Skip to main content

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Θεμελιώθηκε ο μεγαλύτερος Βρεφονηπιακός Παιδικός Σταθμός στα Πεύκα

Το προφίλ του νέου Βρεφονηπιακού-Παιδικού Σταθμού

Ένας πρότυπος βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός για την ευρύτερη περιοχή θεμελιώθηκε σήμερα στα Πεύκα στην οδό Αγίας Τριάδος (γωνία με Παπάφη) από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη.

Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας που ευλόγησε την θεμελίωση μίλησε για έναν πρότυπο υπερσύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό ο οποίος έρχεται να προσθέσει αξία στην ομορφιά και τη φιλοκαλία όχι μόνο των Πεύκων αλλά ολόκληρου του δήμου.

«Επιτρέψτε μας» είπε, «σε εμάς που είναι εμφανής πλέον η πατίνα του χρόνου, να ξέρουμε πώς ήταν και πώς έγινε ο τόπος μας». Μάλιστα ο κ. Βαρνάβας θυμήθηκε πως είχε συναντήσει τον δήμαρχο προ τριετίας στο αεροπλάνο όταν κατέβαινε στην Αθήνα για να διεκδικήσει τον συγκεκριμένο σταθμό ο οποίος παρά τις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας θεμελιώθηκε σήμερα.  

Θα ήταν τέλος παράλειψη να μην αναφερθούμε στην προτροπή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη στα νέα ζευγάρια να τεκνοποιούν γιατί, όπως είπε, όλα αυτά, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και σύγχρονα σχολεία για τα οποία φροντίζει τόσο πολύ ο δήμαρχος δεν θα είναι χρήσιμα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης μίλησε για τη συνεχή προσπάθεια του δήμου να εξασφαλίζει δομές που θα συμβάλουν στην εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή και θα διευκολύνουν τα νέα ζευγάρια που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και πρέπει να ανταπεξέλθουν σε ιδιαίτερα απαιτητικά ωράρια στην εργασία τους.

«Πρόκειται για μία υπερσύγχρονη δομή με βιοκλιματικό και ενεργειακό σχεδιασμό που θα πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές των χώρων φιλοξενίας βρεφών και νηπίων και θα αποτελεί, από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά, ένα ακόμη στολίδι για την περιοχή των Πεύκων, πρότυπο ακόμη και σε σχέση με τους ακριβότερους ιδιωτικούς σταθμούς» τόνισε ο δήμαρχος.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του έργου με  4.400.000 ευρώ, η οποία είναι ήδη εξασφαλισμένη μέσω του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’, ενώ, τόνισε πως δεν πρόκειται για ένα προεκλογικό έργο αλλά για ένα έργο που σκόνταψε στην τροχοπέδη του κρατικού μηχανισμού. Όπως επισήμανε, ο δήμος άρχισε να συνεργάζεται με την Αναπτυξιακή Μείζονος Θεσσαλονίκης για την μελετητική ωρίμανση του έργου (αφού είχε προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2019 και η μελέτη από την αρμόδια αντιδημαρχία)  από τον Μάρτιο του 2020 ενώ για να εγκριθεί μία παρέκκλιση 150 μέτρων στο εσωτερικό του κτιρίου πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια (Ιούλιος 2020 ή αίτηση, Απρίλιος 2022 η έγκριση).

Ο Τεχνικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ιωακείμ Κανδυλιάρης έκανε λόγο για έναν υπερσύγχρονο σταθμό με χώρους για επιπλέον μελλοντικές χρήσεις στο υπόγειο του και φωτοβολταϊκά στη στέγη «αφού ο συγκεκριμένος δήμαρχος βλέπει μπροστά» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Όπως επισήμανε και ο δήμαρχος οι εργασίες ανέγερσης προχωρούν, με την ανάδοχο εταιρία «Στήριξης Τεχνική ΑΕ» να έχει διαβεβαιώσει τη δημοτική αρχή ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρώσει το έργο πριν τον Σεπτέμβριο του 2024 που είναι η προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης.

Το προφίλ του νέου Βρεφονηπιακού-Παιδικού Σταθμού

Η νέα δομή θα κατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές των χώρων φιλοξενίας βρεφών και νηπίων.

Ο συνολικός αριθμός παιδιών που θα φιλοξενούνται στη δομή είναι 170 άτομα (100 νήπια ηλικίας από 2,5 έως 4 ετών και 70 βρέφη από 6 μηνών έως 2,5 ετών). Θα διαθέτει υπόγειο για τους βοηθητικούς χώρους, ισόγειο για τη φιλοξενία των νηπίων και έναν όροφο ο οποίος θα φιλοξενεί τα βρέφη.

Ο βρεφονηπιακός-παιδικός σταθμός των Πεύκων θα διαθέτει θερμομόνωση, ηχομόνωση και εξελιγμένο σύστημα πυρασφάλειας. Όλος ο εξοπλισμός, η επίπλωση, τα κρεβατάκια, τα τραπέζια, οι παιδικοί πάγκοι καθώς και η παιδική χαρά στον αύλειο χώρο αλλά και τα παιδικά παιχνίδια για τους εσωτερικούς και τον εξωτερικό χώρο προβλέπονται και περιγράφονται λεπτομερώς από τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών με βάση τα πιο σύγχρονα στάνταρτς που ισχύουν διεθνώς.

Παρόντες στην τελετή θεμελίωσης ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος και Πρασίνου και κατά τόπο αντιδήμαρχος Πεύκων Παρή Γενίτσαρη, η αντιδήμαρχος Οικονομικών και Νέας Γενιάς Αλεξάνδρα Τερζίδου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και ΚΕΠ Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο αντιδήμαρχος Δόμησης και Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων Ιωάννης Ζαρίφης, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πεύκων Κυριακή Αμοιρίδου ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιανίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΤΕΝ Νίκος Βαρσάμης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Λάζαρος Ωραιόπουλος, Απόστολος Συμεωνίδης, Απόστολος Παπάζογλου-Πενλόγλου, Χρήστος Ζησάκος οι τοπικοί σύμβουλοι Πεύκων Βασίλης Πολυτσίνος και Ιωάννα Ίτσιου.