Skip to main content

Δήμος Παύλου Μελά: Αν ήταν ντέρμπι για δύο το 2019, με τρεις το 2023 θα πέσουν κορμιά...

Το δίπολο Δεμουρτζίδη - Λίλτση σπάει η υποψηφιότητα Ασλανίδη. Ο μόνος δήμος όπου η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει εδώ και καιρό.

Ντέρμπι από τα λίγα αναμένεται στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 στον δήμο Παύλου Μελά. Μόνο που αυτή τη φορά, σε σχέση με τις εκλογές του 2019, δεν παίζουν δύο, αλλά τρεις.

Η προεκλογική κούρσα στον δήμο Παύλου Μελά άρχισε πολύ νωρίς. Μετά τα αποτελέσματα του 2019 και το σχεδόν 50 – 50 μεταξύ του Δημήτρη Δεμουρτζίδη, που αναδείχτηκε δήμαρχος με διαφορά μόλις 156 ψήφων, και του Γιώργου Λίλτση, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ήταν βέβαιο ότι και οι δυο τους θα διεκδικούσαν εκ νέου τη δημαρχία το 2023.

Το δίπολο όμως ήρθε να σπάσει η υποψηφιότητα του πρώην αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρη Ασλανίδη, ο οποίος στον πρώτο ανασχηματισμό στη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επέλεξε να μην πάρει θέση αντιπεριφερειάρχη, αλλά να παραμείνει περιφερειακός σύμβουλος, προκειμένου να μπορεί να κάνει τον προεκλογικό αγώνα του εγκαίρως, με στόχο τη δημαρχία.

Οι έτσι κι αλλιώς εύθραυστες ισορροπίες στον δήμο διαταράχθηκαν και σήμερα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα αποτελέσματα της κάλπης του 2023, παρά μόνο ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει και δεύτερη Κυριακή. Ποιοι δύο εκ των τριών θα είναι εκεί είναι σήμερα άδηλο. Θα πρέπει μετά το φθινόπωρο να δει κάποιος τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους, προκειμένου να έχει καλύτερη άποψη για την εκλογική μάχη.

Στα αξιοσημείωτα των δημοτικών εκλογών στον δήμο Παύλου Μελά ξεχωρίζουν τέσσερα δεδομένα:

1. Οι κ.κ. Δεμουρτζίδης, Λίλτσης και Ασλανίδης προέρχονται και οι τρεις από την κεντροδεξιά ως πρόσωπα. Παρόλα αυτά οι παρατάξεις τους είναι πολυσυλλεκτικές και περιλαμβάνουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Παύλου Μελά κατόρθωσε όχι απλώς να είναι πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές του 2019, αλλά να καταγράψει από τα καλύτερα ποσοστά του πανελλαδικά, αν και συγκριτικά με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έχασε περίπου έξι μονάδες και πάνω από 1.500 ψήφους. Για να κατανοήσει κάποιος τις διαφορές, η ΝΔ κέρδισε μεταξύ 2015 και 2019 εννέα ποσοστιαίες μονάδες, μετατρέποντας το πενιχρό 18,73% στο αξιοπρεπές 27,93%. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μονάδες βγήκε πρώτο κόμμα στον δήμο, με το ποσοστό του να φτάνει στο 35% (διαφορά επτά μονάδων από τη ΝΔ).

3. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην περιοχή δεν εκπροσωπείται από υποψήφιο δήμαρχο με χρίσμα και τα σημαντικότερα στελέχη έχουν ήδη τοποθετηθεί σε δημοτικές παρατάξεις των τριών.

4. Σημαντική δύναμη έχει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία βγήκε στις εθνικές εκλογές του 2019 τρίτο κόμμα με 6,87%. Οι ψηφοφόροι της εάν συνταχθούν με κάποιον από τους υποψηφίους θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά...

Η προεκλογική μάχη άρχισε πολύ νωρίς και ήδη οι προετοιμασίες των κ.κ. Δεμουρτζίδη, Λίλτση και Ασλανίδη είναι προχωρημένες.

