Skip to main content

Δήμος Ωραιοκάστρου: Εκδηλώσεις στη Ν. Φιλαδέλφεια για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας

Επίκεντρο των εκδηλώσεων στον δήμο Ωραιοκάστρου είναι η Νέα Φιλαδέλφεια, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία μετά την Καταστροφή το 1922

Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πρόκειται να γίνουν και φέτος στον δήμο Ωραιοκάστρου μετά τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε πέρυσι ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί από το Ελληνικό Κράτος να τιμάται ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος». Εάν η 14η Σεπτεμβρίου δεν συμπίπτει να είναι ημέρα Κυριακή, ο εορτασμός γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την 14η Σεπτεμβρίου, φέτος στις 17 Σεπτεμβρίου.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων στον δήμο Ωραιοκάστρου είναι η Νέα Φιλαδέλφεια, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία μετά την Καταστροφή το 1922.

Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε συνεργασία με την Κοινότητα Νέας Φιλαδέλφειας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων».
Στις 10.00 θα τελεστεί Μνημόσυνο στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα για τα θύματα της Γενοκτονίας και θα ακολουθήσει ομιλία σχετικά με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την χοροδιδάσκαλο, Βάσω Μουρατίδου.

Στις 10.30 θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο στην κεντρική πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

«Πέρυσι αναλάβαμε την πρωτοβουλία ως Διοίκηση στο Δήμο Ωραιοκάστρου να τιμάμε θεσμικά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και καθιερώσαμε εκδηλώσεις μνήμης με επίκεντρο τη Νέα Φιλαδέλφεια. Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.