τους. Μάλιστα, όπως είπε, του χρόνου σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες στην κατηγορία «πράσινοι κήποι» οι βραβευμένοι κήποι θα γίνουν επισκέψιμοι για μία ημέρα ώστε να τους θαυμάσουν όσοι θέλουν ιδίοις όμμασι.

Προσκεκλημένη στην εκδήλωση ήταν η Ομότιμη καθηγήτρια Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Θέκλα Τσιτσώνη, η οποία παρουσίασε εν συντομία τα οφέλη των αστικών δένδρων και τη σημασία της ορθής διαχείρισής τους για την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον έκανε, ιδιαίτερη αναφορά στη σπουδαιότητα ύπαρξης του αστικού πρασίνου.

Μίλησε για την ανάγκη αύξησης των πράσινων επιφανειών στις πόλεις με κατάλληλα για αυτές είδη δέντρων εξηγώντας ότι οι πολεοδόμοι πλέον επιχειρούν τη μετάβαση από τις σημερινές mega-πόλεις στις eco-πόλεις φέρνοντας ως πρότυπο το Σικάγο των Η.Π.Α. Ανέλυσε ακόμα τις οικολογικές και κοινωνικές λειτουργίες του πρασίνου όπως π.χ να ρυθμίζει το κλίμα, τη θερμοκρασία εντός των πόλεων, την παροχή αντιανεμικής προστασίας, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ορισμένα συγκρατούν μέχρι και βαριά μέταλλα), των θορύβων (έως και 6 ντεσιμπέλ) κτλ. Η κ. Τσιτσώνη τέλος σημείωσε ότι τα δέντρα έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται στις πόλεις από τον ανθρωπογενή παράγοντα έως και 70%.


Οι νικητές των φετινών βραβείων και κατηγοριών


Τα κριτήρια για την επιλογή των συμμετοχών που βραβεύτηκαν ήταν μεταξύ άλλων η εποχικότητα, η λειτουργικότητα, η συνοχή, η χρήση των υλικών, η αισθητική και η ισορροπία.


Στην κατηγορία «Κήποι» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Γιάννη Χρυσοβέργη, το 2ο βραβείο στη Φανή Γκέκα ενώ το 3ο βραβείο μοιράστηκαν οι Χρήστος Χαΐδεμένος και Αλεξάνδρα Τελλίδου.


Στην κατηγορία «Μπαλκόνι» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην Έλλη Αγγέλου το 2ο στην Κατερίνα Μπίλλη και το 3ο στους Θεοδόση Κεσσανίδης και Δημήτρη Τσιλογλανίδη.


Στην κατηγορία «Ταράτσα» το βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Κοτζαΐτση ενώ βραβείο για το πιο όμορφο «Μικρό μπαλκόνι» έλαβε η Ταμάρα Παπαδοπούλου.


Φέτος απονεμήθηκαν και ειδικά βραβεία.


Το βραβείο «Ρεκόρ συμμετοχών» στο Πράσινο Μπαλκόνι απονεμήθηκε στη Δέσποινα Τσόλη, βραβείο «Στολισμού γλάστρας» έλαβαν ο Θανάσης Γουργιώτης και η Ρεβέκκα Γιαννακίδου ενώ εκτός συναγωνισμού βραβείο απονεμήθηκε στον Γιάννη Κολιτσιδάκη για την ενασχόλησή του και τη φροντίδα μιας ολόκληρης πολυκατοικίας.

Τα βραβεία στους διαγωνιζόμενους απένειμαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, οι αντιδήμαρχοι Ιωάννης Ζαρίφης, Ειρήνη Καγιαμπίνη, Μιχάλης Βουλγαρίδης, Λάζαρος Ωραιόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Ανδριανίδου, Απόστολος Παπάζογλου, Τζένη Ευθυμιάδου, Μηνάς Στιντσιούδης, Σταυρούλα Δόλια-Χαριτίδου, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και οι τοπικές σύμβουλοι Νεάπολης Σοφία Ιακωβίδου και Πεύκων Ιωάννα Ίτσιου.

Όλα τα δώρα στους συμμετέχοντες ήταν προσφορά των χορηγών που αγκάλιασαν και αυτή την προσπάθεια του δήμου. Συγκεκριμένα προσέφεραν γλάστρες και λουλούδια τα Φυτώρια Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Τσαμπάση, ο Ανθόκηπος της Βάσως Κυραλλίδου και τα Γεωργικά Εφόδια του Αλέξανδρου Οφλίδη.