Ο κ. Δεμουρτζίδης, με όπλο εμβληματικά έργα που γίνονται στην περιοχή επί θητείας του (Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, χωροθέτηση νέου Ογκολογικού νοσοκομείου στο Καρατάσιου κτλ.), αλλά και παρεμβάσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του δήμου θα επιχειρήσει να κάνει κάτι που δεν έχει γίνει στον δήμο: να βγει δήμαρχος για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Έχει συγκροτήσει πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, παρότι ο ίδιος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό είναι πως έκανε αντιδήμαρχό του την αντίπαλό του με την παράταξη που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, Σίσσυ Φραγκοπούλου, η οποία αναμένεται να είναι υποψήφια μαζί του στις δημοτικές του 2023, όπως και άλλα στελέχη της παράταξής της.

Ο κ. Λίλτσης επίσης έχει κάνει αρκετές μεταγραφές, με το ψηφοδέλτιό του να αποτελείται από στελέχη κομματικά προσκείμενα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Κυριότερη μεταγραφή πρέπει να θεωρείται εκείνη του Άρη Ιακωβίδη, ο οποίος στις εκλογές του 2019 είχε κατεβεί ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα και πήρε ποσοστό 3,67%. Με προίκα το εξαιρετικό αποτέλεσμα του 2019, ο κ. Λίλτσης θέλει να είναι εκείνος που αυτή τη φορά τη δεύτερη Κυριακή θα κόψει πρώτος το νήμα της κούρσας για τη δημαρχία. Αναμένονται ανακοινώσεις περισσότερων στελεχών εντός του φθινοπώρου.

Ο κ. Ασλανίδης από την πλευρά του ήταν η είσοδος που τάραξε πριν από καιρό τα νερά στον δήμο Παύλου Μελά. Η δημοτική παράταξή του μετρά ήδη περίπου 80 νέους, οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν στην αυτοδιοίκηση, αλλά και κοντά στα 40 με 50 στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη προβεβλημένα, όπως για παράδειγμα η Σιλβάνα Καρασαββίδου, στη Σταυρούπολη. Επίσης, ο κ. Ασλανίδης έχει ήδη πάρει πολύ δυνατά στελέχη από τις παρατάξεις τόσο του κ. Δεμουρτζίδη, όσο και του κ. Λίλτση, ενώ πέρα από τις καλές σχέσεις του με τη ΝΔ έχει εξαιρετικές σχέσεις και με το τοπικό οργανωμένο ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Μάλιστα, έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος των στελεχών της παράταξης της κ. Φραγκοπούλου, ενώ έχει μαζί του και κοντά στα είκοσι στελέχη της παράταξης του Δημήτρη Δεληγιάννη, που στις εκλογές του 2019 είχε έρθει τέταρτος με ποσοστό 11,56%.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θα εκπροσωπηθούν επίσης με δημοτικές παρατάξεις στις εκλογές του 2023.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάλυση ουσιαστικά της παράταξης Φραγκοπούλου, διερευνητικές επαφές για να είναι υποψήφιος δήμαρχος φέρεται να κάνει ο γιατρός, Ιάκωβος Αβραμίδης, ο οποίος διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος εκλεγείς με την παλιά παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Τάσο Σταμπουλή. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβει και το κόμμα τις αποφάσεις του και ήδη έχει ακουστεί άλλο όνομα για επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στον συγκεκριμένο δήμο, σε επίπεδο όμως φημών και εικασιών.

Νέος και αγαπητός στην περιοχή ο υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης το 2019, ο Μάριος Παλάντζας, έπιασε το κομματικό ποσοστό των εθνικών εκλογών και αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2023.

Εκτός από τις πέντε αυτές υποψηφιότητες αναμένεται να υπάρξει και έκτη, όπως έγινε στον συγκεκριμένο δήμο και στις προηγούμενες αναμετρήσεις (2010, 2014, 2019) και μάλιστα η συγκεκριμένη παράταξη πιθανώς να μπορέσει να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο ακόμη και με το νέο εκλογικό σύστημα.