Skip to main content

Δήμος Ωραιοκάστρου: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2024 - Πάνω από το 1/3 αφορά το τεχνικό πρόγραμμα

Ο προϋπολογισμός του δήμου Ωραιοκάστρου για το 2024 ανέρχεται στο ποσό των 56.970.315 ευρώ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Ωραιοκάστρου για το 2024, ο πρώτος της νέας διοίκησης που σχημάτισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, μετά την επανεκλογή του στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά την διάρκεια της 2ης Ειδικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα. Επίσης, εγκρίθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης του δήμου Ωραιοκάστρου για το 2024.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ωραιοκάστρου για το 2024 ανέρχεται στο ποσό των 56.970.315,02 ευρώ. Από αυτά, περίπου 20 εκατ. ευρώ αφορούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα, που περιλαμβάνει συνεχιζόμενα έργα και νέες μελέτες και έργα. Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται επίσης, δαπάνες που αφορούν δραστηριότητες των νομικών προσώπων του Δήμου που καταργήθηκαν, ενώ και φέτος δίνεται βαρύτητα στον τομέα της καθημερινότητας των πολιτών, της καθαριότητας, του αθλητισμού, της κοινωνικής πολιτικής και του πολιτισμού.

Τσακίρης: Συνεχίζουμε δυναμικά να διεκδικούμε πόρους για να μεταμορφώσουμε με έργα τον τόπο μας

«Ο προϋπολογισμός που καταθέτουμε είναι ο πρώτος που καταρτίσαμε ως νέα διοίκηση μετά την ανανέωση της εμπιστοσύνης που μας παρείχαν οι πολίτες με την ψήφο τους τον περασμένο Οκτώβριο», τόνισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ο οποίος διατηρεί το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών του Δήμου.
«Ο προϋπολογισμός αποτελεί συνέχεια της υλοποίησης του οράματός μας για έναν Δήμο Ωραιοκάστρου ισχυρό, αυτόνομο και εξωστρεφή. Είναι σαφής, διαμορφωμένος με κριτήρια ορθολογιστικά, ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τα έξοδα και ενσωματώνει την βούλησή μας να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών με έργα -εμβληματικά, μεγάλα και μικρότερα- και με παρεμβάσεις στις Δημοτικές Ενότητες Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας», σημείωσε ο κ. Τσακίρης και πρόσθεσε: «Μέσα από τον προϋπολογισμό του 2024 διαφαίνονται οι προτεραιότητες μας σε πολιτικές, έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουμε προγραμματίσει να υλοποιήσουμε για να ενισχύουμε περισσότερο την ανάπτυξη του Δήμου μας. Τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε σαφή δείγματα γραφής της σοβαρής και αποτελεσματικής δουλειάς μας και οι πολίτες το αναγνώρισαν με την καθαρή εντολή που μας έδωσαν για να συνεχίσουμε. Συνεχίζουμε, λοιπόν, να διαχειριζόμαστε με διαφάνεια τα οικονομικά του Δήμου μας, με τρόπο αποτελεσματικό προς όφελος όλων των πολιτών. Συνεχίζουμε ακόμη πιο αποφασιστικά και δυναμικά να διεκδικούμε πόρους και να αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στην διάθεσή μας, για να μεταμορφώσουμε με την υλοποίηση εμβληματικών έργων τον δήμο Ωραιοκάστρου».

Στον προϋπολογισμό υπάρχουν δαπάνες ύψους περίπου 3,7 εκατ. ευρώ για τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και του αθλητισμού. «Φροντίσαμε να εντάξουμε δαπάνες για δραστηριότητες των νομικών προσώπων που καταργήθηκαν με απόφαση της κυβέρνησης, της ΔΗΚΕΩ και του ΔΟΠΠΑΩ. Μέσα από τον προϋπολογισμό γίνεται ορατή η πρόθεσή μας να στηρίξουμε και να ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τους τομείς της παιδείας, του αθλητισμού και να είμαστε στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας», σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

Έχουν ενσωματωθεί επίσης δαπάνες ύψους περίπου 8,5 εκατ. ευρώ για την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες στον τομέα της καθημερινότητας και κυρίως της καθαριότητας. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, για τον πολιτισμό και την υποστήριξη των πολιτιστικών, για την δημιουργία νέων κοιμητηρίων και τη συντήρηση των υφιστάμενων.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Τσακίρης τόνισε: «Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος της προσεχούς πενταετίας, μιας πενταετίας που έχουμε προγραμματίσει να μεταμορφώσουμε με έργα τον Δήμο Ωραιοκάστρου. Σας καλώ να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, το τεχνικό πρόγραμμα και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, γιατί έτσι ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το οικοδόμημα που αρχίσαμε να υψώνουμε την προηγούμενη τετραετία για να κάνουμε τον Δήμο Ωραιοκάστρου πιο ανθρώπινο, πιο σύγχρονο, πιο εξωστρεφή, να κάνουμε τον Δήμο Ωραιοκάστρου ισχυρό σε όλα τα επίπεδα, έναν τόπο που με υπερηφάνεια θα μπορούμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Το Τεχνικό Πρόγραμμα

«Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 6 εκατ. ευρώ αφορούν νέες μελέτες και νέα έργα, ενώ τα 14 εκατ. ευρώ αφορούν τη συνέχιση έργων, μεγάλων και μικρών, που είναι σε εξέλιξη και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να αφήνουν θετικό αποτύπωμα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου μας», είπε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Υποδομών, Ευταξίας και Καθημερινότητας του Πολίτη, Δημήτρης Καρασαββίδης.

«Το Τεχνικό Πρόγραμμα αποσκοπεί στην υλοποίηση των συνεχιζόμενων έργων του 2023 και των έργων του νέου έτους. Αναγράφονται δαπάνες που αφορούν σε μελέτες και έργα που έχουμε σχεδιάσει, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη όλης της περιφέρειας του Δήμου. Θέλουμε οι κάτοικοι κάθε Κοινότητας να απολαμβάνουν τους καρπούς της διοίκησής μας με βελτίωση της καθημερινότητάς τους και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους», τόνισε ο κ. Καρασαββίδης και κάλεσε το Σώμα να υπερψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα.