Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μάχη για τα ογκώδη - Μαζεύτηκαν πάνω από 45 τόνοι σε 36 ώρες

Εξειδικευμένο σχέδιο για την απομάκρυνση των ογκωδών που πνίγουν τα πεζοδρόμια σε περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης

Μάχη για να καθαρίσει η πόλη από τα ογκώδη απορρίμματα δίνουν, εδώ και περίπου δύο ημέρες, εργαζόμενοι στον δήμο Θεσσαλονίκης, βάσει του εξειδικευμένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έθεσε σε εφαρμογή η νέα διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη.

Από το βράδυ της 2ας Ιανουαρίου ξεκίνησε να εφαρμόζεται το σχέδιο, προκειμένου όσο πιο άμεσα γίνεται να απομακρυνθούν όλα τα ογκώδη, ντουλάπες, καναπέδες, στρώματα, κουφώματα και είδη υγιεινής, που πνίγουν το τελευταίο διάστημα τα πεζοδρόμια τόσο σε γειτονιές όσο και σε κεντρικά σημεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από χθες τις πρώτες πρωινές ώρες έως και σήμερα το πρωί έχουν μαζευτεί πάνω από 45 τόνοι ογκωδών απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 20 την πρώτη μέρα. Οι ποσότητες αυτές απομακρύνθηκαν από περιοχές του κέντρου της πόλης και από την Ε΄ Δημοτική Κοινότητα. Σταδιακά η επιχείρηση απομάκρυνσης ογκωδών επεκτείνεται στις υπόλοιπες κοινότητες.

Από την έναρξη εφαρμογής του έκτακτου σχεδίου τα οχήματα για τα ογκώδη βγαίνουν πλέον σε τρεις βάρδιες. Με το νέο σύστημα που εφαρμόζεται, το κάθε όχημα πραγματοποιεί τρία δρομολόγια και συλλέγει τρεις τόνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η υπηρεσία Καθαριότητας, έχει καταγραφεί αύξηση κατά 50% του τονάζ ανά δρομολόγιο για τα ογκώδη. Πλέον έχουν αποσυμφορηθεί 342 σημεία από ογκώδη από περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης.

Image

Όπως έχει δηλώσει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας Γιώργος Δημαρέλος, «στόχος είναι αρχικά να συλλεχθούν όλες οι ποσότητες ογκωδών που είναι ήδη έξω σε πεζοδρόμια», διαμηνύοντας προς τους πολίτες ότι στη συνέχεια θα μπουν κανόνες και νέοι όροι για τη διαχείρισή τους. «Θα βελτιώσουμε το τηλεφωνικό κέντρο για την εξυπηρέτηση των πολιτών και πλέον θα λειτουργεί η υπηρεσία με συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να τρέχει πίσω από τον κάθε δημότη που πετάει όπου θέλει τα ογκώδη.

Το επόμενο διάστημα η αντιδημαρχία θα επεξεργαστεί και θα φέρει προς έγκριση τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τα πρόστιμα για όσους κατεβάζουν στα πεζοδρόμια και στις άκρες των δρόμων υλικά ανακαίνισης, όπως επίσης και τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την επιβολή τους από την αρμόδια υπηρεσία.

Με την εφαρμογή του έκτακτου σχεδίου συλλέγονται καθημερινά από τους πράσινους και μπλε κάδους περίπου 300 τόνοι απορριμμάτων. Εργαζόμενοι του δήμου προχωρούν σε πλύσιμο κεντρικών οδών.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καθαριότητα (video)

Θεσσαλονίκη: Δεύτερη μέρα εφαρμογής του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την καθαριότητα (vids)