Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σχέδιο για τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου - Μπαίνουν ταΐστρες για τα αδέσποτα

Η δημοτική αρχή βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης δημοτικού χώρου για το κτηνιατρείο

Τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε περιοχές του οποίου εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 150 αδέσποτα σκυλιά (ο αριθμός τους μεταβάλλεται λόγω της μετακίνησής τους). Ήδη η δημοτική αρχή βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης δημοτικού χώρου, ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει το κτηνιατρείο, προκειμένου να υπάρχει αυτονομία και να μην απαιτείται ο δήμος να προχωρά σε συμβάσεις με ιδιωτικά κτηνιατρεία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου μελετούν το κόστος ίδρυσής του, αλλά και το πως θα στελεχωθεί με κτηνιάτρους.

«Θέλουμε να κάνουμε ένα δημοτικό κτηνιατρείο, να δούμε αρχικά πιλοτικά πώς θα λειτουργήσει και στη συνέχεια αν είναι κάτι μόνιμο. Είναι διαφορετικό αν έχουμε δύο κτηνιάτρους που θα μπορούν όλη μέρα να βοηθούν τα αδέσποτα», δήλωσε ο Βασίλης Διαμαντάκης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος προστασίας αδέσποτων ζώων, διαχείρισης και ανάπτυξης αστικού πρασίνου. Αυτή τη στιγμή μέσω σύμβασης με ιδιώτη κτηνίατρο που είναι σε ισχύ από την προηγούμενη διοίκηση, γίνονται ετησίως περίπου 800 ιατρικές πράξεις (στειρώσεις, επεμβάσεις, περιθάλψεις κλπ) σε αδέσποτα ζώα, γάτες και σκύλους. «Θεωρούμε ότι εξυπηρετούμε έναν μεγάλο αριθμό των αδέσποτων», εκτίμησε ο κ. Διαμαντάκης, σημειώνοντας πως ο δήμος συνεργάζεται και με φιλοζωικές οργανώσεις. Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο δημιουργίας δημοτικού καταφυγίου, εγχείρημα ωστόσο που έχει δυσκολίες.

Μπαίνουν ταΐστρες σε όλο τον δήμο

Ταΐστρες για να τρέφονται τα αδέσποτα ζώα τοποθετεί σε όλη την πόλη ο δήμος Θεσσαλονίκης, αποφεύγοντας να ανακοινωθούν τα σημεία. Ήδη υπάρχουν περίπου 20 με ταμπέλες, στις οποίες οποίες αναγράφεται ότι είναι του δήμου. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο τις γνωρίζουν οι φιλοζωικές προκειμένου να βάζουν τροφή.  Ο κ. Διαμαντάκης απευθύνει κάλεσμα στους δημότες που θέλουν να βοηθήσουν τα αδέσποτα να προσφέρουν τροφές. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε να έχουν τροφή όλα τα αδέσποτα», επισημαίνει.  

Πρόγραμμα εντατικών στειρώσεων σε αδέσποτα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα εντατικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων (κυρίως σε γάτες). Ο δήμος καλεί τους φιλόζωους εθελοντές να συνδράμουν ώστε να μπορέσει να μειωθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων και να εξασφαλιστεί η ευζωία τους. Στόχος είναι να στειρωθούν, να σημανθούν ηλεκτρονικά και να εμβολιαστούν. «Τα γατιά είναι δύσκολο να τα πιάσουμε. Αυτό γίνεται είτε μέσα από φιλοζωικές, είτε μέσω κατοίκων που τα φροντίζουν στη γειτονιά τους. Όσα μας φέρνουν, τα στειρώνουμε και τα τσιπάρουμε», σημείωσε ο κ. Διαμαντάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα αδέσποτα σκυλιά είναι ελεγμένα από τον δήμο. Παράλληλα, ο δήμος αναλαμβάνει τη δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση, τον εμβολιασμό και τη στείρωση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (γατών και σκύλων) δημοτών που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Δωρεάν ασφάλεια υγείας για όσους υιοθετούν αδέσποτα

Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την WE DO INSURE, στο πλαίσιο της προώθησης υιοθεσιών αδέσποτων ζώων, προσφέρουν στους δημότες που υιοθετούν ζώα μέσα από τον δήμο Θεσσαλονίκης ένα δωρεάν πρόγραμμα ασφάλισης για έναν χρόνο από την ημερομηνία υιοθεσίας του ζώου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παροχές νοσοκομειακής περίθαλψης, ασφάλιση εξωνοσοκομειακών παροχών (εξετάσεις και κτηνιάτρους), καθώς και ειδικές συμφωνίες, όπως προνομιακές τιμές σε αγορά τροφής, εκπαίδευσης, καλλωπισμού και κέντρων φιλοξενίας ζώων.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης 2313318716, 2313318717, 2313318719 & 2313317615 μεταξύ των ωρών 09.00 – 17.00 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.