Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι απαντήσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων Καθαριότητας - «Θα παλεύουμε κάθε μέρα»

Αν οι εργατοκτόνες διοικήσεις είναι σαν τη διοίκηση Ζέρβα πολλοί συνδικαλιστές δεν θα είχαν ρόλο, υποστήριξε ο γγ του δήμου Θεσσαλονίκης, Ν. Λιακόπουλος - Τι είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων

Την κατάσταση που επικρατεί στη Διεύθυνση Καθαριότητας περιέγραψε ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Νίκος Λιακόπουλος, απαντώντας ουσιαστικά στα βασικά αιτήματα που έθεσε για άλλη μια φορά το Σωματείο Εργαζομένων.

«Μια εργατοκτόνος διοίκηση δεν παραπέμπει στις καλένδες τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Λιακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η διοίκηση Ζέρβα θα συνεχίζει να παλεύει τους επόμενους τρεις μήνες για να γίνουν τα πράγματα κάπως καλύτερα. «Τον επόμενο χρόνο, τους τρεις μήνες, ό,τι και να γίνει, ανεξαρτήτως των εκλογικών διαδικασιών, μπορώ να δεσμευτώ ότι θα παλεύουμε κάθε μέρα για να φτιάξουμε την Καθαριότητα στην πόλη λίγο καλύτερη», υπογράμμισε ο κ. Λιακόπουλος.

Όπως είπε, «εάν οι εργατοκτόνες διοικήσεις είναι σαν τη διοίκηση Ζέρβα πολλοί συνδικαλιστές δεν θα είχαν αντικείμενο ρόλου». Ο κ. Λιακόπουλος τόνισε ότι δεν θα αλλάξει η διοίκηση την Καθαριότητα σε ένα χρόνο αλλά θα βάλει τις βάσεις – θέλουμε να πιστεύουμε που θα υλοποιήσουμε την επόμενη πενταετία – ή θα βάλουμε τις βάσεις για όποιον επιλέξει ο λαός της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον τον πήχη λίγο ψηλότερα». «Τα προβλήματα είναι πολλά», αναγνώρισε ο γενικός γραμματέας, σημειώνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή η διοίκηση τα έβαλε κάτω από το χαλί».

Ο κ. Λιακόπουλος από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου σημείωσε ότι εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η 3Κ δεν μπορεί να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Για τις οκτάμηνες συμβάσεις σημείωσε ότι η αρμόδια υπουργός κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι θα παραταθούν, τονίζοντας ο κ. Λιακόπουλος πως αυτό είναι σημαντικό για να ξέρει ο δήμος τον συνολικό προγραμματισμό και προϋπολογισμό. Ο γενικός γραμματέας γνωστοποίησε ότι ο δήμος προχωρά στην πρόσληψη 100 ανθρώπων και παράλληλα θα ενεργοποιηθούν προγράμματα του ΟΑΕΔ για 55+ με άλλα 100 άτομα.

Για τα μηχανήματα και τα οχήματα ο κ. Λιακόπουλος ανέφερε ότι αναμένει εντός του 2024 ηλεκτροκίνητα οχήματα, 23 στον αριθμό, και έχει καταθέσει προγραμματισμό για άλλα 74 οχήματα που ο δήμος περιμένει να εγκριθούν από την αρμόδια υπηρεσία της ΠΚΜ. Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Λιακόπουλος το 2020 ο δήμος αγόρασε ήδη 10 οχήματα και την επόμενη χρονιά επιπλέον 45 και το 2022 άλλα 14 οχήματα και το 2023 επιπλέον 14. Συνολικά 84 οχήματα όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας. Για το θέμα του εργολάβου και το ζήτημα που έχει προκύψει ο κ. Λιακόπουλος σημείωσε ότι είναι ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια.

Ο γενικός γραμματέας έκανε αναφορά και στα εργατικά ατυχήματα, σημειώνοντας ότι από το 2017 έως το 2019 καταγράφηκαν 195 και από το 2020 έως σήμερα 153 εργατικά ατυχήματα. Ο κ. Λιακόπουλος γνωστοποίησε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα παραδίδεται το 90%  του συνόλου των Μέτρων Ατομικής Προστασίας. «Τα 1.237 κράνη που παραδόθηκαν γιατί δεν φοριούνται;», διερωτήθηκε κατά την ομιλία του ο γενικός γραμματέας. «Δεν είναι εργατοκτόνος η διοίκηση Ζέρβα όταν χορηγεί ένα άλφα χρηματικό ποσό με βάση νόμους, δεν είναι εργακτοκτόνος όταν κάνει διεθνή διαγωνισμό για τα ΜΑΠ με κόστος πάνω από ένα εκατ. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Λιακόπουλος.

Νωρίτερα από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κώστας Φουντούκης περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ έκανε αναλυτική αναφορά και στα εργατικά ατυχήματα. Ο κ. Φουντούκης ζήτησε τέλος να δοθεί το υπόλοιπο ποσό των ΜΑΠ ετους 2018 (103 ευρώ) σε όσους εργάζονταν και δεν το έλαβαν, να συνεχίζεται η παραλαβή των ΜΑΠ του νέου διαγωνισμού 2023 και να προσληφθούν άμεσα 85 εργάτες και 15 οδηγοί Καθαριότητας για τις ανάγκες αποκομιδής με δίμηνες συμβάσεις.

Διαβάστε: Αναβρασμός στους εργαζόμενους του δήμου Θεσσαλονίκης: 120 εργατικά ατυχήματα μέσα σε τρία χρόνια

Πυρά από την αντιπολίτευση για την κατάσταση στην Καθαριότητα

Σκληρή κριτική στη διοίκηση του δήμου για την Καθαριότητα άσκησε η αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης διερωτήθηκε εάν υπάρχουν ασφαλή μηχανήματα και επισήμανε ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι.

«Έρχεται η διοίκηση και αυτοθαυμάζεται για την Καθαριότητα», σημείωσε ο Γιώργος Ορφανός, τονίζοντας πως απέναντι στον πολίτη πρέπει να του αποδώσουμε ένα έργο που έχουν πληρώσει. «Εάν βρείτε ένα πολίτη να σας πει ότι η πόλη είναι καθαρή φέρτε τον και σε μένα», σημείωσε.   

«Η πόλη συνεχίζει να ζέχνει», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά. «Το ατύχημα ακόμη και για ένα άτομο είναι έγκλημα» υπογράμμισε.

Ο Γιώργος Ρακκάς, επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» τόνισε πως «θα πιστωθεί ως διοικητική και πολιτική αδυναμία» της διοίκησης Ζέρβα η εικόνα στην καθαριότητα και ειδικά στην αδυναμία συντήρησης και επισκευής των οχημάτων.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα» Λουκία Αργυριάδου διερωτήθηκε πού πήγαν τα χρήματα για τις συντηρήσεις και γιατί δεν λειτουργούν όλα τα οχήματα παρότι υπάρχει εργολαβία.  

«Το ψάρι μυρίζει από το κεφάλι. Φταίει ο δήμαρχος στις επιλογές του σε αντιδημάρχους, συμβούλους, διευθυντές. Δεν έχουν γίνει κρίσεις στο προσωπικό», παρατήρησε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Δρόσος Τσαβλής.