Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Έρχεται ωράριο στην αποκομιδή - Μέσω app η προβλεπόμενη άφιξη των απορριμματοφόρων

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ωραρίου που θα περνούν τα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή, αρχικά στις κατηγορίες πρωί - μεσημέρι - βράδυ

Με το ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καθαριότητα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και με την εικόνα στην πόλη να έχει αρχίσει σταδιακά να αλλάζει, ο δήμος Θεσσαλονίκης δρομολογεί μια σειρά σημαντικών αλλαγών για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Στο σχέδιο της αντιδημαρχίας Καθαριότητας είναι να εφαρμοστεί ωράριο αποκομιδής ανά δημοτική κοινότητα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Δημαρέλο, μέσα στο επόμενο τετράμηνο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα ένα πρόγραμμα ωραρίου που θα περνούν τα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σχέδιο που θα γνωστοποιηθούν στους δημότες οι περιοχές από τις οποίες θα κάνουν την αποκομιδή τα απορριμματοφόρα αρχικά είτε πρωί – είτε μεσημέρι – είτε βράδυ.

Ο σχεδιασμός του δήμου προβλέπει τη δημιουργία μιας ειδικής εφαρμογής (app) μέσω της οποίας οι πολίτες θα ενημερώνονται για την προβλεπόμενη άφιξη του απορριμματοφόρου ώστε να κατεβάζουν νωρίτερα τα σκουπίδια τους στους κάδους. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μην παραμένουν για πολύ ώρα τα σκουπίδια μέσα στους κάδους. Το συγκεκριμένο application θα ξεκινήσει αρχικά εφαρμόζεται στη Β΄ δημοτική κοινότητα, ώστε πριν επεκταθεί σε όλο τον δήμο να εντοπιστούν αστοχίες και ο τρόπος που μπορούν να διορθωθούν.  

Το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο Πετάω» στη Γ’ Δημοτική Κοινότητα με προμήθεια σακουλών και αποκομιδή πόρτα-πόρτα, λόγω και του ιδιαίτερου αναγλύφου της περιοχής. Θα προχωρήσει, επίσης, η αναχωροθέτηση των κάδων με βάση τις πραγματικές και καταγεγραμμένες ανάγκες από τους Επόπτες, όπως και η βελτιστοποίηση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς.

Παράλληλα, η αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης ετοιμάζει και τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας με τροποποιήσεις έτσι ώστε και οι Επόπτες Καθαριότητας να μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα. Εξάλλου, το μήνυμα «όποιος ρυπαίνει, θα πληρώνει πρόστιμο» είχε στείλει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. Ο νέος Κανονισμός αναμένεται να παρουσιαστεί και να έρθει προς ψήφιση στα επόμενα δημοτικά συμβούλια.