Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Στα 20 εκατ. ευρώ το άνοιγμα από τα ανταποδοτικά τέλη - Πάνω από 11,5 εκατ. οι ανείσπρακτες μη βεβαιωμένες οφειλές

Για «εκδικητική στάση απέναντι στους πολίτες» από την απελθούσα διοίκηση έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης

Στα 20 εκατ. ευρώ φθάνει το άνοιγμα από τα ανταποδοτικά τέλη στον δήμο Θεσσαλονίκης ενώ την ίδια ώρα έχουν εντοπιστεί ανείσπρακτες μη βεβαιωμένες οφειλές που ξεπερνούν τα 11.5 εκατ. ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα και ανείσπρακτα μισθώματα που ανέρχονται σε 700.000 ευρώ.

Την εικόνα αυτή για την οικονομική κατάσταση του δήμου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, παρουσία του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Αρβανίδη και του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Βασίλη Γάκη.

Επισήμανε αρχικά ότι δεν προτίθεται να ανοίξει διάλογο με την απερχόμενη διοίκηση, ωστόσο ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να σιωπούμε όταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας δεν έχει προϋπολογισμό». «Η νέα δημοτική αρχή έχει δεμένα τα χέρια της, δεν μπορεί να υπογράψει τίποτα, εξυπηρετούνται μόνο οι βασικές υποχρεώσεις της. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως εκδικητική στάση απέναντι στους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης.

Έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη και τραγική κατάσταση την οποία καλείται η δημοτική αρχή να διαχειριστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αγγελούδης, «το άνοιγμα στα ανταποδοτικά τέλη έφτασε περίπου στα 20 εκατ. εκατομμύρια ευρώ» και εξήγησε ότι «το πρωτοφανές αυτό άνοιγμα οδήγησε σε πολιτικές και λογιστικές ακροβασίες».

Όπως είπε, «η απελθούσα διοίκηση μείωσε τα δημοτικά τέλη, αλλά δεν προχώρησε σε άλλες κινήσεις, είτε μειώνοντας τα έξοδα είτε αυξάνοντας την εισπραξιμότητα των υπηρεσιών. Στην προσπάθεια τους μάλιστα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξόδων καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού άφησαν άδεια ταμεία για την κοινωνική πολιτική, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, όλους τους υπόλοιπους τομείς ευθύνης του Δήμου», τόνισε.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή:

Υπάρχουν σήμερα ανείσπρακτες μη βεβαιωμένες οφειλές 11.509.958 ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα. Από το ποσό αυτό τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Αγγελούδη, κινδυνεύουν να χαθούν για τα ταμεία του δήμου, να παραγραφούν, εάν δε βεβαιωθούν μέχρι τα τέλη του 2024.

Εκκρεμεί η επεξεργασία άνω των 6.000 δηλώσεων διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων και μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων του 2020 και 2021.

Από το 2019, δεν έχουν γίνει χρεώσεις για τους 800 υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχει γίνει η επεξεργασία, δεν μπορούν να βεβαιωθούν οφειλές.

Οφείλονται στον δήμο 764.515 ευρώ από ανείσπρακτα μισθώματα ακόμη και από το 2021.

Σε ότι αφορά στα πρόστιμα για παράνομη διαφήμιση, οι αποφάσεις εκδίδονταν μετά από 2-3 χρόνια, ακολουθούσαν αιτήσεις θεραπείας, ο δήμος δεν εισέπραττε ποτέ.

Ο κ. Αγγελούδης κατηγόρησε τη διοίκηση Ζέρβα για «ανεξήγητη αδράνεια, προσλαμβάνοντας χαρακτηριστικά κακοδιαχείρισης, ανεπάρκειας και διαχειριστικής ανικανότητας». Όπως είπε ο δήμαρχος, ο έλεγχος συνεχίζεται κι αν προκύψει κάτι άλλο, τότε θεσμικά θα κινηθεί θεσμικά για τα περαιτέρω.

«Δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από τις δυσκολίες και όσα μας κληροδότησαν. Δεν αποποιούμαστε την ευθύνη, όπως οι προηγούμενοι», σημείωσε και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε εξορθολογισμό των δαπανών, στη βέλτιστη δυνατή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου και σε αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά του. Μάλιστα, ο κ. Αγγελούδης προανήγγειλε ένα πρόγραμμα προσέλκυσης ιδιωτικών χορηγιών μέσω της κοινωνικής ευθύνης των εταιριών.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης σημείωσε πως θα δοθεί πλέον μεγάλη έμφαση στην εισπραξιμότητα και στον εξορθολογισμό των δαπανών. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Βασίλης Γάκης αναφερόμενος στην εικόνα που έχει το ταμείο του δήμου τόνισε πως «αρχικά ο πρώην δήμαρχος είπε ότι υπήρχαν 35 εκατομμύρια, τα οποία αργότερα έγιναν 28 και τελικά αποδείχτηκε πως μόλις 7 εκατομμύρια ήταν διαθέσιμα προς χρήση».

Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να συζητηθεί στη Δημοτική Επιτροπή ο προϋπολογισμός για το 2024 και στις 29 Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.