Skip to main content

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Ξεκινά αύριο το πρόγραμμα με δωρεάν μαίες για νέες μητέρες

Το πρόγραμμα προβλέπει και κατ΄οίκον επισκέψεις και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο στήριγμα για τις οικογένειες του δήμου

Τη συμβολική ημερομηνία της 1ης Νοεμβρίου επιλέγει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για την πρεμιέρα του πρωτοποριακού προγράμματος δωρεάν μαιευτικών υπηρεσιών που θέτει στη διάθεση των γυναικών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την υποστήριξη της οικογένειας.

Έτσι από αύριο Τετάρτη 1η Νοεμβρίου οπότε αρχίζει η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7/11), διεθνώς πιστοποιημένη μαία θα βρίσκεται στο κτήριο των δημοτικών ιατρείων (Επταπυργίου 72, Συκιές)  παρέχοντας δωρεάν μαιευτικές υπηρεσίες σε εγκύους, λεχώνες, άτομα με αναπηρίες/μειωμένης κινητικότητας και συντρόφους κατόπιν ραντεβού.

Το πρόγραμμα επιχειρεί να συνεισφέρει στην ψυχική και φυσική υγεία της γυναίκας, την υποστήριξη και ενδυνάμωση του συντρόφου προκειμένου όλοι και όλες να ανταποκριθούν στο γονεϊκό τους ρόλο. Τα ζευγάρια έχουν την δυνατότητα τακτικών προσωπικών ραντεβού με τη μαία για παρακολούθηση και συμβουλευτική σε θέματα εγκυμοσύνης, τοκετού, θηλασμού και νεογνού.

Σε ότι αφορά τις λεχώνες η ενημέρωση και η εκπαίδευση γίνεται με έμφαση στον θηλασμό, τα θέματα διατροφής, τη σημασία του βρεφικού ύπνου καθώς και τη φροντίδα του νεογνού, που περιλαμβάνει το μπάνιο και την περιποίηση του ομφάλιου λώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα προβλέπει και κατ΄οίκον επισκέψεις και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο στήριγμα για τις οικογένειες του δήμου μας. Παράλληλα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ανταποκρινόμενος στο μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται σταθερά για τα σεμινάρια προετοιμασίας της μητρότητας θα υλοποιήσει και φέτος κύκλο σεμιναρίων. Οι συνεδρίες απευθύνονται σε εγκύους και τους συντρόφους τους, ιδανικά μετά το δεύτερο τρίμηνο, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης. Η διάρκειά τους είναι 6 εβδομάδες και σε αυτά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Επιπλέον οι έγκυοι με τους συντρόφους έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον κύκλο σεμιναρίων KGhypnobirthing. Το KGH είναι μέθοδος προετοιμασίας τοκετού που χρησιμοποιεί τεχνικές αναπνοής (βαθιά χαλάρωση, καθοδηγούμενους οραματισμούς) για να γίνει η γέννα η πιο θετική και ενδυναμωτική εμπειρία. Ο κύκλος των σεμιναρίων θα αναπτυχθεί σε τέσσερις συνεδρίες, οι οποίες απευθύνονται σε εγκύους και τους συντρόφους τους, ιδανικά μετά το δεύτερο τρίμηνο, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης. Για τους νέους γονείς αλλά και όσους φροντίζουν βρέφη θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια μασάζ IAIM σε πέντε συνεδρίες, σε αίθουσες  βιβλιοθηκών του δήμου.

Γιορτή θηλασμού στις 6 Νοεμβρίου στη δημοτική βιβλιοθήκη Νεάπολης

Τέλος, προκειμένου να διαδώσει τα οφέλη που έχει ο θηλασμός τόσο για τις  μητέρες όσο και για τα βρέφη και τα νήπια ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, και πιο συγκεκριμένα η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης διοργανώνουν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 για πρώτη φορά Γιορτή θηλασμού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας εβδομάδας μητρικού θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου. Η ανοιχτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης (Αμασείας 19, περ. Στρεμπενιώτη) από τις 6 έως 8 το απόγευμα με την υποστήριξη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Η εκδήλωση που θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, αναμένεται να αποτελέσει και έναυσμα για δημόσιο θηλασμό ενώ θα υπάρχουν και πολλές εκπλήξεις.