Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Στα 442 εκατ. ο προϋπολογισμός για το 2024 - Πυρά από την παράταξη Ζέρβα

Το σχέδιο του προϋπολογισμού εγκρίθηκε χθες από τη Δημοτική Επιτροπή - Ψήφισαν υπέρ και οι σύμβουλοι της παράταξης Ζέρβα

Στα 442 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για το 2024 στον δήμο Θεσσαλονίκης, τον οποίο κλήθηκε να προχωρήσει η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού εγκρίθηκε χθες από τη Δημοτική Επιτροπή με οκτώ ψήφους υπέρ και μια κατά, αυτή του Μιχάλη Τρεμόπουλου, δημοτικού συμβούλου από την παράταξη του Σπύρου Πέγκα. Τον προϋπολογισμό ψήφισαν και τα μέλη της παράταξης Ζέρβα.

Το θέμα του προϋπολογισμού αναμένεται να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Για προϋπολογισμό της... διοίκηση Ζέρβα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη του τέως δημάρχου.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι της νέας διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν και ενέκριναν τον δήθεν «ανύπαρκτο» προϋπολογισμό που είχε καταρτίσει η διοίκηση Ζέρβα για το 2024 χωρίς καμία μετατροπή (πλην της προσθήκης μιας δόσης καταβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων)», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη» και προσθέτει: «Έναν προϋπολογισμό ισοσκελισμένο με βάση υπολογισμούς των Υπηρεσιών και της Διοίκησης Ζέρβα, με κατανομές πόρων όπως τις είχε προβλέψει η Διοίκηση Ζέρβα και την αύξηση Δημοτικών Τελών κατά 35%, που δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης Ζέρβα κατηγορήθηκαν ότι δεν είχαν υπερψηφίσει και η οποία έγινε εφικτή με «ορθή επανάληψη» που έγινε εντός ωρών, ώστε να θεωρηθεί ως εγκεκριμένη, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης».

Η παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα κατηγορεί τη νέα διοίκηση ότι «μετά από ένα διάστημα τριών μηνών δεν είχε τίποτα να διαφοροποιήσει στον προϋπολογισμό, ώστε να περιλαμβάνει ένα δικό της αποτύπωμα ως δείγμα».

«Επιβεβαίωσε έτσι η νέα διοίκηση, ότι μετά από ένα διάστημα τριών μηνών που ετοιμαζόταν να αναλάβει τα ηνία, ενημερωνόταν από όλες τις υπηρεσίες (δίνοντας ακόμα και κατευθύνσεις) και είχε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα – ανεξάρτητα από τις ερμηνείες που κάνει δημοσίως – δεν είχε τίποτα να διαφοροποιήσει στον προϋπολογισμό, ώστε να περιλαμβάνει ένα δικό της αποτύπωμα ως δείγμα, έστω, της διαφορετικής κατεύθυνσης που ευαγγελίζεται στην διαχείριση των οικονομικών», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Μένει να δούμε αν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποσύρουν τους ισχυρισμούς περί «ανύπαρκτου» προϋπολογισμού που ήδη απέσυραν έμπρακτα, κι αν θα υποστηρίξουν με την ψήφο τους δημόσια εκείνα που πίσω από κλειστές πόρτες εισηγούνται. Ή αν αντίθετα, θα επιχειρήσουν να σταθούν πίσω από ψήφους της αντιπολίτευσης και πίσω από το αφήγημα του «αναγκαστικού προϋπολογισμού».

»Την ίδια ώρα, φυσικά, καμία αναφορά ή ενέργεια δεν αναλαμβάνεται από τη νέα Διοίκηση για τη διεκδίκηση της ενίσχυσης των 8,5 εκατομμυρίων που επισήμως και εγγράφως είχε ζητήσει από την κυβέρνηση η Διοίκηση Ζέρβα το Δεκέμβριο, με την προσδοκία να αποφευχθεί η αύξηση των δημοτικών τελών. Διότι η παράταξή μας πρεσβεύει την ανάγκη επέκτασης της στήριξης που είχε προσφέρει στην κοινωνία και στην τοπική επιχειρηματικότητα με τη μείωση των δημοτικών τελών που εφάρμοσε ως διοίκηση και σήμερα αντιμετωπίζεται απλά ως «μαύρη τρύπα» στο αφήγημα της νέας Διοίκησης.

Την ίδια ώρα διακινούνται ισχυρισμοί για ...προφορικά αιτήματα προς υπουργούς, περί ενίσχυσης του δήμου με οκτώ (8) εκατομμύρια ευρώ για αγορά μηχανημάτων. Τον προϋπολογισμό, ενέκριναν και οι εκπρόσωποι της παράταξής μας στη Δημοτική Επιτροπή, αποδεικνύοντας πως στόχος μας δεν είναι η στείρα αντιπολίτευση, ούτε η αποποίηση ευθύνης, αλλά η ανάδειξη της πραγματικότητας στις πραγματικές διαστάσεις της.», καταλήγει η ανακοίνωση.